Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Κόμβος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Europa Nostra στην Αθήνα.

 


2η δράση δικτύωσης:

Πολιτιστικοί φορείς των Βαλκανίων συναντιούνται στο Πήλιο

 

27 Ιουλίου 2023

 

 

Στον ιστορικό και εξαιρετικά διατηρημένο οικισμό του Αγ. Λαυρεντίου στο Πήλιο, νέοι εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων από τα Βαλκάνια συναντήθηκαν στις 20 και 21 Ιουλίου 2023, στη 2η δράση δικτύωσης του Κόμβου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Europa Nostra στην Αθήνα (Athens Heritage Hub), που συντονίζει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).

 

Σε συνέχεια της 1ης συνάντησης στις Πρέσπες που συγκέντρωσε φορείς από όλα τα Βαλκάνια, πολιτιστικοί φορείς από την Ελλάδα, Αλβανία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ανοιχτό Χωριό,” και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτή την εξαιρετικά επιτυχημένη πρωτοβουλία που ενισχύει τον προβληματισμό και τις απαιτούμενες δράσεις και πολιτικές για την τοπική ανάπτυξη με την αξιοποίηση των τοπικών πολιτιστικών και φυσικών πόρων.

 

Σκοπός της φετινής δράσης του Athens Heritage Hub ήταν η ανάδειξη των αναγκών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί φορείς στα Βαλκάνια, εστιάζοντας σε εργαστήρια δικτύωσης και συνδιαμόρφωσης της εξέλιξης του κόμβου. 

 

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τις κοινές ανάγκες τους, όπως το να εντοπίζουν και να έρχονται σε επαφή με όσους υλοποιούν παρόμοιες δραστηριότητες σε άλλες χώρες, ή την ανάπτυξη δεξιοτήτων για μεγαλύτερο αντίκτυπο στις προσπάθειές τους να διασώσουν στοιχεία της κληρονομιάς τους. Εξέφρασαν επίσης τον προβληματισμό τους για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, όπως τη δυσκολία επικοινωνίας με τις αρχές ή την έλλειψη ενημέρωσης για διαθέσιμες χρηματοδοτικές ευκαιρίες.

 

Ακόμα αναγνώρισαν κοινές θεματικές που απασχολούν τις οργανώσεις όπως: τον υπερτουρισμό, τις ευκαιρίες βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης βασισμένης στη βιοποικιλότητα (π.χ. βότανα), τη διατήρηση των παραδοσιακών οικισμών και την επανάχρηση των ιστορικών κτιρίων, την προφορική ιστορία και τα μονοπάτια που ενώνουν σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και χώρες μεταξύ τους. 

Στον Άγιο Λαυρέντιο, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν παραδοσιακά κτίρια που αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στον οικισμό καθώς και να μάθουν για το εντυπωσιακό μοντέλο διακυβέρνησης που η τοπική κοινότητα κατάφερε να εισάγει μέσω των δράσεων  του «Ανοιχτού Χωριού», όπως στην περίπτωση του εργαστηρίου ξύλινων κατασκευών.  

 

Συμπερασματικά, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ο χώρος της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, ζητά διεθνείς συνέργειες και ισχυρή υπεράσπιση για να ενδυναμωθεί. 

 

Ο Κόμβος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Europa Nostra στην Αθήνα / Europa Nostra Athens Heritage Hub ιδρύθηκε τον Μάιο του 2022, και είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας της Europa Nostra, του Δήμου Αθηναίων και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) – η οποία επιλέχθηκε από την Europa Nostra για τον συντονισμό, τη διαχείριση και την εκπροσώπηση του Hub στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο τη δικτύωση των τοπικών φορέων για την ενδυνάμωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

 

Η δράση δικτύωσης εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου πιλοτικού έργου «European Heritage Hub» με συντονιστή την Europa Nostra, στο οποίο η ΕΛΛΕΤ συμμετέχει ως συνδεδεμένος εταίρος. Το έργο ανταποκρίνεται στην ανάγκη δημιουργίας ενός μόνιμου κόμβου πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη και επιδιώκει να φέρει σε επαφή φορείς από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, από την τοπική αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια, την εθνική και την Ευρωπαϊκή διοίκηση.

 

Ευχαριστούμε θερμά:

την κ. Ελένη Βλάχου, ιστορικό, για το καλωσόρισμα και εισαγωγή στην ιστορία του Αγ. Λαυρεντίου, την κ. Πάτρα Θεολογίδου, αρχιτέκτονα / συντηρήτρια, που παρουσίασε διαδικτυακά τις δραστηριότητες της πρωτοβουλίας “Ανοιχτό Χωριό” και όψεις από την αρχιτεκτονική του χωριού, τον κ. Λευτέρη Πλαβό, αρχιτέκτονα / πολιτικό μηχανικό, που ανέλαβε την ξενάγησή στον οικισμό, τους Κώστα και Λίνα Καντίκου, Μιχάλη Παυλίδη που πρόθυμα άνοιξαν τα σπίτια τους και ξενάγησαν τους συμμετέχοντες σε αυτά, τις μοναχές της Μονής του Αγίου Λαυρεντίου για τη ζεστή φιλοξενία τους και τον κ. Δημήτρη Ψυχογυιό, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την εισαγωγή στο εργαστήριο Ανοιχτών Ξύλινων Κατασκευών. 

 

Την ΕΛΛΕΤ εκπροσώπησαν οι: Αμαλία Ζέπου, project manager του πιλοτικού έργου “Κόμβος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Εuropa Νοstra, Σταυρούλα Θραβάλου, συντονίστρια του έργου και Ιωάννα Μικρού, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΕΤ.

 

 

Περισσότερες φωτογραφίες: https://we.tl/t-hc4s0016G4

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού:

κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr / www.ellet.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου