Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Επιστολή της ΕΛΛΕΤ προς τον Πρωθυπουργό

 


για την προστασία της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας

 

6 Ιουλίου 2023

 

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απηύθυνε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) επισημαίνοντας εννέα άξονες περιβαλλοντικής πολιτικής με στόχο την ολιστική θεώρηση και προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού της χώρας και την ουσιαστική, βιώσιμη ανάπτυξή της.

 

1.       Δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Περιβάλλοντος με ισχυρό θεσμικό ρόλο, αρμοδιότητες αποτελεσματικής αστυνόμευσης και συμμετοχή εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, η οποία θα είναι ικανή να συμβάλλει στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή, του πάσης φύσεως περιβαλλοντικού εγκλήματος.

 

2.       Άμεση ολοκλήρωση των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον Τουρισμό και την Βιομηχανία.

 

3.       Προστασία της υπαίθρου και του αγροτικού χώρου, κατάργηση των παρεκκλίσεων αρτιότητας της εκτός σχεδίου δόμησης και ουσιαστικό σχεδιασμό του οδικού δικτύου, όπως επιτάσσει η νομολογία για την εκτός σχεδίου δόμηση.

 

4.       Επαναπροσδιορισμό των διαδικασιών αδειοδοτήσεων των ειδικών καθεστώτων (στρατηγικών επενδύσεων, σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων κλπ), βάσει αυστηρά καθορισμένων προϋποθέσεων, χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και υιοθετώντας τη συνεισφορά σε γη και χρήμα για τις οικιστικές αναπτύξεις, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

 

5.       Εκπόνηση μελετών Φέρουσας Ικανότητας τουριστικών χρήσεων για όλες τις περιοχές της χώρας που υποδέχονται τουριστικές ροές, με απώτερο στόχο τη βιώσιμη διαχείριση των συνεπακόλουθων ασκούμενων πιέσεων.

 

6.      

Ρητή ενσωμάτωση της προστασίας του τοπίου, στο τρέχον πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων που θα ρυθμίσει τον χώρο.

 

7.       Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα και έκδοση των απαιτούμενων Προεδρικών Διαταγμάτων για την προστασία τους, χωρίς να θεωρούνται δεδομένες οι χωροθετήσεις δραστηριοτήτων που δεν υφίστανται ήδη.

 

8.       Δραστική οικονομική ενίσχυση της αποκατάστασης των διατηρητέων κτιρίων, μέτρο το οποίο θα δώσει ώθηση και στην επανάχρηση κάποιων εκ των σήμερα εγκαταλελειμμένων κτιρίων.

 

9.       Προστασία του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, των νησιών και των λοιπών τουριστικών αστικών κέντρων της χώρας από την μη μελετημένη -και ως εκ τούτου μη ισόρροπη-, επέκταση των τουριστικών χρήσεων εις βάρος της κατοικίας και του παραδοσιακού λιανεμπορίου.

 

Η ΕΛΛΕΤ, κατά την πάγια τακτική της, εντοπίζει τα βασικά περιβαλλοντικά ζητήματα / προκλήσεις για κάθε νέα κυβέρνηση, θέτοντας στη διάθεσή της προτάσεις θεσμικών μεταρρυθμίσεων που έχει η ίδια επεξεργαστεί. Η ΕΛΛΕΤ στοχεύει στην εποικοδομητική συνεργασία αλλά και στην εποικοδομητική κριτική της Διοίκησης για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού:

κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr / www.ellet.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου