Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Νέο περιστατικό λαθροθηρίας με θύμα Σπιζαετό

 



 

31.01.2022

 

Νεαρός Σπιζαετός με δορυφορικό πομπό νεκρός από σκάγια στη Μάνη

 

 
Μετά τα δύο σοβαρά περιστατικά λαθροθηρίας που είχαμε το περασμένο φθινόπωρο στην Κρήτη με θύματα δύο αυστηρά προστατευόμενα αρπακτικά πουλιά, έναν Σπιζαετό και έναν Χρυσαετό, δυστυχώς το νέο έτος μας επιφύλασσε μία ακόμη οδυνηρή αντιμετώπιση της ελληνικής πραγματικότητας όσον αφορά τον σεβασμό και την προστασία της φύσης και της άγριας ζωής.

Την Τρίτη 18/01/2022, ομάδα ερευνητών της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας βρέθηκε σε αγροτική περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης, προκειμένου να διερευνήσει τον λόγο για τον οποίον ο πομπός του νεαρού Σπιζαετού «Δράκου» εξέπεμπε σχεδόν στατικό σήμα. Δυστυχώς, με την άφιξη της ομάδας στο σημείο, επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο, καθώς βρέθηκαν υπολείμματα του νεαρού αετού, ενώ λίγο αργότερα εντοπίστηκε και ο δορυφορικός του πομπός που είχε αποσπαστεί από το σώμα του πουλιού, κατά πάσα πιθανότητα από τα ζώα που κατανάλωσαν το κουφάρι του.
Ευτυχώς, για τους σκοπούς της διαλεύκανσης των αιτίων θανάτου, εντοπίστηκαν κάποια τμήματα του σώματος του «Δράκου» (φτερούγες) τα οποία και συλλέχθηκαν προκειμένου να εξεταστούν περαιτέρω. Τα αποτελέσματα της ακτινογραφίας έδειξαν την ύπαρξη σκαγιών στη δεξιά φτερούγα, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση που είχε προκύψει από τη μακροσκοπική εξέταση στα φτερά του πουλιού.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του πομπού, εκτιμάται πως ο Δράκος δεν κατέληξε ακαριαία αλλά κατάφερε να απομακρυνθεί από το αρχικό σημείο του πυροβολισμού και αναζήτησε κάλυψη κοντά στη θέση όπου κούρνιαζε τον τελευταίο καιρό.

Ο «Δράκος» ήταν στο δεύτερο έτος της ζωής του, έχοντας δακτυλιωθεί και σημανθεί με δορυφορικό πομπό το καλοκαίρι του 2020 στη φωλιά όπου γεννήθηκε. Μέσα σε αυτούς τους μήνες είχε αποκτήσει αρκετή εμπειρία, ταξιδεύοντας έως τους υγρότοπους της Αλβανίας αλλά κυρίως σε διάφορες ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου. Τους τελευταίους μήνες έδειχνε να εγκαθίσταται σταδιακά στα βουνά του γενέθλιου τόπου του, νότια του Γυθείου.
Οι Σπιζαετοί μπορούν να ζήσουν περισσότερα από 15 χρόνια στη φύση. Δυστυχώς, η ζωή του «Δράκου» διακόπηκε πρόωρα από κάποιον που αποφάσισε πως έχει δικαίωμα να στερεί από τη Μάνη έναν από τους ελάχιστους ανήλικους Σπιζαετούς της, οι οποίοι αποτελούν την ελπίδα για τη διατήρηση αυτού του εμβληματικού είδους στην οροσειρά του Σαγγιά.

Για το περιστατικό έχει ήδη υποβληθεί αναφορά στις αρμόδιες αρχές.  Το Πρόγραμμα LIFE Bonelli eastMed για την προστασία του Σπιζαετού έχει επίσης ενημερώσει επισήμως και την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να κινήσει σχετικές διαδικασίες, καθώς το περιστατικό άπτεται ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενου Προγράμματος και ο Σπιζαετός αποτελεί αυστηρά προστατευόμενο είδος σε διεθνές επίπεδο.

Η θανάτωση αρπακτικών πουλιών αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑ!
Καλούμε όποιον διαθέτει στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στον εντοπισμό του δράστη να απευθυνθεί στο Δασαρχείο Γυθείου στο τηλ. 27330 22255.


Είναι θέμα αξιοπρέπειας της ελληνικής κοινωνίας να αποβάλει και να τιμωρήσει κάθε άτομο με τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές που ντροπιάζει διεθνώς τη χώρα μας.

 



Σημειώσεις για τους συντάκτες:

Σχετικό Φωτογραφικό Υλικό είναι διαθέσιμο ΕΔΩ
Το κείμενο του ΔΤ και λεζάντες φωτογραφιών σε μορφή word είναι διαθέσιμα ΕΔΩ


[1] Ο Σπιζαετός είναι ένα μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους αρπακτικό πουλί με μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα. Αποτελεί είδος απειλούμενο με εξαφάνιση: έχει χαρακτηριστεί ως Τρωτό σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρείται Σχεδόν Απειλούμενο είδος. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός του εκτιμάται σε 100-140 ζευγάρια.

[2] Το Πρόγραμμα LIFE Bonelli eastMed «Διαχείριση και Διατήρηση των Πληθυσμών του Σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο» (LIFE17 NAT/GR/000514) στοχεύει στην αντιμετώπιση των πιο κρίσιμων απειλών για τον Σπιζαετό στην Ελλάδα και την Κύπρο, μέσω της εφαρμογής στοχευμένων δράσεων διατήρησης και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού διεθνούς δικτύου διατήρησης του Σπιζαετού στις χώρες υλοποίησης του Προγράμματος, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, την Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας της Κύπρου, το Τμήμα Δασών Κύπρου και την εταιρεία Περιβαλλοντικών Συμβούλων NCC ΕΠΕ σε 22 περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα και την Κύπρο, για την περίοδο 2018-2023, με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη. Περισσότερα στο: www.lifebonelli.eu

Περισσότερες πληροφορίες:
Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Επικοινωνίας Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας | 210 8227937 εσωτ.118 | Κιν. 6977 528200 | rtrigou@ornithologiki.gr

 

 

Τα αποτελέσματα της ακτινογραφίας έδειξαν την ύπαρξη σκαγιών στη δεξιά φτερούγα του νεαρού Σπιζαετού.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του δορυφορικού του πομπού, εκτιμάται πως το πουλί δεν πέθανε ακαριαία αλλά κατάφερε να απομακρυνθεί από το αρχικό σημείο του πυροβολισμού και να αναζητήσει κάλυψη κοντά στη θέση όπου κούρνιαζε τον τελευταίο καιρό.


 

Ο Σπιζαετός «Δράκος» ήταν στο δεύτερο έτος της ζωής του, έχοντας δακτυλιωθεί και σημανθεί το καλοκαίρι του 2020 στη φωλιά όπου γεννήθηκε στη Μάνη. Μέσα σε αυτούς τους μήνες, ο Δράκος είχε αποκτήσει αρκετή εμπειρία ταξιδεύοντας ως τους υγρότοπους της Αλβανίας αλλά κυρίως σε διάφορες ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου.

 






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου