Θυμάται κανείς εκείνο το διάσημο γνωμικό για το «Τέλος της ιστορίας», που δέσποσε αλλά και αμφισβητήθηκε
έντονα στη περίοδο μετά την πτώση του υπαρκτού; Υποθέτω ότι πολλοί λίγοι το παίρνουν
τώρα στα σοβαρά, μετά από τον καταιγισμό πολιτικών αλλαγών στη διεθνή σκηνή.
Πολλοί και πολλά έχουν τέλος μέσα στα πλαίσια της Ιστορίας, όμως
αυτή η ίδια φαίνεται «α-τελής» και
εξελίξιμη στο διηνεκές. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στο χώρο των
μικροσωματιδίων που συγκροτούν την ύλη :
Εδώ και κάτι δεκαετίες το καθένα αποδεικνύεται
ως μη τελικό, ως φορέας εσωτερικής διαφοροποίησης, ως συγκροτούμενο και
σχετιζόμενο με άλλα μικροσωματίδια. Η διαλεκτική – εγελιανή ή μαρξική- ως
δήλωση της εγγενούς διαφορετικότητας των μορφών της ύλης, θα μπορούσε να προϊδεάσει
τους φυσικούς στις αναζητήσεις τους: Όμως
ένα μέρος των φυσικών επιστημόνων φαίνεται πως ερωτοτροπεί με διάφορες
χιμαιρικές ιδέες – π.χ το μπιγκ μπανγκ ως απαρχή του κόσμου από το μηδέν του
χώρου και του χρόνου, ή το «έσχατο
σωματίδιο».
Μια τέτοια χιμαιρική ιδέα υποβόσκει στη τελευταία δήλωση του
Βρετανού κοσμολόγου Στήβεν Χώκινγκ, για το ότι η φυσική θα ήταν πιο ενδιαφέρουσα, αν ΔΕΝ είχε
ανακαλυφθεί το σωματίδιο (μποζόνιο) του Χιγκς… Υπενθυμίζω ότι το συγκεκριμένο
σωματίδιο είχε «διαφημιστεί» προ της ανακάλυψής του ως «σωματίδιο του Θεού» και
ως το έσχατο των σωματιδίων, με αφετηριακή παρουσία στον χρόνο του Μπιγκ μπανγκ…
Τώρα ο Στήβεν Χώκινκ φαίνεται να μελαγχολεί από την άρση του
μυστηρίου καθώς και από το στοίχημα (100
ευρώ !) που είχε βάλει και έχασε σχετικά με το μποζόνιο… Όμως – ζωή νάχει – μάλλον
θα χάσει κι άλλα στοιχήματα, αν επιμείνει
στην άποψη των τελικών ορίων της ύλης…
Δες σχετικά http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2012/07/higgs.html
Εν όψει, Μίνας Γκούτη, "ματιές στο κύτταρο"Όλο το κείμενο για τον Χώκινγκ από την "Εφημερίδα των Συντακτών"
Στήβεν Χώκινγκ : Η φυσική θα ήταν πιο ενδιαφέρουσα αν....
Ο διάσημος Βρετανός κοσμολόγος Στήβεν Χώκινγκ δήλωσε ότι η Φυσική θα ήταν «πολύ πιο ενδιαφέρουσα», αν οι επιστήμονες του CERN τελικά δεν είχαν καταφέρει να βρουν το σωματίδιο (μποζόνιο) του Χιγκς.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου, όπου εγκαινιάστηκε μια νέα έκθεση για τον μεγάλο επιταχυντή κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, σύμφωνα με τις βρετανικές «Guardian» και «Daily Mail», ο καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι του επιστήμονας παραδέχτηκε ότι έχασε ένα στοίχημα που είχε βάλει με τον συνάδελφό του Γκόρντον Κέιν του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ότι το «Χιγκς» ποτέ δεν θα βρισκόταν. Τελικά όμως αυτό βρέθηκε και ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς (μαζί με τον Βέλγο Φρανσουά Ενγκλέρ) τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Φυσικής.
«Συγχαρητήρια και στους δύο, αλλά η ανακάλυψη του νέου σωματιδίου είχε προσωπικό κόστος για μένα. Αυτό το Νόμπελ μού κόστισε 100 δολάρια», είπε ο Χώκινγκ. Όπως ανέφερε, η προσδοκία του πλέον είναι ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ανακάλυψη στο CERN νέων στοιχείων υπέρ της «θεωρίας του παντός» ή Θεωρίας-Μ, που εξηγεί καθολικά τη φύση του σύμπαντος, ενοποιώντας επιτέλους και τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις (ισχυρή και ασθενή πυρηνική δύναμη, ηλεκτρομαγνητισμό, βαρύτητα). Στη ουσία ο κεντρικός στόχος είναι το «πάντρεμα» της βαρύτητας (της πολύ μεγάλης κλίμακας στη φύση) με την κβαντομηχανική (την πολύ μικρή κλίμακα).
Μέχρι στιγμής πάντως, όλες οι σχετικές θεωρίες (όπως η «Μ») δεν είναι παρά θεωρίες, χωρίς καμία πειραματική επιβεβαίωση. «Υπάρχει ακόμα ελπίδα ότι θα δούμε τις πρώτες ενδείξεις για τη θεωρία-Μ στον επιταχυντή σωματιδίων του CERN στη Γενεύη. Αν και από την άποψη της θεωρίας-Μ ο επιταχυντής ερευνά μόνο σε χαμηλές ενέργειες, μπορεί να είμαστε τυχεροί και να δούμε ένα ασθενέστερο σήμα της θεμελιώδους θεωρίας, όπως η υπερσυμμετρία. Νομίζω ότι η ανακάλυψη υπερσυμμετρικών σωματιδίων για τα ήδη γνωστά σωματίδια θα φέρει επανάσταση στην κατανόησή μας για το σύμπαν», δήλωσε ο Χώκινγκ.
Σύμφωνα με την -ακόμα αναπόδεικτη- θεωρία της υπερσυμμετρίας (που υποστηρίζουν πολλοί μεγάλοι φυσικοί όπως ο Έλληνας Δημήτρης Νανόπουλος), τα γνωστά σωματίδια, όπως το ηλεκτρόνιο, τα κουάρκ και τα φωτόνια, διαθέτουν βαρύτερους «σούπερ-συντρόφους», κάτι που ελπίζεται να αποδειχτεί στο CERN.
Όσον αφορά το χαμένο στοίχημά του, ο Χώκινγκ παραδέχτηκε τη μανία του με τα τυχερά παιγνίδια από μικρό παιδί. «Σε όλη μου τη ζωή είχα ένα τέτοιο πρόβλημα», όπως είπε. Πριν μερικά χρόνια, είχε αναγνωρίσει ότι είχε χάσει άλλο ένα επιστημονικό στοίχημα, το οποίο είχε βάλει με τον συνάδελφο του Τζον Πρέσκιλ του πανεπιστημίου Caltech, για το κατά πόσο οι πληροφορίες που πέφτουν μέσα μια μαύρη τρύπα, καταστρέφονται τελείως και χάνονται.
Μετά από 30 χρόνια διαμάχης πάνω στο λεγόμενο «παράδοξο της πληροφορίας», ο Χώκινγκ παραδέχτηκε ότι η πληροφορία δεν χάνεται μέσα στις μαύρες τρύπες, αλλά ούτε και μπορεί να επιστρέψει με κάποιο κατανοητό και χρήσιμο τρόπο. Όπως είπε, η προηγούμενη θεωρία του ήταν το μεγαλύτερο επιστημονικό λάθος του μέχρι σήμερα.
Εξάλλου, στην ίδια εκδήλωση, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι αν η ανθρωπότητα θέλει να επιβιώσει, θα πρέπει να δώσει περισσότερη έμφαση στα διαστημικά ταξίδια, ώστε να βρει καταφύγιο κάπου αλλού, αν χρειαστεί. «Δεν νομίζω ότι θα επιβιώσουμε άλλα χίλια χρόνια, χωρίς να ξεφύγουμε από τον εύθραυστο πλανήτη μας. Γι΄ αυτό, θέλω να ενθαρρύνω το
ενδιαφέρον του κοινού για το διάστημα και εγώ ο ίδιος εκπαιδεύομαι σχετικά», όπως είπε. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, πρόσφατα πήρε μέρος σε μια πτήση μηδενικής βαρύτητας γύρω από τη Γη.
«Να θυμάστε να κοιτάτε ψηλά τα άστρα και όχι χαμηλά τα πόδια σας. Προσπαθήστε να βγάλετε νόημα με αυτά που βλέπετε και διατηρήστε τον παιδικό ενθουσιασμό σας γι΄αυτό που κάνει το σύμπαν να υπάρχει», κατέληξε.
ΠΗΓΗ : : Εφημερίδα των Συντακτών
ΑπάντησηΔιαγραφή#11 Η θεωρεία της σχετικότητας του Einstein δεν ισχύει, ισχυρίζονται επιστήμονες του CERN
Τώρα το ανακάλυψαν;; Να τι έλεγα το 1978
Με θάψανε τα ΜΜΕ TV Ακαδημίες κλπ.κλπ. (Νεκροθάφτες της αλήθειας και της προόδου.)
ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΗΣ. Πραγματικότητα ή φαντασία: Προβληματισμός.
Για να παραδεχτούμε ότι η ταχύτης του φωτός και οποιαδήποτε κυματική ή υλική ακτινοβολία είναι η ανώτερη δυνατή, τότε πρέπει να παραδεχτούμε πως ο χώρος με στον οποίον διαδραματίζονται όλες η κινήσεις, αποτελείτε από κάτι το οποίον περιορίζει την ανάπτυξη μεγαλυτέρων ταχυτήτων, από την ρευστότητα του χώρου ή την ανωτέρα δυνατή μετάθεση του, την αδράνεια του, την ταχύτητα διαταραχής του, την ελαστικότητα του. Σε έναν χώρο εντελώς κενό δεν μπορεί να νοηθεί περιορισμός ταχύτητας.
http://users.otenet.gr/~tzinis/B3-FYSIKH-gr.htm
ΘΕΜΑΤΑ: Ελληνικής «αφύσικης» ΦΥΣΙΚΗΣ. ΝΕΑ κοσμοθεωρία στην προσιτή αλήθεια. Φυσική έξω από το κατεστημένο και των ΜΜΕ. Διαχρονική σελίδα. Επαναστατική αιρετική φυσική από μηδενική βάση.
ΝΕΕΣ Θεωρίες Φυσικής: Προσεγγίσεις. + Βαρύτητα. + Μαύρες Τρύπες; Ή ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΕΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣ, Η ΠΛΑΝΗΤΗ. + Χρόνος δεν υπάρχει! + Τρίτη διάσταση 3D.
Βιβλίο Ελληνικής φυσικής: ΣΥΜΠΑΝ = ΧΩΡΟΣ * ΥΛΗ * ΚΙΝΗΣΗ. Δωρεάν -370 kb.
http://users.otenet.gr/~tzinis/B3-FYSIKH-gr.htm
Φυσική, Σ Υ Μ Π Α Ν νέα; ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ Φαινόμενων κυματικής ακτινοβολίας.
<> ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΦΩΣ. <> ΧΙΛΙΕΤΙΑ - MILLENNIUM. <>ΠΑΓΟΒΟΥΝΑ<>
ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ http://www.nlg.gr/dlefimerides.htm.
Βιβλίο 1 Νο 0904 Απόδειξη 9/6/1980
ΒΙΒΛΙΟ Νο3) (=Β3) . Φυσική: ΣΥΜΠΑΝ = ΧΩΡΟΣ * ΥΛΗ * ΚΙΝΗΣΗ (Σ =Χ .Υ .Κ)
Βιβλίο Ελληνικής φυσικής. Διαχρονικής υπερσύγχρονης «αφύσικης» φυσικής από μηδενική βάση. Συμπιεσμένα νοήματα. Διανέμετε δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή 400ΚΒ ("μισή" δισκέτα) ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ. http://users.otenet.gr/~tzinis/B3-FYSIKH-gr.htm .
ΝΕΑ κοσμοθεωρία. Νέες αντιφατικές διαπιστώσεις. Λέγει αληθινές αλήθειες, επικίνδυνες αλήθειες, προσπελάσεις, αυστηρός αντικειμενικά συγκεκριμένα και όχι υποκειμενικά. Την προσιτή αλήθεια δυναμικά επιθετικά προκλητικά...... αλλά πάντα αντικειμενικά.
ΝΕΑ Φυσική έξω από το κατεστημένο. Επαναστατική αιρετική φυσική από μηδενική βάση. Λέγει πως:
Πως: 1) Η ενέργεια δεν προσδιορίζει την κίνηση, αλλά η κίνηση την ενέργεια.(Οποιαδήποτε ενέργεια, είναι τελικά καθαρή ΚΙΝΗΣΗ) (Σελ.10).Η ενέργεια είναι ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ.
Πως: 2) Ο χρόνος δεν προσδιορίζει την κίνηση αλλά η κίνηση τον χρόνο (Σελ.44). Χρόνος δεν υπάρχει, ούτε και συστολή του χρόνου. Ο χρόνος είναι αίσθηση (Σελ.48).
Πως: 3) Το φαινόμενο Ντόπλερ έρχεται σε αντίθεση με την σωματιδιακή φύση του φωτός και την σταθερή ταχύτητά του (Σελ.15).
Πως: 4) Το φως δεν είναι κβάντα αλλά μια διαταραχή του χώρου (Σελ.31-39).
Πως: 5) Ο χώρος είναι ότι θέλεις και για ότι τον θέλεις (Σελ.14-17).
Πως: 6) Το ηλεκτρόνιο περιφερόμενο στην τροχιά του εκπέμπει ΣΥΝΕΧΩΣ κυματική ακτινοβολία σε αντίθεση με την θεωρία του Μπορ (Σελ.20).
Πως: 7) Όλες οι κυματικές ακτινοβολίες οφείλουν την ύπαρξή τους στην κίνηση (περιφορά) του ηλεκτρονίου(Σελ.20).
Πως: 8) Η θερμότητα είναι αποτέλεσμα της ταχύτητας περιστροφής των ηλεκτρονίων στις τροχιές τους. (Διαταραχή του χώρου) (Σελ.52).
Πως: 9) Φως: Το σκοτεινότερο πράγμα στην φύση μετά τον χώρο (Διαταραχή του χώρου) (σελ.41).
Πως: 10) Η ενέργεια, η αδράνεια, η ορμή, η ταχύτητα είναι τα επιμέρους χαρακτηριστικά της σχετικής κίνησης της ύλης (Σελ.24).
Πως: 11) Δεν υπάρχει όριο ταχυτήτων σε αντίθεση με τον Αϊνστάιν (Σελ.12-15).
Πως: 12) Η μάζα και η ταχύτητα είναι άσχετες μεταξύ τους. (Αύξηση μάζας κλπ.) (Σελ.12)
Πως: 13) Στο κέντρο της γης δεν υπάρχει βαρύτητα (Σελ.29).
Πως: 14) Η ύλη και η κίνηση προσδιορίζει τον κόσμο μας εντός του χώρου (Σελ.9).
Πως: 15) Τα πάντα είναι σχετικά (με τον άνθρωπο) ακόμα και η έννοια της σχετικότητας.
Πως: 16) Αλήθεια είναι κάθε τι που δεν ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ως ψέμα, είτε μας συμφέρει είτε όχι.
Με εκτίμηση ΤΖΙΝΙΣ Χ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ =(Στη μαύρη λίστα;;;) http://users.otenet.gr/~tzinis
http://www.tzinis.blogspot.com/ tzinis@otenet.gr