Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Για τα δελφίνια και την παραβίαση της νομοθεσίας από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο




Τρεις συλλογικότητες απευθύνονται προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, σχετικά με την «παράνομη κατακράτηση» των δελφινιών…Η υπόθεση των υπέροχων αυτών πλασμάτων που κάποιοι από εμάς θέλουν να τα έχουν κοντά ή και να τα αγγίζουν, εμπεριέχει μια τεράστια παρερμηνεία της φυσιολατρίας :
Η προσέγγιση ανθρώπου και ζώου ή γενικότερα ανθρώπου και φύσης,  δεν μπορεί να παραβιάζει  τις εκατέρωθεν ιδιαιτερότητες και να επεμβαίνει βάναυσα στο «ζωτικό χώρο» της φύσης, και ιδιαίτερα της έμβιας… Εδώ δεν θέλω να υπενθυμίσω απλώς το «Grizzly man» του Herzog, όπου κάποιες αρκούδες της Αλάσκας παραμένουν αρκούδες και κατασπαράσσουν τον επί 13 χρόνια «ευεργέτη» τους (πραγματικό περιστατικό !),αλλά και το παράδειγμα εκείνων που θέλουν ή υποτίθεται ότι θέλουν να προσεγγίσουν τη φύση, αλλά τελικά την απαρτιώνουν και την υποβαθμίζουν…Τέτοιοι είναι λόγου χάρη οι μηχανόβιοι λεβεντομ@λ@κες  που προσεγγίζουν και πατάνε  στα υψίπεδα του Ολύμπου,  θρυμματίζοντας τη βουνίσια σιωπή, αποδομώντας το τοπίο  και προσφυγοποιώντας τα ζώα….
Ιδού η επιστολή των τριών συλλογικοτήτων :

Αξιότιμες/οι κυρίες και κύριοι,

Σας γράφουμε εκ μέρους της WDC (Whale and Dolphin Conservation - πρώην WDCS), του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων για να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τη συνεχιζόμενη φυλάκιση επτά ρινοδέλφινων της Μαύρης Θάλασσας (Tursiops truncatus ponticus) στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τη μεταφορά επτά δελφινιών στη Λιθουανία τον Σεπτέμβριο 2013.

Η WDC, ως η κορυφαία παγκόσμια μη κυβερνητική οργάνωση αφιερωμένη στην διατήρηση και την προστασία των φαλαινών και των δελφινιών, υπερασπίζεται τα κητώδη εναντίον όλων των απειλών που αντιμετωπίζουν μέσα από εκστρατείες και lobbying, παρέχοντας συμβουλές σε κυβερνήσεις, και συμμετέχοντας σε έργα διατήρησης του είδους, και έρευνας πεδίου και διάσωσης.
Για το συγκεκριμένο θέμα, η WDC έχει συνδράμει υποστηρίζοντας τις προσπάθειες για τον τερματισμό των παραστάσεων και αναδεικνύοντας το πρόβλημα διεθνώς.

Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος είναι ελληνική επιστημονική ένωση με διεθνές κύρος, που με τις ανακαλύψεις και το έργο του έχει επεκτείνει πολύ σημαντικά τις γνώσεις μας σχετικά με τα κητώδη των Ελληνικών θαλασσών και της Μεσογείου, αλλά και έχει καταδείξει διεθνώς σοβαρά προβλήματα που απειλούν τους πληθυσμούς τους, όπως η θαλάσσια ηχορύπανση, η ρύπανση από πλαστικά και οι συγκρούσεις με τα πλοία, στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την προστασία τους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, στα πλαίσια του έργου τους για τα ζώα και την προστασία των βιοτόπων, έχουν προβεί σε ένα πολύχρονο αγώνα ενάντια στη διεξαγωγή παραστάσεων και την εκμετάλλευση των δελφινιών με στόχο την επιβολή του νόμου. Σε μια σειρά από ενέργειες έχουν καταγγείλει την παράνομη παρουσία των δελφινιών στη χώρα μας, τη λειτουργία του δελφιναρίου και τη συνέχιση των παραστάσεων, χωρίς όμως οι προσπάθειες αυτές να έχουν βρει ανταπόκριση από την πολιτεία.

Πιστοποιητικά CITES

Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι τα πιστοποιητικά CITES που συνόδευσαν 11 από τα προαναφερθέντα ρινοδέλφινα, όταν μεταφέρθηκαν από τη Λιθουανία στην Ελλάδα το 2010, έχουν μεταβληθεί σε σχέση με κωδικούς πηγής των ζώων (από τον κωδικό F στον κωδικό D). Αμφισβητούμε τη νομιμότητα γύρω από την αλλοίωση των πιστοποιητικών CITES και το αν η αναπαραγωγή τους με αποτέλεσμα μια σειρά απογόνων αυτών των δελφινιών τόσο στην Λιθουανία και την Ελλάδα πληροί τα κριτήρια για "εκτρεφόμενα σε αιχμαλωσία ... σύμφωνα με το κεφάλαιο XIII του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 865/2006."[1] Δεν πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε αναπαραγωγή δελφινιών σε αιχμαλωσία στην ΕΕ θα πληροί αυτά τα κριτήρια.
Μεταφορά των δελφινιών
Βίντεο το οποίο τραβήχτηκε από Λιθουανικά ΜΜΕ κατά την άφιξη στη Λιθουανία τεσσάρων δελφινιών από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο τον Σεπτέμβριο του 2013 δείχνει ότι τα ζώα μεταφέρθηκαν δύο σε ένα κουτί και μέσα σε νερό[2]. Αυτές οι συνθήκες μεταφοράς παραβιάζουν τους Κανονισμούς Ζώντων Ζώων του Διεθνούς Οργανισμού για την Εναέρια Μεταφορά, που απαιτούν τη χρήση δοχείων μεταφοράς με φορεία και όχι ελεύθερης επίπλευσης σε ένα κουτί καθώς επίσης απαιτούν ένα ζώο σε κάθε κουτί. Μεταφορές που δεν πληρούν τους κανονισμούς αυτούς είναι, επίσης, κατά παράβαση της Σύμβασης CITES.
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και η Ελληνική νομοθεσία
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο εξακολουθεί να λειτουργεί έξω από το Ελληνικό δίκαιο. Εισήγαγε δελφίνια από τη Λιθουανία, χωρίς την έγκριση των Ελληνικών αρχών και κατασκεύασε ένα δελφινάριο, χωρίς τη σωστή πολεοδομική άδεια. Συνεχίζει να παρουσιάζει τα δελφίνια στο κοινό σε παραστάσεις στιλ τσίρκου, παρά την Ελληνική απαγόρευση για τις παραστάσεις ζώων3.
Σε πολλές χώρες, όπως η Χιλή, η Κόστα Ρίκα, η Κροατία, η Σλοβενία, η Κύπρος και πιο πρόσφατα, η Ινδία, έχει τεθεί σε εφαρμογή νομοθεσία για τη διασφάλιση του μέλλοντος των δελφινιών που απειλούνται με ζωντανή σύλληψη και αιχμαλωσία και έχουν απαγορεύσει τη σύλληψη, το εμπόριο και την αιχμαλωσία αυτών των ζώων. Τον Μάιο του 2013, το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ινδίας ανακοίνωσε: "τα κητώδη σε γενικές γραμμές είναι ιδιαίτερα ευφυή και ευαίσθητα, και διάφοροι επιστήμονες οι οποίοι έχουν ερευνήσει τη συμπεριφορά των δελφινιών έχουν υποστηρίξει ότι η ασυνήθιστα υψηλή νοημοσύνη ... σημαίνει ότι τα δελφίνια πρέπει να θεωρηθούν ως «μη - ανθρώπινα άτομα» και ως εκ τούτου θα πρέπει να έχουν τα δικά τους ειδικά δικαιώματα και είναι ηθικά απαράδεκτο να κρατούνται σε αιχμαλωσία για σκοπούς ψυχαγωγίας".
Καλούμε τις Ελληνικές αρχές να διατηρήσουν την απαγόρευση των παραστάσεων ζώων σε οιονδήποτε χώρο (Ν. 4039/2012) και να επιβάλλουν το νόμο που μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμόσει.
Ζητούμε να προετοιμαστεί σχέδιο για την απαγόρευση των δελφιναρίων στη χώρα.
Προτρέπουμε επίσης τις αρχές να συνεργαστούν με την διεθνή συμφωνία ACCOBAMS, την επιστημονική κοινότητα των κητολόγων και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η WDC και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, για να βρεθούν λύσεις για τα εναπομείναντα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ώστε να μεταφερθούν σε ένα καταλληλότερο περιβάλλον, όπου δεν θα εκτελούν παραστάσεις και δεν θα αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης ή/και πλουτισμού οποιουδήποτε.



Για περισσότερες πληροφορίες:

Όλγα Κήκου  6972004963
Χάρις Κατσούλη  210-3306301 εσωτ. 112



[1]               A specimen of an animal species shall be considered to be born and bred in captivity only if a competent management authority, in consultation with a competent scientific authority of the Member State concerned, is satisfied that the following criteria are met:
(1)     the specimen is, or is derived from, the offspring born or otherwise produced in a controlled environment of either of the following:               
(a)     parents that mated or had gametes otherwise transferred in a controlled environment, if reproduction is sexual…
(2)     the breeding stock was established in accordance with the legal provisions applicable to it at the time of acquisition and in a manner not detrimental to the survival of the species concerned in the wild;
(3)     the breeding stock is maintained without the introduction of specimens from the wild, except for the occasional addition, in accordance with the legal provisions applicable and in a manner not detrimental to the survival of the species concerned in the wild, of animals, eggs or gametes exclusively for one or more of the following purposes:
(4)     to prevent or alleviate deleterious inbreeding, the magnitude of such addition being determined by the need for new genetic material;
(5)     to dispose of confiscated animals in accordance with Article 16(3) of Regulation (EC) No 338/97;
(6)     exceptionally, for use as breeding stock;
(7)     the breeding stock has itself produced second or subsequent generation offspring (F2, F3 and so on) in a controlled environment, or is managed in a manner that has been demonstrated to be capable of reliably producing second generation offspring in a controlled environment.
                   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου