του Μιχάλη Βιδάλη
Στα τέλη του 17ου αλλά κυρίως στις αρχές του 18ου αιώνα, έρχονται στον Όλυμπο οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι γεωλόγοι, βοτανολόγοι, τοπογράφοι, πεζοπόροι με στόχο να τον εξερευνήσουν και να φθάσουν στις κορυφές του.
Στο πέρασμα των αιώνων, πολλές απόπειρες έγιναν για την κατάκτηση της “Κατοικίας των Θεών”. Οι κορυφές του Ολύμπου αποτελούσαν άβατο για τους κοινούς θνητούς.
Ο Χρήστος Κάκαλος είναι ο πρώτος ορειβάτης που ανέβηκε στον Μύτικα, στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Γεννήθηκε στο Λιτόχωρο το 1879 ή το 1882. Από πολύ νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το βουνό του Ολύμπου και επαγγελματικά, ως κυνηγός αγριοκάτσικων και υλοτόμος. Ήταν οδηγός στην αποστολή των Ελβετών περιηγητών, του περίφημου φωτογράφου Φρεντερίκ Μπουασονά και του Ντανιέλ Μπο Μποβί, που ανέβηκαν στο βουνό το 1913.
Η αποστολή ξεκίνησε για τη Μονή Αγίου Διονυσίου στις 29 Ιουλίου του 1913. Στις 30 Ιουλίου ανέβηκαν στη Σκούρτα, στον Προφήτη Ηλία ("Θρόνος του Δία") και στο Σκολιό ("Μαύρη Κορυφή"). Την επομένη στις 31 Ιουλίου αποφασίζουν να εγκαταλείψουν και να γυρίσουν στο Λιτόχωρο.
Αλλάζουν όμως γνώμη και κατευθύνονται στα Πριόνια, όπου και διανυκτερεύουν σε αντίσκηνα μέσα σε καταρρακτώδη βροχή. Τα ξημερώματα στις 2 Αυγούστου ανεβαίνουν στη Σκάλα και από εκεί κατευθύνονται μέσα σε ομίχλη προς το Μύτικα.
Οι Ελβετοί δένονται μεταξύ τους με ένα σχοινί για ασφάλεια και μένουν έκπληκτοι από την επιδεξιότητα του Έλληνα ορειβάτη ο οποίος σκαρφαλώνει ξυπόλητος. Στις 9 το πρωί χωρίς ορατότητα από την ομίχλη που καλύπτει τα πάντα, φτάνουν σε ένα σημείο, που θεωρούν ως κορυφή και την ονομάζουν «Κορυφή της Νίκης» τιμώντας την Ελληνική νίκη στην μάχη στον Σαραντάπορο.
Φτιάχνουν ένα μικρό βωμό από πέτρες και τοποθετούν εκεί την Ελβετική σημαία σε ένα μπουκάλι με κάρτες που γράφουν τα ονόματα τους. Η κάρτα βρέθηκε το 1927 και στάλθηκε στην Ελβετία. Σήμερα φυλάσσεται στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας - Αναρρίχησης.
Καθώς υποχώρησε λίγο η ομίχλη είδαν την πραγματική κορυφή, που ήταν πιο ψηλά. Με προτροπή του Κάκαλου συνέχισαν και έφτασαν μέχρι εκεί. Η ώρα έδειχνε 10:25 το πρωί στις 2 Αυγούστου του 1913 και ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος. Ο Κάκαλος αναρριχήθηκε πρώτος στην κορυφή που ονομάστηκε στην αρχή «Κορυφή Βενιζέλος» και αργότερα Μύτικας.
Ο ιστορικός άθλος έγινε γνωστός 6 χρόνια αργότερα το 1919, με την κυκλοφορία βιβλίου από τον Μπουασονά για τον Όλυμπο, με τίτλο “La Grece Immortelle (Η Αθάνατη Ελλάδα)”.
Ο Χρήστος Κάκαλος ανέβηκε πολλές φορές στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας. Ως το τέλος της ζωής του, ο μπάρμπα-Χρήστος, όπως ήταν περισσότερο γνωστός, εξακολουθούσε να κάνει ορειβασία.
Το 1972, λίγο πριν το θάνατο του, ανέβηκε σε ηλικία 93 ετών στον Όλυμπο. Πέθανε τον Απρίλιο του 1976 στο Λιτόχωρο, σε ηλικία 97 ετών.
Στο «Οροπέδιο των Μουσών» του Ολύμπου λειτουργεί καταφύγιο που φέρει το όνομα του
--
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου