Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΙΔΑΣΚΑΛΊΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

 Κάθε Παρασκευή 18:00 – 20:00

Διάρκεια: 12 εβδομάδες, 12 μαθήματα, 3 μήνες
E-learning για όλη την Ελλάδα! Δια ζώσης στο Σύνταγμα!

Έναρξη σεμιναρίου: Μέσα Οκτωβρίου 2024

                          Η Ανοιχτή Τέχνη σας παρέχει Βεβαίωση Σπουδών!     

                 Αρχαία Ελληνικά μέσω της μουσικής

Μελοποίηση κανόνων, γραμματικών κατηγοριών, κ.λπ. ή προσαρμογή τους σε ήδη υπάρχουσες μελωδίες, π.χ.: Εγὼ δεν έχω βγάλει το σχολείο / ούτε κι έχω μάθει γράμματα πολλά· / ξέρω πως είν᾿ τ᾿ όμικρον και το έψιλον βραχέα / και πως το ωμέγα και το ήτα είναι μακρά, / ξέρω πως είν᾿ τ᾿ όμικρον και το έψιλον βραχέα / και τα α, ι, υ, δίχρονα… (Κανόνες τονισμού, κατά το άσμα του Γ. Μουφλουζέλη – (Μπ. Μπακάλη)].

Στο ίδιο κλίμα κινείται «το ζεϊμπέκικο των προθέσεων», «ο καλαματιανός των συνδέσμων» κ.λπ.

Εννοείται πως η διδασκαλία δεν περιορίζεται στην (όχι απαραίτητα άχρηστη) απομνημόνευση αλλά επεκτείνεται στη «λειτουργική» προσέγγιση και στην «αντιπαραβολική» εξέταση αρχαίας – νέας ελληνικής, έτσι ώστε η γνώση τύπων και κανόνων της αρχαίας να υποβοηθεί την ορθή χρήση της νέας ελληνικής.

Προσαρμογή αρχαίων ποιητικών κειμένων στη μελωδία ομοιόθεμων και ομοιότροπων δημοτικών τραγουδιών, π.χ. [Ο γυρισμός του ξενιτεμένου]: Κι αν είσ᾿ εσύ ο άντρας μου και πώς να σε πιστέψω; / πες μου σημάδια της αυλής μήπως και σε πιστέψω. (Τρίκερι Θεσσαλίας) || Ομήρου [Αναγνωρισμός Οδυσσέως]: Εἰ μὲν δὴ Ὀδυσεύς γε, ἐμὸς παῖς, ἐνθάδ᾿  ἱκάνεις, / σῆμά τί μοι νῦν εἰπὲ ἀριφραδές, ὄφρα πεποίθω. (ω 328 – 329). Η καθόλου τυχαία «σύμπτωση» χρησιμοποιείται και ως αφορμή για τη διδασκαλία του δακτυλικού εξαμέτρου.

Μελοποίηση αρχαίων λυρικών ποιημάτων, χορικών κ.λπ., π.χ. Αρχιλόχου [Νῦν δὲ Λεώφιλος μὲν ἄρχει…]: Νῦν δὲ Λεώφιλος μὲν ἄρχει / Λεωφίλου δ᾿ ἔπεα κρατεῖ / Λεωφίλῳ δὲ πάντα κεῖται / Λεώφιλον δ᾿ ἄκουε.

Παράλληλη διδασκαλία των δευτεροκλίτων αρσενικών και θηλυκών, για την οποία προσφέρεται η μελοποίηση του αρχιλόχειου «Λεωφίλου».

Μεταγραφή τραγουδιών, δημοτικών ή ρεμπέτικων, από την κοινή νεοελληνική στην αρχαία, π.χ.: Ἐγερθεὶς ὄρθρου βαθέος, οἶος ᾠχόμην ἀπιὼν… (Πριν το χάραμα μονάχος εξεκίνησα…)

Διδασκαλία τραγουδιών προερχόμενων από τον χώρο αρχαιοπινών διαλέκτων, όπως π.χ. η τσακωνική: Εμαθήκατε τσ᾿ ερέκαμ᾿ σάμερε / τθάνου τον Άγε Λία, τθάνου το Μαλεβέ. / Τθάνου τον Άγε Λία, τθάνου το Μαλεβέ, / ερέκαμ᾿ ένα όνε με κάλα ποτσουτέ

Η παρούσα πρόταση διδασκαλίας απευθύνεται σε φιλολόγους της καθημερινής διδακτικής πράξης -ιδίως φιλολόγους ή μουσικούς των μουσικών σχολείων- που επιθυμούν να κάνουν πιο ελκυστικό το μάθημά τους, σε φοιτητές της Φιλοσοφικής, σε μαθητές Γυμνασίου / Λυκείου αλλά και σε κάθε Έλληνα που επιθυμεί να έλθει σε επαφή με τις υπόγειες σχέσεις, γλωσσικές και πολιτισμικές, αρχαίας και νέας ελληνικής.

Δίδακτρα:

Για δωδέκατη συνεχή χρονιά η Ανοιχτή Τέχνη κρατά τα δίδακτρα στο ίδιο ύψος!
Για να αποκτήσουν οι φίλοι και οι φίλες της τις γνώσεις που επιθυμούν!

Η συμμετοχή σου για κάθε σεμινάριο διαρκείας 3 μηνών (30 ωρών) είναι: 300€ (10 € η ώρα) Καταβολή εφ’ άπαξ: 290€.

Επωφελήσου τώρα από όλες τις ειδικές εκπτώσεις μας!

Φοιτητές, άνεργοι, παλιοί σπουδαστές: 290€ Καταβολή εφ’ άπαξ: 280€.

Εκπαιδευτικοί, νέοι γονείς, φίλοι: 280€ Καταβολή εφ’ άπαξ: 270€.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου