Στη νέα δημοσίευση στο Science (Letter) του BCL (Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) παρουσιάζεται η Ελληνική πολιτική επί της προστασίας των Περιοχών Άνευ Δρόμων ως παράδειγμα καλής πρακτικής για μια ευρύτερη Ευρωπαϊκή πολιτική απαγόρευσης της εισχώρησης των δρόμων και των τεχνητών επιφανειών σε ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα.
Η πολιτική αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για πολύ πλούσιες σε βιοποικιλότητα χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα που υφίστανται παράλληλα την ταχεία ανάπτυξη υποδομών ΑΠΕ. Οι ΠΑΔ προτείνονται ως σαφές, φθηνό και μετρήσιμο εργαλείο για την οριοθέτηση των ζωνών αυστηρής προστασίας εντός του δικτύου των προστατευόμενων περιοχών (10% κάθε χώρας στην ΕΕ), για τη συνδεσιμότητα και επέκτασή του, καθώς και ως στόχοι “προληπτικής αποκατάστασης”, οι οποίοι θα τεθούν σύντομα από την Κομισιόν, με βάση την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα. Το pdf του paper είναι διαθέσιμο στον ιστοχώρο του BCL (Roadless). Υπογράφεται από τρεις επιστήμονες, μέλη του Society for Conservation Biology (Europe).
Στο τελευταίο newsletter της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας μια εκτενής και σφαιρική παρουσίαση των Περιοχών Άνευ Δρόμων https://www.helecos.gr/el/publications/newsletter/Newsletter_January_2022.pdf
Περισσότερες πληροφορίες στο https://bc.lab.uoi.gr/el/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου