Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Έρευνα & Κατάρτιση Επιστημόνων στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος




 

Σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο


***

att
Έπειτα από μία εβδομάδα εντατικής έρευνας στο αν. Αιγαίο, ολοκληρώθηκε η Δράση Έρευνας και Κατάρτισης Επιστημόνων που υλοποίησε το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (UNEP/MAP SPA/RAC) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος.
Η εκπαίδευση των επιστημόνων και εκπροσώπων κρατικών αρχών από τον Λίβανο, την Αίγυπτο και το Μαυροβούνιο, έγινε από εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς και ερευνητές από την Τυνησία, τη Λιβύη, την Ιταλία και την Ελλάδα, σε συνεργασία με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν τα 2 ερευνητικά σκάφη του Αρχιπελάγους και εξειδικευμένος εξοπλισμός (multibeam sonar, ROV, ρομποτική, κάμερα, υδρόφωνα, echosounder κ.α.).





Το UNEP/MAP SPA/RAC με αυτή τη δράση κατάρτισης στην εφαρμοσμένη θαλάσσια έρευνα, στηρίζει τα κράτη-μέλη του, επιτυγχάνοντας την ανάπτυξη δυνατοτήτων και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Στόχος είναι η εφαρμογή της αρχής της οικοσυστημικής προσέγγισης, η οποία υιοθετήθηκε από τις Μεσογειακές χώρες, μέσω της Σύμβασης της Βαρκελώνης.
Η κατάρτιση επικεντρώθηκε στους Κοινούς Δείκτες Βιοποικιλότητας της Μεσογείου που αφορούν τα:
- Προστατευόμενα, παραγωγικά οικοσυστήματα (θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, ύφαλοι κοραλλιγενών ροδοφυκών)
- Θαλάσσια θηλαστικά, χελώνες και θαλασσοπούλια
- Εισβολικά θαλάσσια είδη

Σκοπός αυτής της δράσης είναι ο συντονισμός αλλά και η κινητοποίηση των Μεσογειακών φορέων που δραστηριοποιούνται στη θαλάσσια έρευνα και την προστασία. Η Μεσόγειος θεωρείται μία από τις σημαντικότερες θάλασσες παγκοσμίως, όμως υπάρχουν τεράστια κενά γνώσης όσον αφορά στη βιοποικιλότητα της, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαχείριση και προστασία της. Αυτό θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τους πόρους των Μεσογειακών θαλασσών.




Το ανατολικό Αιγαίο, θεωρήθηκε ως ιδανικός τόπος για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής δράσης, δεδομένου ότι αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες θάλασσες της Μεσογείου και της Ευρώπης καθώς στηρίζει μία σπάνια βιοποικιλότητα προστατευόμενων οικοσυστημάτων και ειδών, τα οποία έχουν εξαφανιστεί ή υποβαθμιστεί σε πολλές περιοχές της Μεσογείου.

Στόχος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος μέσα από αυτή τη συνεργασία, είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικών κοινών εργαλείων παρακολούθησης αλλά και διαχείρισης των οικοσυστημάτων που αλλάζουν, μέσα από τις αυξανόμενες περιβαλλοντικές πιέσεις (υπεραλίευση, ρύπανση, κλιματική αλλαγή), που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση του διεθνούς σημασίας φυσικού πλούτου της Μεσογείου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου