Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών σε τμήμα του υμηττού

της Λούλης Σταυρογιάννη
Αυγή, 5.10.2017

"Για το Προεδρικό Διάταγμα "Καθορισμός μέτρων προστασίας του όρους Υμηττού και των μητροπολιτικών πάρκων Γουδή - Ιλισίων” κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης η πλειονότητα των δήμων που "αγκαλιάζουν" το βουνό, πατώντας στο γεγονός ότι του Προεδρικού Διατάγματος δεν προηγήθηκε εκπόνηση ΣΜΠΕ, επιδιώκοντας να "ξεδοντιάσουν" το προστατευτικό καθεστώς, με σκοπό να τακτοποιήσουν περιοχές αυθαιρέτων και να προσθέσουν στο βουνό νέες, ασύμβατες με την προστασία του χρήσεις....."




Μετά τη μερική ακύρωση από το ΣτΕ του προστατευτικού διατάγματος
Για έναν χρόνο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβάλλει αναστολή έκδοσης εγκρίσεων δόμησης, αδειών δόμησης και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στη βορειοανατολική και νότια πλευρά του ορεινού όγκου του Υμηττού, μετά την πρόσφατη, μερική ακύρωση από το ΣτΕ του προστατευτικού Προεδρικού Διατάγματος του 2011 λόγω "μη τήρησης της διαδικασίας προηγούμενης Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΜΠΕ)".

Η αναστολή, η οποία ισχύει από την Τρίτη 3 Οκτωβρίου (ΦΕΚ ΑΑΠ/229), αφορά τα τμήματα του βουνού που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια επτά δήμων βάσει των ισάριθμων αποφάσεων του ΣτΕ (2355-2361/2017). Πρόκειται για τους Δήμους Κρωπίας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγµένης, Παπάγου - Χολαργού, Ηλιουπόλεως, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Παιανίας και Γλυφάδας.
Για το Προεδρικό Διάταγμα "Καθορισμός μέτρων προστασίας του όρους Υμηττού και των μητροπολιτικών πάρκων Γουδή - Ιλισίων” κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης η πλειονότητα των δήμων που "αγκαλιάζουν" το βουνό, πατώντας στο γεγονός ότι του Προεδρικού Διατάγματος δεν προηγήθηκε εκπόνηση ΣΜΠΕ, επιδιώκοντας να "ξεδοντιάσουν" το προστατευτικό καθεστώς, με σκοπό να τακτοποιήσουν περιοχές αυθαιρέτων και να προσθέσουν στο βουνό νέες, ασύμβατες με την προστασία του χρήσεις.
Το εν λόγω Π.Δ. επέκτεινε τη Ζώνη Α απόλυτης προστασίας του βουνού συγκριτικά με εκείνο του 1978 και περιόριζε τις επιτρεπόμενες χρήσεις ανά ζώνη. Το ΥΠΕΝ ανέθεσε την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τον Ιούλιο του 2016 με σκοπό να επαναδιατυπωθεί βάσει αυτής και το ισχύον Π.Δ.
Όπως είναι γνωστό, το ΣτΕ είχε απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έκρινε, τον Σεπτέμβριο του 2015, ότι ήταν απαραίτητη η ΣΜΠΕ σύμφωνα με τις προβλέψεις σχετικής Οδηγίας (2001/42). Η μελέτη παραδόθηκε πρόσφατα στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ.
Σε κάθε περίπτωση, με τις αποφάσεις του ΣτΕ αυτή τη στιγμή ο ορεινός όγκος διαθέτει δύο... καθεστώτα προστασίας. Για το δυτικό κομμάτι του ορεινού όγκου ισχύει το αυστηρό πλαίσιο προστασίας του 2011, ενώ για το υπόλοιπο το Π.Δ. του 1978, γι’ αυτό και το ΥΠΕΝ εξέδωσε την απόφαση αναστολής κάθε οικοδομικής δραστηριότητας.
Η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και του αναπληρωτή Σ. Φάμελλου συνοδεύεται και από πίνακα συντεταγμένων της περιοχής στην οποία απαγορεύονται οικοδομικές δραστηριότητες. Βάσει αυτής, επιτρέπεται μόνο η εκτέλεση εργασιών εφόσον βρίσκονται σε ισχύ νόμιμες οικοδομικές άδειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου