Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του Θεόδωρου Παντούλα, "Μπα, έχει και μπάρμπα το παιδί;", στη Χαλκίδα

 



Εκδήλωση παρουσίαση του βιβλίου του νεοελληνιστή Χαλκιδέου συγγραφέα Θεόδωρου Παντούλα, με τίτλο "Μπα, έχει και μπάρμπα το παιδί;" διοργανώνεται στο βιβλιοπωλείο Πορθμός της Χαλκίδας, στις 27 Οκτώβρη, στις 7μμ

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε 114 σελίδες, εκδόσεις manifesto 2017, σε εικονογράφηση Νικόλα Δημητριάδη, και αναλύει τα ζητήματα του νεοελληνικού προβλήματος σήμερα.
Για το βιβλίο, θα μιλήσει ο Δημήτρης Αγγελής.
Ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς, σε επιφυλλίδα του στην "Καθημερινή" γράφει σχετικά:
Eντόπισα, όμως, πρόσφατα ένα επίσης μικρό βιβλίο, μόλις 109 σελίδων, που ήταν για μένα έκπληξη. Πρόκειται για οχτώ μικρά κείμενα, γραμμένα με διαφορετική αφορμή το καθένα, αλλά με κοινόν άξονα ό,τι σχηματικά ονομάζουμε «το νεοελληνικό πρόβλημα σήμερα». Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω συναντήσει προβληματισμό, θεματικές, οπτική γωνία ή προοπτική θεωρήσεων, ποιητική γλώσσα και εκφραστική, που να αντιστοιχούν συνεπέστερα στη γραφή της πολιτικής υποθήκης του Eλύτη. Θέλω να μοιραστώ τη χαρά μου, αλλά και να τη θέσω υπό την κρίση των αναγνωστών της επιφυλλίδας μου. Με ελάχιστες αποσπασματικές παραθέσεις.
Τα ζητήματα της νεοελληνικής ταυτότητας και παράδοσης είναι μια χρόνια εκκρεμότητα στο δημόσιο και ιδιωτικό μας βίο, που όταν δεν αποφεύγουμε τη διαπραγμάτευσή τους, ευτελίζονται σε μια απλοϊκή αντιπαράθεση μεταξύ "νεωτεριστών" και "συντηρητικών".
Στην πραγματική πραγματικότητα το μόνο που μας συνδέει με την απαγορευμένη ρίζα του κάποτε τρόπου του τόπου μας είναι η βλαστήμια της. Έχουμε από καιρό διαλέξει στρατόπεδο κι έχουμε εγκλωβιστεί στον «μονόδρομο» μιας ανάπτυξης που, εντέλει, πλαστογραφεί κατ' εξακολούθηση το πρόσωπό μας.
Η χώρα ιδρύθηκε με προϋπόθεση την παντελή υποτέλειά της στους «πιστωτές» κι έτσι πορεύτηκε για σχεδόν δυο αιώνες. Τωρινή φιλοδοξία της είναι να επιστρέψει στις Αγορές. Να υποθηκευτεί, δηλαδή εκ νέου.

Το ερώτημα που επείγει να απαντηθεί είναι αν μπορούμε κι αν θέλουμε να γίνουμε κάτι περισσότερο από δανειολήπτες κι ο τόπος μας κάτι περισσότερο από φτηνός - έως φτηνιάρικος - τουριστικός προορισμός. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται να αποφασίσουμε και ποιοί είμαστε και ποιοί θέλουμε να γίνουμε.
Στα περιεχόμενα της έκδοσης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται
Προλεγόμενα, Εισαγωγή, Η νεοελληνική ταυτότητα, Μπα, έχει και μπάρμπα το παιδί; Φυγή προς τα πίσω, Ταυτότητες σε αναμονή, Σβησμένες όλες οι φωτιές, Η ελληνική ουτοπία, Είναι η αντιπαροχή ταυτότητα; Του μηδενισμού το θεριό, Πρώτες εμφανίσεις.
Ο Θεόδωρος Παντούλας, εκδότης, νεοελληνιστής, σπούδασε σκηνοθεσία, ιστορία της ευρωπαϊκής ανατολής και νεοελληνική λογοτεχνία. Διευθύνει τα περιοδικά "manifesto" και "Πολιτική Ενημέρωση". Ακόμη είναι εκδότης της επιθεώρησης πολιτισμού "Φρέαρ", τιμητική διάκριση υπ. πολιτισμού για τη συμβολή του στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου