Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Η περιπέτεια της ζωής μου



του Φάνη Βορεινάκη 

Το όνειρο ζωής κάθε ορειβατη είναι- ασφαλώς- η ανάβασή του στα Ιμαλάια και η κατόπτευση, έστω  μακρόθεν του Εβερεστ. Αυτό το επιχείρησα και εγώ σε ηλικία 72 ετών (στη διάρκεια της παραμονής μου στο Νεπάλ, «γιόρτασα» τα γενέθλιά μου).
Εν όψει : Μνημείο προς τιμήν του Τένζινγκ Νοργκάϋ, πρώτου (μαζί με τον Χίλαρυ) αναρριχητή στο Έβερεστ
Ημουν στην καλύτερη δυνατή φόρμα, όταν ξεκινήσαμε, ξεχνώντας όμως τον Murphys law, που σημαίνει: αν κάτι είναι να πάει στραβά, θα πάει - ή ενός κακού μύρια έπονται. Αρχίζω με την απαρίθμηση των στραβών :  Πέρασα τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που διαπίστωσαν αναιμία (τραυματική λόγω απώλειας αίματος μετά από εγχείρηση προστάτη), αναιμία η οποία αποκαταστάθηκε μετά από κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Ο φόβος μου ότι θα επιδρούσε αρνητικά στην προσαρμογή μου, λόγω αυξημένου υψομέτρου ,αποδείχθηκε μάταιος, αφού ανταποκρίθηκα πάρα πολύ καλά σε αυτό. Μάλιστα η τελευταία μου μέτρηση στα 5000 μ. εδειξε 91% κορεσμό σε οξυγόνο και 75 καρδιακούς παλμούς!

Μπορεί η ασθένεια του υψομέτρου να μην άσκησε καμία επίδραση σε εμένα, σε αντίθεση με άλλα δύο μέλη της αποστολής που αναγκάσθηκαν να χάσουν υψόμετρο, αλλά μου συνέβη το χειρότερο δυνατόν. Ενώ έφυγα από την Ελλάδα με ιατρικές εξετάσεις που βεβαίωναν ότι ένα μικρό εξόγκωμα στη δεξιά βουβωνική χώρα ήταν απλώς διογκωμένος λεμφαδένας που επέτρεπε την ανάβαση σε μεγάλο υψόμετρο (μεγάλο εννοείται άνω των 4.000 μ.), αυτό αποδείχθηκε βουβωνοκήλη- και μάλιστα περιεσφιγμένη. Ετσι στα 5000 μ. αναγκάσθηκα λόγω απότομης διόγκωσής της και αφόρητου πόνου, να διακομισθώ εσπευμένα με ελικόπερο στο Kathmandu και να υποβληθώ σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Κρίμα γιατί ήμουν σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, απόλυτα έτοιμος για την σχεδιασμένη ανάβαση στο Island Peak 6.190 μ., την οποία πραγματοποίησε η υπόλοιπη ομάδα: τρεις Ελληνες και ο Νεπαλέζος οδηγός Tula. Μάλιστα λόγω καλοκαιρίας το χάρηκαν και απόλαυσαν την, εδώ τα λόγια είναι ανεπαρκή, θέα των Ιμαλαίων. Στο νοσοκομείο που νοσηλευόμουν, θύμα των νεοέλληνων σκιτζήδων, με πληροφόρησαν οι σχοινοσύντροφοι ότι δεν πραγματοποίησαν την κλασική διαδρομή ανάβασης, αφού λόγω φαινομένου του θερμοκηπίου ο παγετώνας είχε λυώσει σε εκείνη τη διαδρομή, αλλά ανέβηκαν από την βορεινή πλευρά και με μεγαλύτερη κλίση 70ο , χρησιμοποιώντας σταθερό σκοινί άλλης αποστολής. Οσον αφορά το φαινόμενο της υπερθέρμανσης, η τοπική κοινωνία του Νεπάλ είναι απόλυτα συνειδοποιημένη για τη σημασία του, σύμφωνα με πληροφορίες που αντλούσα από ημερήσια υψηλού επιπέδου αγγλόφωνη εφημερίδα, στο νοσοκομείο.

Μιά και εθίχθη το θέμα της οικολογίας, σημειώνω την υποδειγματική καθαριότητα στα βουνά των Ιμαλάιων, με μόνιμους χώρους επιλεγόμενης περισυλλογής απορριμμάτων και περιφερόμενους πεζοπόρους συλλέκτες των σκουπιδιών, σε αντίθεση με την κατάσταση που πρόσφατα διαπιστώσαμε στη χαράδρα του Ενιπέα στον Ολυμπο.
Το μεγάλο εθνικό τους πάρκο Sagarmatha, μνημείο της Ουνέσκο, καλά φυλασσόμενο, έχει εισιτήριο εισόδου, από τα έσοδα του οποίου χρηματοδοτούνται και οι δαπάνες καθαριότητας. Εφόσον από ένα ορισμένο υψόμετρο και άνω δεν υπάρχουν δρόμοι και οι μεταφορές πραγματοποιούνται από ανθρώπους και Yak, δεν υφίστανται και τα αντιαισθητικά δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Το ενεργειακό πρόβλημα αντιμετωπίζεται με καύση καυσόξυλων και σε μεγαλύτερο υψόμετρο με κοπριά Yak για θέρμανση, τη χρήση ηλιακών κατόπτρων για θέρμανση του νερού των βραστήρων προς παρασκευή του εξ ου ουκ άνευ τσαγιού και φωτοβολταικών για τοπική παραγωγή ρεύματος. Μάλιστα η τιμή χρέωσής του ρεύματος προκειμένου να φορτισθούν τα κινητά τηλέφωνα και να λειτουργήσει το WiFi, αυξάνεται αναλογικά και λογικά με το υψόμετρο. Το πρόβλημα μερικώς αντιμετωπίζεται με τη χρήση φορητών ηλιακών πλαισίων, προσαρμοζόμενων στα σακκίδια των ορειβατών. Το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας μπορεί να λυθεί με την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας(και με εξαγωγικές προοπτικές), η οποία είναι μεν προς το παρόν σε μικρό βαθμό ανεπτυγμένη, αλλά λόγω των παγετώνων και μεγάλων κλίσεων του εδάφους, διαθέτει τεράστια εν δυνάμει προοπτική. Απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις, δυσανάλογες προς τα μεγέθη της οικονομίας του Νεπάλ, όμως η γειτονική Κίνα φαίνεται διατεθειμένη να καλύψει το κενό, όπως άλλωστε και σε άλλους τομείς των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών. Η χώρα είναι πλήρης από καταστήματα πώλησης-ενοικίασης παντοίου ορειβατικού υλικού, κινεζικής προέλευσης, για τους ορειβάτες και trekkers των Ιμαλάιων, που στηρίζουν την τοπική οικονομία.

Σχετικά με την παρασχεθείσα στην περίπτωσή μου ιατρική φροντίδα, σημειώνω ότι αυτή ήταν άψογη, καλής ιατρικής πρακτικής. Στο νοσοκομείο, εξειδικευμένο σε παθήσεις του βουνού, συνωστίζοντο ασθενείς θύματα της ασθένειας του υψομέτρου, για την αποφυγή της οποίας απαιτείται καλό πρόγραμμα προσαρμογής με υψομετρικά ανεβοκατεβάσματα, καλή φυσική κατάσταση και λήψη άφθονων υγρών για αποφυγή της αφυδάτωσης. Υπάρχει και σχετική ανακουφιστική φαρμακευτική αγωγή.

Δύο λόγια για την πολιτική κατάσταση της χώρας, η οποία φαίνεται να επηρεάζεται όλο και περισσότερο από την βόρεια γείτονά της Κίνα, παρά από την Ινδία. Η χώρα δοκιμάσθηκε εδώ και 15 χρόνια από εμφύλιο πόλεμο, ο βασιλιάς παραιτήθκε οικειοθελώς και τώρα το Νεπάλ, κυβερνιέται δημοκρατικά από συνασπισμό κομμάτων, με προεξάρχον το κομμουνιστικό-μαοικό κόμμα, το οποίο πρωτοστάτησε στον εμφύλιο! Ισως η συνεννόηση να οφείλεται και στην ήπια ιδιοσυγκρασία του ήρεμου αυτού λαού.

Κλείνω αποτίοντας φόρο τιμής στον άγιο των Ιμαλαίων Sherpa Tenzing, πρώτο κατακτητή του Everest, του οποίου επισκεφθήκαμε το μνημείο με φόντο το Εβερεστ, όπως και τη stupa του Tenzing. Σειρά τώρα έχει, ο ιστορικός Μαραθώνιος της Αθήνας.

«C'est payé, balayé, oublié, je me fous du passé»-Edith Piaf









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου