Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

ΑμΕΑ, μετασχολικής και μεγάλης ηλικίας : Μια σιωπηλή κόλαση



Οι Άνθρωποι με Ειδικές Ανάγκες  έχουν σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα όταν διανύουν τις δυο πρώτες δεκαετίες της ζωής τους, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις «διαθέτουν» τη γονική μέριμνα  για την μερική αποκατάσταση ή έστω την επιμελημένη ανατροφή τους. Όμως η συνέχεια είναι δύσκολη και προοδευτικά γίνεται δυσκολότερη : Οι γονείς γερνούν, κάποτε εκλείπουν, κάποτε αποδυναμώνονται τόσο ώστε να χρειάζονται αυτοί οι ίδιοι  επιμέλεια…Κι από κοντά σε όλα αυτά συνεργούν μια σειρά από καταστάσεις : Σε αντίθεση με τις παλιές «διευρυμένες» οικογένειες οι νέες είναι μικρές και  οι συλλογικότητες της γειτονιάς  έχουν αποδυναμωθεί, με αποτέλεσμα να έχουν επίσης αποδυναμωθεί οι   προνοιακοί μηχανισμοί της κοινωνίας….

Οι ΑμΕΑ  μετασχολικής και μεγάλης ηλικίας καταδικάζονται στην πιο τραγική ημι-ζωή, γι αυτό ακριβώς συνιστούν μεγάλο πρόβλημα που θα έπρεπε να προτάσσεται όλων των σχετικών προβλημάτων. Ευτυχώς μέσα στο γενικό κανόνα της ελλειμματικής ενημέρωσης, των ύποπτων θεωριών  περί  «αποϊδρυματοποίησης» (που σημαίνει εξάλειψη κάθε προστασίας και «παρκάρισμα» των γερασμένων ΑμΕΑ στις τηλεοράσεις ), των ανθυποπαραγόντων που συμπλέουν με την εξουσία χωρίς να κατανοούν το δραματικό χαρακτήρα του προβλήματος, υπάρχουν  φωτεινά παραδείγματα, και ένα τέτοιο είναι του Δημάρχου Ωρωπού : Ο οποίος συνεργάζεται με γονείς για μια δομή υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑμΕΑ,  σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του Νικόλα Τζαβάρα, παραγωγού εκπομπής στην ΕΡΤ/ΟΡΕΝ (106,7).

Για την υπόθεση της υποστηριζόμενης διαβίωσης των ΑμΕΑ μετασχολικής ηλικίας καταθέσαμε πολλοί και διάφοροι την αγωνιστική μας ενέργεια :  Μεταξύ αυτών η Όλγα Μουτζάλα, ο Χρήστος Οικονόμου, ο Λευτέρης Μαγιάκης (Επί κεφαλής της Δημοτικής Αντιπολίτευσης στο Δήμο Αμαρουσίου) και ο υποφαινόμενος.

Το 2016 ο Ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτησή του, όπου και έθεσε το ζήτημα της ηλικιακής ωρίμανσης των ΑμΕΑ και της ανάγκης για ουσιαστική  υποστήριξή τους. Οι διαπιστώσεις και προτάσεις του Νίκου Χουντή διατηρούν στο ακέραιο την αξία τους…

Γιάννης Σχίζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου