Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Ανατροπή διατάξεων για τον Υμηττό


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Τηλ. Επικοιν. : 6972408401, 694163001, 6974888323          Αθήνα 4-10-2017                                                


Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία ακυρώνεται το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ) 187/Δ/2011 αποτελεί δυσμενέστατη εξέλιξη για το περιβάλλον της Αττικής. Το παραπάνω διάταγμα καθόρισε το πλαίσιο προστασίας του Υμηττού επεκτείνοντας τη Ζώνη Α απόλυτης προστασίας του βουνού και θεσμοθετούσε το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισίων.

Για το διάταγμα αυτό κατέθεσαν αιτήσεις ακύρωσής του εκατοντάδες αυθαιρετούχοι-διεκδικητές καταπατητές του βουνού καθώς και κάποιοι Δήμαρχοι όμορων Δήμων, επικαλούμενοι, προσχηματικά, την προστασία του περιβάλλοντος, διεκδικώντας ουσιαστικά τη νομιμοποίηση περιοχών αυθαιρέτων, την προσθήκη νέων χρήσεων γης, και κυρίως, τη συρρίκνωση της Ζώνης Α απόλυτης προστασίας του βουνού.

Αναγκαία προϋπόθεση για την μη ακύρωση του παραπάνω Π.Δ ήταν η έγκαιρη εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), σύμφωνα με την προδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κάτι που δεν έγινε παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Διαδημοτικής Επιτροπής για την Προστασία του Υμηττού και της Επιτροπής μας.

Η Επιτροπή Αγώνα επαναφέρει το αίτημα της άμεσης ολοκλήρωσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και την έκδοση νέου Προεδρικού (Π.Δ) Διατάγματος για την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού και τη θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή-Ιλισίων.      
                  

Ζητούμε επίσης: το νέο ΠΔ να αποτρέπει τις αυθαιρεσίες σε βάρος του περιβάλλοντος, να απαγορεύει νέες χρήσεις γης και να μην υπάρξει συρρίκνωση της Ζώνης Α απόλυτης προστασίας του βουνού. Συγχρόνως στο νέο ΠΔ να υπάρξει η πρόβλεψη της άμεσης απομάκρυνσης των ετερόκλητων λειτουργιών στο Πάρκο Γουδή (Μπάτμιντον, ΕΠΟ) σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) 1970/2012.

Επειδή οι απειλές για το περιβάλλον και ειδικότερα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή είναι πολλές και το τελευταίο διάστημα εντείνονται και ο κίνδυνος αναίρεσης της υλοποίησης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή είναι μεγάλος, η Επιτροπή μας αποφάσισε να συνεχίσει τις προσπάθειες υπεράσπισης του Πάρκου διοργανώνοντας δράσεις που επιθυμούμε να συγκεκριμενοποιηθούν

σε κοινή σύσκεψη φορέων και πολιτών την:

ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 Και ΩΡΑ 8μμ ΣΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΠΑΨ ΛΑΚΩΝΟΣ 9

Καλούμε όσους θέλουν να βοηθήσουν στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή να συμμετάσχουν στη σύσκεψη αυτή και με την παρουσία τους και τις προτάσεις τους να συμβάλουν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση των κινητοποιήσεων που θα προγραμματιστούν.

                                                                                                           

Η Γραμματεία της Επιτροπής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου