Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για την διάσωση τριών σημαντικών μνημείων της Κεφαλονιάς




 Οι πρόσφατοι ισχυροί σεισμοί της Κεφαλονιάς, πέραν των σοβαρών υλικών ζημιών που προξένησαν σε υποδομές και κατοικίες, έπληξαν σοβαρά και την αρχιτεκτονική κληρονομιά του νησιού, η οποία διαχρονικά δεν έχει τύχει της αρμόζουσας προσοχής από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.



Είναι σημαντικό όχι μόνον να επιδιορθωθούν οι ζημιές στο σύνολο των μνημείων της Κεφαλονιάς που επλήγησαν από τους πρόσφατους σεισμούς, αλλά και να υπάρξει μέριμνα και για την αποκατάσταση και ανάδειξη ιστορικών μνημείων του νησιού, πολλά εκ των οποίων παραμένουν εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα από την εποχή των καταστροφικών σεισμών του 1953.



Για τον λόγο αυτό, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ, ήδη από το 2013, έχει αναλάβει πρωτοβουλία διάσωσης τριών σημαντικών μνημείων της Κεφαλονιάς: του παλαιού καθολικού της Ι. Μονής Σισίων, του Αγίου Σπυρίδωνος στον οικισμό Κάστρο Αγίου Γεωργίου και του αρχοντικού Βαλλιάνου στις Κεραμειές.



Το καθολικό της Ι. Μονής Σισίων και ο Άγιος Σπυρίδων στο Κάστρο είναι δύο σπάνια παραδείγματα αναγεννησιακής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής στον Ελλαδικό χώρο, όπως οι ρυθμοί αυτοί προσαρμόσθηκαν στην αισθητική και το μέτρο των κατοίκων των Επτανήσων.
Τα δύο αυτά μνημεία αποτελούν πολύτιμους μάρτυρες της ιδιαίτερης ιστορικής πορείας ενός μικρού αλλά δυναμικού τμήματος του Ελληνισμού, το οποίο επί αιώνες αφομοίωνε δημιουργικά τα καλλιτεχνικά και ιδεολογικά ρεύματα της Δυτικής Ευρώπης. Η οικία Βαλλιάνων, η οποία έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Κεφαλονιάς με στόχο την δημιουργία δημοτικής βιβλιοθήκης, είναι ένα από τα λίγα διασωθέντα από τους σεισμούς αγροτικά αρχοντικά. Το αρχοντικό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και για την κοινωνική ιστορία του τόπου, αφού συνδέεται άμεσα με την οικογένεια των μεγάλων ευεργετών, οι οποίοι χρηματοδότησαν πλήθος έργων, μεταξύ των οποίων και η ανέγερση του κτηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην Αθήνα.


Στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι η εξεύρεση πόρων για την εκπόνηση ολοκληρωμένων μελετών αποκατάστασης των τριών αυτών μνημείων, ώστε στην συνέχεια τα έργα αποκατάστασής τους να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ ή σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι απολύτως ενήμερο για το θέμα αυτό και ευελπιστούμε ότι η υποσχεθείσα συνεργασία μας με τις αρμόδιες υπηρεσίες θα είναι εποικοδομητική.



Την Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στα Γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας, στην οποία προσωπικότητες από τον χώρο των επιχειρήσεων, των επιστημών και της πολιτικής ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία αυτή, ενώ δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων επί του θέματος. Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας, κ. Γ. Μιχαήλ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, κ. Π. Κρεμέζης παρουσίασε το έργο το Συμβουλίου, ενώ ο αρχαιολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Κουτσαδέλης παρουσίασε το θέμα «Μνημεία της Κεφαλονιάς υπό Απειλή και η σημασία της διάσωσής τους».



 Παράλληλα, οι φίλοι της Κεφαλονιάς μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια κάνοντας μία δωρεά μέσω της ιστοσελίδας http://www.ellet.gr/donations/



Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού:

κα Κ. Στεμπίλη -  Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693.





Κατερίνα Στεμπίλη
Συμβούλιο Επικοινωνίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Τριπόδων 28
105 58 Αθήνα
Τηλ: 210 3225245, εσωτ. 2
Fax: 210 3225240






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου