Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑΜΕΑ…







 Προς τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ.  Κεγκέρογλου, απευθύνονται οι επί κεφαλής του κινήματος των ατόμων  με ειδικές ανάγκες, κκ Λυμβαίος και Νάστας( αντίστοιχα, Πρόεδρος και Γραμματέας της ΠΟΣΓΚΑμεΑ).

Σε σχετική επιστολή τους σημειώνουν :

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ και οι Φορείς- μέλη της (μέσω και των ψηφισμάτων που εκδίδουν ) ζητάει την άμεση δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών, προκειμένου να αποτραπεί η αναστολή λειτουργίας όλων των «Στέγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» (ΣΥΔ) Ατόμων με Αναπηρία, που λειτουργούν μέχρι σήμερα στη χώρα.

Η μακρόχρονη καθυστέρηση της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό του νοσηλείου- τροφείου των ΣΥΔ** οδήγησε πολλές ΣΥΔ ένα βήμα πριν την αναστολή της λειτουργίας τους, καθώς η χρηματοδότησή τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» είχε καταληκτική ημερομηνία το 2012. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε απόφαση παράτασης χρηματοδότησής τους από το συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που δυστυχώς όμως εδώ και ένα χρόνο δεν έχει αποδοθεί στις ΣΥΔ (υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι σε μερικές ημέρες συμπληρώνεται ο επιπλέον χρόνος παράτασης για την πρώτη ΣΥΔ που λειτούργησε ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ» στην Ναύπακτο,
με συνέπεια να είναι σχεδόν βέβαιη η αναστολή λειτουργίας της  και ακολουθεί  σειρά άλλων ΣΥΔ Γονεϊκών Συλλόγων, από τις δεκαέξι που λειτουργούν αυτή τη στιγμή). Παράλληλα τραγική είναι και η καθυστέρηση της κατάρτισης και υπογραφής συμβάσεων από μέρους των Ασφαλιστικών Οργανισμών με τις ΣΥΔ, όπως προβλέπεται στο πρόσφατο ΦΕΚ 172 Β /30-01-2014.

 απαιτείται η άμεση εκταμίευση της χρηματοδότησης για τις ΣΥΔ από το Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και ταυτόχρονα η άμεση υπογραφή συμβάσεων των ασφαλιστικών ταμείων με τις ΣΥΔ, σύμφωνα με την πρόσφατη ΚΥΑ καθορισμού του ύψους νοσηλείου- τροφείου για τις ΣΥΔ Ατόμων με Αναπηρία.

Σας επισημαίνουμε ****  τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει το κλείσιμο αυτών των Στεγών και η μη συνέχιση του εν λόγω θεσμού, τόσο για τα ίδια τα άτομα με Νοητική Αναπηρία και άλλες Βαριές Αναπηρίες, όσο και για τις οικογένειές τους, καθώς αποτελεί μια από τις βασικότερες προσπάθειες εξάλειψης της ιδρυματοποίησης και περιθωριοποίησης των ατόμων με αναπηρία. 


**που προβλέφθηκε με το άρθρο 46 του Ν.3918/2011 και υπεγράφη τελικώς τον Ιανουάριο του 2014 με την υπ’αριθ. Δ29α/Φ.ΘΕΣΜ./ΓΠ26275/1048/14/ΦΕΚ 172 Β/30-01-2014

****όπως σας γνωστοποιήθηκε και από τον Πρόεδρο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, κ. Ι. Λυμβαίο στη συνάντηση που είχατε στις 24 Φεβρουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου