Το
ελαιόλαδο είναι ένα μαγικό προϊόν όσο και το Ουϊσκυ, όμως βραχυχρονίως δεν
προκαλεί αισθήματα ευφορίας ή μέθη…
Αυτή η υστέρηση του ελαιολάδου
ισοφαρίζεται ή μερικώς συμψηφίζεται στη
μακροχρόνια περίοδο από την ευεξία που
επιφέρει, σύμφωνα με πάμπολλες συγκλίνουσες απόψεις…. Και επειδή ευεξία =ευφορία, δεν είναι και πολύ άστοχο το να υποστηρίξουμε «τι ουϊσκυ - τι λάδι», κατά το παλαιοκομμουνιστικό γνωμικό : «Τι
Παπάγος- τι Πλαστήρας» !!!!
Το
πρόβλημα είναι η γευσιγνωσία του
ελαιολάδου ή η υποκειμενικότητα της γεύσης – από άτομο σε άτομο. Σε πολλούς η
καλλιέργεια της γεύσης έχει συγκεκριμένα όρια. Ο Κυριάκος Σιμόπουλος στο μεγάλο
έργο του «Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα» αναφέρεται σε ένα άτομο του ελλαδικού
χώρου , γευσιγνώστη νερού (!), που ήξερε να ξεχωρίζει 50 ποιότητες…(γλυφό,
αφρώδες, μεταλλικό, γλυκό κλπ). Ένα υγρό πολύ πιο πυκνό όπως το λάδι, διαθέτει
πολύ περισσότερα σημεία επαφής με τα ανθρώπινα
κέντρα γεύσης, και επομένως μπορεί να ταυτοποιείται ευκολότερα. Αυτό με τη
σειρά του σημαίνει ότι τα περιθώρια αυθαιρεσίας δεν είναι τόσο μεγάλα, όσο
φαίνονται…
Τώρα
όσον αφορά τα καθ’ ημάς : Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα διαγωνισμό ποιότητας ελαιολάδου, που ξεκίνησε
το 2008 και βράβευσε για 4 συνεχόμενες
διοργανώσεις τα καλύτερα ελαιόλαδα από κάθε μέρος της Ελλάδας. Στις 1-3
Μαρτίου 2013 θα πραγματοποιηθεί ο 5ος Διαγωνισμός ποιότητας
ελαιολάδου, διεθνοποιημένος αυτή τη φορά
.
Οι
οργανωτές έχουν επικοινωνήσει με πολλές επιχειρήσεις
από το εξωτερικό, ώστε να στείλουν προϊόντα τους-τυποποιημένες φιάλες
ελαιολάδου-και μαζί με τις Ελληνικές συμμετοχές να διαγωνιστούν για το 5ο
Χρυσό Αριστείον ποιότητας εξαιρετικού
παρθένου ελαιολάδου, κατά τις μέρες λειτουργίας
της έκθεσης ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ. Ταυτόχρονα , προς
ενίσχυση της αξιοπιστίας του διαγωνισμού, έχουν δημιουργήσει 8μελή οργανοληπτική επιτροπή εμπείρων και εκπαιδευμένων δοκιμαστών
με επικεφαλής τις κυρίεςΈφη
Χριστοπούλου και Μαρία Λαζαράκη,
διεθνείς γευσιγνώστριες ελαιολάδου, εκπαιδεύτριες
αναγνωρισμένες από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, χημικοί το επάγγελμα …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου