Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ο Β.Τεντόμας για τις ανεμογεννήτριες του Ρόκα


Τα ψέλνει δεόντως  προς το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τεντόμας, σχετικά με την κατ’ ευφημισμόν διαβούλευση (κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει αυτή η ιστορία….) μεταξύ αεριτζήδων και τοπικής κοινωνίας, σχετικά με την ολική παράκαμψη της όποιας γνωμοδοτικής ικανότητας  του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σχετικά με την αναγωγή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( ΜΠΕ) σε τοτέμ υπεράνω κριτικής, σχετικά με την κατασπάραξη του αιγαιακού τοπίου , σχετικά με την άδηλη επαναχάραξη της αναπτυξιακής πορείας των νησιών – από περιοχές ήπιας γεωργικής και τουριστικής δραστηριότητας σε βιομηχανικές ζώνες…

Ορισμένα σημεία της ομιλίας Τεντόμα :  

 «…..αντί έστω με τις όποιες δυνατότητες των τεχνικών κλπ υπηρεσιών της περιφέρειας, να ψάξετε να δείτε τι μπορεί να κρύβεται μέσα στους δέκα και πάνω προσεγμένους -είναι αλήθεια- φακέλους της ΜΠΕ, αναγορεύσατε στην ουσία εξ αρχής τη τεχνική ομάδα υποστήριξης της Iberdrola-Ρόκας, σαν το τεχνικό team της περιφέρειας που θα εξηγούσε (μέσω της λεγόμενης διαβούλευσης) στους ιθαγενείς των τριών νησιών το πόσο καλός είναι ο Ρόκας, το τι ακριβά δώρα μας φέρνει, το πώς «μιας δια μαγείας» σκοπεύει  να λύσει οριστικά το ενεργειακό μας πρόβλημα….. 

……Το γεγονός ότι εμπιστευθήκατε πλήρως την πολυεθνική φάνηκε και από το  ότι σε καμία από τις συγκεντρώσεις στα πλαίσια αυτής της κουτσουρεμένης διαβούλευσης δεν απευθύνθηκε από τη πλευρά των παρισταμένων εκπροσώπων της περιφέρειας κάποια ερώτηση προς τη πλευρά Ρόκα, δε φάνηκε να έχετε καμία απορία, κανένα φόβο….. 

.........Οι επαφές της ομάδας Ρόκα σε άλλα χωριά της Λέσβου δεν μπορούν να χαρακτηριστούν διαβούλευση, αλλά ένα, σε στενό κύκλο, παραμύθιασμα των τοπικών αρχόντων.

........για το αγροτικό δίκτυο και τους νέους αγροτικούς δρόμους, αυτοί θα είναι για να εξυπηρετήσουν τη μεταφορά των γιγάντιων κομματιών των Α/Γ, για να περάσουν οι τεράστιες νταλίκες και οι γερανοί. Και έτσι το μόνο αποτέλεσμα που θα υπάρξει θα είναι το κατακρεούργημα του θαυμάσιου ανάγλυφου των πλαγιών μας, που φυσικά δε φαίνεται σε κανένα νεορεαλιστικό της ΜΠΕ. 

Ο χάρτης είναι της Ορνιθολογικής  Εταιρείας .Όλη η ομιλία του Τεντόμα



Ανεξάρτητα αν η άποψη του περιφ συμβουλίου λαμβάνεται υπόψη γνωμοδοτικά γνωρίζουμε καλά ότι μια αρνητική γνώμη μας θα τους κλονίσει, ενώ μια θετική θα την κουνάνε σαν παντιέρα λέγοντας «η περιφέρεια που εκπροσωπεί τις τοπικές κοινωνίες είπε ΝΑΙ».

Κατά τη γνώμη μας, επειδή το θέμα που συζητούμε απόψε είναι στρατηγικής σημασίας για τα τρία νησιά (τι είδους ανάπτυξη θα έχουμε, σε τι ποιότητα περιβάλλοντος θα ζήσουν οι επόμενες γενιές, κατά πόσο και από ποιά συμφέροντα θα εξαρτάται η ενεργειακή μας επάρκεια), σαν περιφερειακό συμβούλιο δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε άλλους να αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς.

 

Με την έννοια αυτή, η ευθύνη όλων των περιφερειακών συμβούλων είναι πολύ μεγάλη και αν ήμουν στη θέση σας κ. Περιφερειάρχη όλο αυτό τον καιρό δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ.

Και επειδή θα αισθανόμουν ότι δεν θα είχα τη δυνατότητα, με τις όποιες επιστημονικές μου γνώσεις, να συλλάβω και να εκτιμήσω όλες τις παραμέτρους ενός τόσο σοβαρού και πολυσύνθετου θέματος, το πρώτο που θα έκανα θα ήταν αυτό που έκανε ο δήμος Λήμνου. Θα ζητούσα τη βοήθεια και τη γνώμη του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.

 

Αντί να κάνετε όμως αυτό, αντί έστω με τις όποιες δυνατότητες των τεχνικών κλπ υπηρεσιών της περιφέρειας, να ψάξετε να δείτε τι μπορεί να κρύβεται μέσα στους δέκα και πάνω προσεγμένους -είναι αλήθεια- φακέλους της ΜΠΕ, αναγορεύσατε στην ουσία εξ αρχής τη τεχνική ομάδα υποστήριξης της Iberdrola-Ρόκας, σαν το τεχνικό team της περιφέρειας που θα εξηγούσε (μέσω της λεγόμενης διαβούλευσης) στους ιθαγενείς των τριών νησιών το πόσο καλός είναι ο Ρόκας, το τι ακριβά δώρα μας φέρνει, το πώς «μιας δια μαγείας» σκοπεύει  να λύσει οριστικά το ενεργειακό μας πρόβλημα.

 

Το γεγονός ότι εμπιστευθήκατε πλήρως την πολυεθνική φάνηκε και από το γεγονός ότι σε καμία από τις συγκεντρώσεις στα πλαίσια αυτής της κουτσουρεμένης διαβούλευσης δεν απευθύνθηκε από τη πλευρά των παρισταμένων εκπροσώπων της περιφέρειας κάποια ερώτηση προς τη πλευρά Ρόκα, δε φάνηκε να έχετε καμία απορία, κανένα φόβο. Διευθύνατε απλά τη συζήτηση παίρνοντας τη θέση του ουδέτερου παρατηρητή.

Βέβαια ο κ. Μάρκου, παραμονές του παρόντος συμβουλίου σκέφτηκε ότι έχει κάποιες απορίες και έστειλε επιστολές στη ΡΑΕ και στην ΑΔΜΗΕ, αναρτώντας μετά στον ιστότοπο τις "στημένες" απαντήσεις που απαντούσαν στις "στημένες" ερωτήσεις του.

Όμως ποιά ΡΑΕ μπορεί να είναι φερέγγυα, όταν έχει μετατραπεί σε τροχονόμο και διεκπεραιωτή των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών ενέργειας. Και ποιά ΑΔΜΗΕ μπορεί να εγγυηθεί ο,τιδήποτε, όταν δρομολογείται ακριβώς αυτές τις μέρες η ιδιωτικοποίησή της.

 

Και χαρακτήρισα κουτσουρεμένη τη διαβούλευση γιατί περιορίστηκε μόνο σε μια συζήτηση στις έδρες των δήμων και σε τρία χωριά της Λέσβου, εκ των οποίων στα δύο αφού ήδη είχε εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής ενστάσεων. Οι επαφές της ομάδας Ρόκα σε άλλα χωριά της Λέσβου δεν μπορούν να χαρακτηριστούν διαβούλευση, αλλά ένα, σε στενό κύκλο, παραμύθιασμα των τοπικών αρχόντων.

Και να μην αναφερθώ στον ιστότοπο της περιφέρειας, όπου ακόμα περιμένουμε να αναρτηθεί η αρνητική απόφαση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου, η αρνητική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και Χίου, το εμπεριστατωμένο άρθρο της δασοπόνου Φώτως Κόνσολα, που συντάχθηκε για να τεκμηριώσει την αρνητική (και πάλι άποψη) της Κ.Ο.Α. καθώς και αυτό που μάθαμε σήμερα, δηλ. ότι αν και στάλθηκε προ ημερών εισήγηση της περιβαντολόγου του Τμήματος Περιβάλλοντος Χίου της περιφέρειας κας Μαριάννας Καρίβαλη, αυτή δεν είχα αναρτηθεί μέχρι πριν λίγες ώρε. Προφανώς η τοποθέτησή της δεν θα ήταν αρεστή στον κ. Μάρκου…/…

 

Κύριε περιφερειάρχη, κύριοι σύμβουλοι

Η Iberdrola θα πρέπει να φροντίζατε να μάθετε, αν δεν το ξέρετε, είναι μια πολυεθνική εταιρεία που έχει στη κατοχή της πυρηνικά εργοστάσια και άλλους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, μια από τις πολλές που επιχειρούν τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της ψευδεπίγραφης "πράσινης" ανάπτυξης που λάνσαρε στη χώρα μας ο κ. Γ. Παπανδρέου να εγκαταστήσουν ιδιωτικά δάση από ανεμογεννήτριες ύψους ουρανοξύστη, παντού όπου μπορέσουν, κάμπτοντας τις αντιστάσεις των τοπικών αρχών και κυρίως των τοπικών κοινωνιών.

Είναι στην ουσία πλασιέ προσδοκιών και ελπίδων που με ανακρίβειες, με αποκρύψεις της αλήθειας και με ψέματα ακόμη, προσπαθούν να κάνουν το ψάρι κρέας και να κάμψουν τις τοπικές αντιδράσεις. Και αν κάπου τα βρουν δύσκολα πάνε παραπέρα όπου θα έχουν καλύτερη τύχη.

 

Μια τέτοια καλή τύχη φαίνεται ότι βρήκαν εδώ.

Μια περιφέρεια, που όπως προανέφερα ήταν σαν έτοιμη από καιρό να αποδεχτεί τα σχέδιά τους. Και τους δήμους, με τιμητική εξαίρεση τον δήμο Λήμνου, κατώτερους των περιστάσεων να προσβλέπουν στα ψίχουλα των «δήθεν» ανταποδοτικών του επενδυτή. Ο δήμος Λέσβου μάλιστα δεν δίστασε ακόμα και να δημοσιοποιήσει ψευδεπίγραφα έγγραφα, παρουσιάζοντάς τα σαν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Βρήκαν βέβαια ευνοϊκές και τις αντικειμενικές συνθήκες.

Βρήκαν τις τοπικές κοινωνίες αγανακτισμένες, κυρίως στη Λέσβο, από τη λειτουργία απαρχαιωμένων θερμοηλεκτρικών εργοστασίων και από συχνές διακοπές ρεύματος.

Βρήκαν να υπάρχει μαζική ανεργία και οικονομική δυσπραγία του ντόπιου πληθυσμού, ώστε να βλέπει σαν σανίδα σωτηρίας τη δημιουργία κάποιων πρόσκαιρων θέσεων εργασίας (το πρώτο "καθρεφτάκι" του Ρόκα)

Βρήκαν απηυδισμένο τον αγροτικό κόσμο, που είναι πρόθυμος να απαρνηθεί τα χωράφια του, που δεν του αποδίδουν πια τίποτα, για να εξασφαλίσει ένα μόνιμο εισόδημα από το νοίκιασμα τους στον Ρόκα (το δεύτερο "καθρεφτάκι").

Βρήκαν τον απελπισμένο οικογενειάρχη να βλέπει σαν ελπίδα διεξόδου στον καθημερινό αγώνα για οικονομική επιβίωση τη προοπτική εξασφάλισης χαμηλότερης τιμής της κιλοβατώρας. (Το τρίτο "καθρεφτάκι" του Ρόκα).

Και βρήκαν ακόμη τον δήμο Λέσβου, για τη Χίο δεν άκουσα, να βλέπει σαν μεγάλη ευκαιρία αντιμετώπισης της κακής κατάστασης των αγροτικών δρόμων του νησιού, τη συντήρηση κάποιων χιλιομέτρων του υφιστάμενου δικτύου και τη διάνοιξη 97 χιλιομέτρων νέων αγροτικών δρόμων από την εταιρεία.

 

Όμως:

 

1. Κανένας δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι με την επένδυση Ρόκα θα διακοπεί η λειτουργία των θερμοηλεκτρικών. Πουθενά στον κόσμο δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά και να γίνει σε πρώτη φάση στα νησιά μας, στη συνέχεια, η φρενήρης ανάπτυξη των ΑΠΕ σε πανελλαδική κλίμακα, θα καταστήσει αναγκαία την λειτουργία και άλλων εργοστασίων "βάσης" παντού (δηλ. θερμοηλεκτρικών κλπ) για την εξασφάλιση της απαραίτητης σταθερότητας του συστήματος.

 

2. Για τη διασύνδεση δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι είναι τεχνικά εφικτή (δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες που θα το έδειχναν) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προκαθοριστεί και το σχετικό κόστος, που ας μη γελιόμαστε, αν υλοποιηθεί το έργο, αυτό το κόστος θα καλυφθεί από κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα, δηλ. από δικά μας λεφτά και όχι από τη φιλανθρωπία του Ρόκα.

Και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη του ΕΜΠ, που επικαλείται η εταιρεία, και με βάση την οποία  είναι συμφέρουσα η διασύνδεση σε σχέση με τη λειτουργία θερμοηλεκτρικών σταθμών στα νησιά, αναφέρει σαν προϋπόθεση για να συμφέρει η διασύνδεση, τον τριπλασιασμό της καταναλωμένης ηλεκτρικής ενέργειας.

Και εφόσον θεωρηθεί τεχνικά ανέφικτη ή και οικονομικά ασύμφορη η διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, ας ετοιμαζόμαστε για ενεργειακή εξάρτηση από τη γείτονα Τουρκία. Η προγραμματισμένη ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων στα απέναντι παράλια κανένας δεν αποκλείει άλλωστε να έχει σαν φορέα υλοποίησης την ίδια εταιρεία που αναλαμβάνει να λύσει και δικό μας ενεργειακό.

Κατά τη γνώμη μας η "ιστορία" Ρόκα τη μόνη επίδραση που θα έχει (για το ενεργειακό τουλάχιστον της Λέσβου) θα είναι το πάγωμα των όποιων διαδικασιών για τη κατασκευή ενός σύγχρονου εργοστασίου και η μονιμοποίηση λειτουργίας του υφιστάμενου δίπλα στα σπίτια του Συνοικισμού και της Επάνω Σκάλας.

Και φυσικά καμία προς ιδιωτικοποίηση ΆΔΜΗΤΕ δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει αν το καλώδιο αυτό θα είναι για αποκλειστική χρήση του Ρόκα ή θα είναι δυνατή, ιδιοκτησιακά και από πλευράς χωρητικότητας, η χρήση του από άλλους μελλοντικούς, κυρίως μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ.

 

3. Οι αναφερόμενες στη ΜΠΕ θέσεις εργασίας, τόσο στη 3χρονη διάρκεια κατασκευής του έργου, όσο και μετά κατά τη λειτουργία των Α/Γ, ούτε μπορούν να θεωρούνται δεδομένες και εξασφαλισμένες (από πού προκύπτει κάτι τέτοιο;), αλλά και είναι ελάχιστες σε συνάρτηση με το ύψος της επένδυσης. Ειδικά οι χαρακτηριζόμενες σαν έμμεσες θέσεις εργασίας, αν λέγαμε ότι θα τις πίστευαν ιθαγενείς, πραγματικά θα είχαμε πραγματικά υποτιμήσει τη νοημοσύνη τους.

 

4. Ως προς το, ιδιοκτησιακό, τουλάχιστον στη Λέσβο, όλες σχεδόν οι κορφές που θα τοποθετηθούν οι Α/Γ είναι ή θα χαρακτηριστούν "δασικές" ή "χορτολιβαδικές" με αποτέλεσμα η κυριότητά τους να περιέλθει σε πρώτη φάση στο δημόσιο και μόνο μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, κάποιοι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες να δικαιωθούν και να εισπράξουν τα όποια μισθώματα θα έχουν συμφωνήσει με την εταιρεία. Στο μεταξύ η ιδιοκτησία τους θα έχει γίνει Α.Π.

Και μιας και μιλάμε για αγρότες και αγροτικές εκτάσεις, μπορεί να μας πει κανείς με σιγουριά ότι όλες αυτές οι εκτάσεις, όπου θα λειτουργούν οι Α/Γ αλλά και οι γειτονικές τους, που σήμερα είναι επιλέξιμες για χορήγηση επιδοτήσεων, ενισχύσεων κλπ, θα συνεχίσουν να είναι επιλέξιμες ή οι άνθρωποι θα πάνε για μαλλί και θα βγούνε κουρεμένοι;

 

5. Για το θέμα των ανταποδοτικών προς τους κατοίκους των ΔΔ όπου θα εγκατασταθούν οι Α/Γ, ας έχουν οι φίλοι μας αυτών των περιοχών υπόψη και ας έχουμε όλοι μας υπόψη, ότι η απελευθέρωση της αγοράς στον τομέα της ενέργειας το μόνο που σίγουρα θα επιφέρει είναι συνεχείς και ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις της κιλοβατώρας, προκειμένου να εξασφαλίζονται διαρκώς και μεγαλύτερα υπερκέρδη των πολυεθνικών. Και έτσι τα όποια ψίχουλα τάζει ο Ρόκας, σε λίγο θα εξανεμιστούν αλλά και θα υπερκεραστούν από αυτές τις ανατιμήσεις. Και στο κάτω της γραφής ποια εκτίμηση των αρνητικών επιπτώσεων από την επένδυση στα νησιά μας έχει γίνει ώστε να αντιπαρατεθούν στα προσφερόμενα ανταποδοτικά; Ήδη έχουν εκφραστεί σχετικές επιφυλάξεις και από υπηρεσίες της περιφέρειας (βλέπε Στεφανίδης – Χίος)

Αλλά και τι εμπιστοσύνη να έχει κανείς σε αυτές τις ιδιωτικές εταιρείες; Είναι γνωστή η περίπτωση δύο ιδιωτικών εταιρειών διανομής ηλεκτρ. ρεύματος, που διώκονται γιατί δεν απόδωσαν στη ΔΕΗ και στο δημόσιο, αλλά μετάφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού όχι μόνο τα χρήματα που αφορούσαν το ηλεκτρ. ρεύμα αλλά και όσα είχαν εισπράξει από το γνωστό "χαράτσι".  

Αλλά και η συγκειμένη πολυεθνική iberdrola-Ρόκας όλα τα τελευταία χρόνια δεν θα πρέπει να αισθάνεται και πολύ καλά. Από ότι φαίνεται, έχει μπει σε ύφεση από το 2009 και για το 2013 θα έχει 10% ύφεση. Επομένως μια τέτοια επιχείρηση  τι εχέγγυα σου δίνει ότι θα κάνει το έργο και δεν θα το παρατήσει στη μέση; Τι εγγύηση έχεις ότι θα δώσει τα ανταποδοτικά, ότι θα τηρήσει τους περιβαλλοντικούς όρους κλπ, όταν κάνει παντού περικοπές  σε προσωπικό, υπηρεσίες, περιβαλλοντική προστασία κλπ;
 

6. Όσο, τέλος, για το αγροτικό δίκτυο και τους νέους αγροτικούς δρόμους, αυτοί θα είναι για να εξυπηρετήσουν τη μεταφορά των γιγάντιων κομματιών των Α/Γ, για να περάσουν οι τεράστιες νταλίκες και οι γερανοί. Και έτσι το μόνο αποτέλεσμα που θα υπάρξει θα είναι το κατακρεούργημα του θαυμάσιου ανάγλυφου των πλαγιών μας, που φυσικά δε φαίνεται σε κανένα νεορεαλιστικό της ΜΠΕ.

Και επειδή υπήρξε το ερώτημα και σχετική (θετική βέβαια) απάντηση της εταιρείας, ότι αυτό το δίκτυο που θα διανοιχτεί θα είναι σε κοινή χρήση και όχι σε χρήση μόνο της εταιρείας, αρκεί να σας διαβάσω το παρακάτω απόσπασμα της ΜΠΕ (ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, σελ. 10-19):

"Η διάνοιξη νέων δρόμων για την εξυπηρέτηση κατασκευαστικών εργασιών και τη συντήρηση των αιολικών πάρκων προβλέπεται να έχει πρόσθετες επιπτώσεις στους πληθυσμούς των θηρεύσιμων ειδών, καθώς έτσι θα διευκολύνεται η πρόσβαση των κυνηγών στις κορυφογραμμές.

Για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη, οι νέοι δρόμοι θα προτείνεται να είναι περιφραγμένοι και να φυλάσσονται με άκρως ιδιωτική χρήση κατά τη λειτουργία των αιολικών πάρκων, και θα πρέπει να δίνουν πρόσβαση μόνο στο προσωπικό λειτουργίας / συντήρησης, σε λοιπες δημοτικές υπηρεσίες (αστυνομία, πυροσβεστικής κλπ), καθώς και ελεγχόμενα σε κτηνοτρόφους κοπαδιών. Σε κάθε περίπτωση η ιδιωτική φύλαξη των δρόμων θα γίνεται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και το αρμόδιο δασαρχείο κι έπειτα από σύμφωνη γνώμη του τοπικού πληθυσμού".

Δηλ. οι δρόμοι αυτοί θα είναι σαφώς "ειδικού σκοπού".

 

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα πολυδιαφημιζόμενα οφέλη του έργου είναι "φύκια" και όχι "μεταξωτές κορδέλες".

 

Στη σημερινή άσχημη οικονομική συγκυρία στη χώρα μας, που κάποιοι θεωρούν ότι η επένδυση Ρόκα είναι απάντηση και διέξοδος ανάπτυξης, εμείς αντίθετα πιστεύουμε ότι, σαν περιφ. συμβούλιο,  δεν θα πρέπει να συνεργήσουμε να διαπραχθεί ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα και μια ακραία και δραστική μετακίνηση των νησιών μας, από το σημερινό παραγωγικό χαρακτήρα σε ενεργειακό πόλο βιομηχανικής κλίμακας, όπως τονίζεται και στη μελέτη - αξιολόγηση της ΜΠΕ που συνέταξε το Παν/μιο Αιγαίου για τη Λήμνο (και που φυσικά ισχύει απόλυτα και για Λέσβο -Χίο).

 

Άλλωστε καμία ΜΠΕ, όσο άρτια και να είναι από επιστημονική και τεχνική πλευρά (και η συγκεκριμένη δεν αμφιβάλλουμε ότι είναι) δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει κανένας ότι θα εφαρμοστεί.

Η περιφέρεια μπορεί να πει  ΝΑΙ στην επένδυση και στη ΜΠΕ, αλλά δεν θα έχει καμία δυνατότητα να ελέγξει τον επενδυτή, όταν σκάβει και διαμορφώνει ολόκληρα γήπεδα σε κάθε ελιγμό των δρόμων πρόσβασης, όταν πετάει τα μπάζα όπου τον βολεύει, όταν δεν εφαρμόζει την έτσι κι αλλιώς πρακτικά ανεφάρμοστη επανατοποθέτηση της φυτικής γης στις περιοχές που θα έχει αφαιρεθεί στη φάση εκτέλεσης του έργου.

Και κανένας δεν θα μπορέσει να αναγκάσει τον κάθε Ρόκα να απομακρύνει μετά από 20-25 χρόνια τους τεράστιους όγκους παλιοσίδερων και μπετόν που θα μένουν για να θυμίζουν στους νεώτερους τα εγκλήματα της δικής μας γενιάς.

Θα πει κάποιος ότι τον Ρόκα θα τον ελέγχει το ΥΠΕΚΑ. Όμως η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες μνημονιακές, έχουν αποδείξει ότι θέτουν το περιβάλλον σε δεύτερη μοίρα, ειδικά όταν αποτελεί εμπόδιο στην εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Αρχικά δεν επιτρεπόταν η εγκατάσταση Α/Γ σε περιοχές NATURA και μέσα σε "Τοπία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους" (ΤΙΦΚ) και τελικά αυτή η απαγόρευση άρθηκε. Η περιοχή του Αίπους στη Χίο όπως και ολόκληρη η Λήμνος είναι ΤΙΦΚ και όμως τοποθετούνται Α/Γ. Και όλες σχεδόν οι άλλες περιοχές που προβλέπεται η τοποθέτηση Α/Γ είναι περιοχές NATURA.

Αρχικά έμπαινε σαν όριο ανάπτυξης ΑΠΕ σε όλα τα νησιά μέχρι το διπλάσιο της καταναλούμενης ενέργειας και αυτός ο περιορισμός άρθηκε για τη περίπτωση των νησιών που διασυνδέονται με το κεντρικό δίκτυο.

Και έτσι έχουν ορμήσει στα νησιά του Αιγαίου όλα τα ενεργειακά «κοράκια» και όποιος προλάβει. Μια ματιά στο χάρτη με τα αιολικά που έχουν αδειοδοτηθεί από την ΡΑΕ μας δίνει να καταλάβουμε τι μας περιμένει.

Τί περιμένει εμάς, που η ίδια η  Iberdrola-Ρόκας στη ΜΠΕ, εξηγώντας γιατί επέλεξαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έναντι άλλων αναφέρει: «το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων χαρακτηρίζεται από τοπιακά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά (τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος) υψηλής αξίας, γεγονός που έχει αναδείξει την περιοχή σε τουριστικό και παραθεριστικό πόλο παγκοσμίου ενδιαφέροντος» (σελίδα 4-14). Έτσι για τον Ρόκα και το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο η Χίος, η Λέσβος, η Λήμνος είναι χαμηλής αξίας και δεν έχουν τέτοια τοπιακά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Άλλωστε και ο εκπρόσωπος του ΚΑΠΕ, στη διαβούλευση της Χίου στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ανάφερε ότι «δυστυχώς τα νησιά σας έχουν υψηλό αιολικό δυναμικό».

Γιαυτό και στη Λήμνο μόνο, περιμένουν στην "ουρά" τρία υπεράκτια ΑΠΕ συνολικής δυνατότητας 1195 MW (500 MW CITY ELECTRIC, 210 MW TERNA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, 485 MW o Ρόκας).

Θα συμφωνήσουμε λοιπόν σαν αιρετοί της περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου ότι τα νησιά μας ανήκουν σε μια υποδεέστερη τοπιακά, πολιτισμικά και οικολογικά κατηγορία; Ότι δεν μπορεί να είναι τα νησιά αυτά ένας πρώτης κατηγορίας πόλος παγκοσμίου ενδιαφέροντος για έναν αναβαθμισμένο ποιοτικά τοπιακό, πολιτισμικό και οικολογικό τουρισμό; Ότι επομένως δικαιολογείται να στηθεί πάνω τους μια μεγάλης κλίμακας βιομηχανία παραγωγής ενέργειας προς εξαγωγή, με σκοπό το αντίστοιχα μεγάλο κέρδος πολυεθνικών ενεργειακών ομίλων;

 

Μετά από όλα αυτά, δεν μπορούμε παρά να πούμε ένα σαφές και κατηγορηματικό ΟΧΙ στη συγκεκριμένη επένδυση και κατ´ επέκταση στη ΜΠΕ.

Και αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί με κανένα τρόπο σαν συνολική άρνηση στις ΑΠΕ από τη πλευρά μας.

Αντίθετα εμείς λέμε ΝΑΙ σε ΑΠΕ ανάλογες της κλίμακας των νησιών μας αλλά όχι στις ΒΑΠΕ.

ΝΑΙ σε "ανθρώπινα" μεγέθη και ΟΧΙ σε φαραωνικά έργα.

ΝΑΙ σε έργα που θα καλύπτουν τις ενεργειακές μας ανάγκες και ΟΧΙ σε έργα που θα ικανοποιούν τις αρπαχτικές διαθέσεις των πολυεθνικών.

ΝΑΙ στην ολοκληρωμένη οικονομική ανάπτυξη, με διεύρυνση των δυνατοτήτων απασχόλησης, με τη διαφοροποίηση της οικονομικής βάσης των νησιών βάσει των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, με τη στήριξη εναλλακτικών μορφών ήπιας ανάπτυξης, όπως αναφέρεται και στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Π.Π.Χ.Σ.Α.Α.) Βορείου Αιγαίου.

Λέμε ΝΑΙ σε έργα που θα σέβονται το τοπίο και θα εξασφαλίζουν τη προστασία της φύσης, αφού όπως αναφέρεται ακόμα μέχρι σήμερα στην ιστοσελίδα της περιφέρειας αυτή η προστασία "είναι σήμερα επιτακτικότερη από κάθε άλλη φορά ενάντια στους κινδύνους που απειλούν την πλούσια χλωρίδα της, όπως είναι η διάνοιξη δρόμων, η δόμηση, η κακώς εννοούμενη τουριστική ανάπτυξη, η αποξήρανση και οικοπεδοποίηση υγροτόπων, η μετατροπή των κορυφών σε “δάση” κεραιών και ΑΠΕ κάθε είδους, οι πυρκαγιές και η υπερβολική βόσκηση ορισμένων περιοχών".

ΝΑΙ στον σχεδιασμό έργων σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς αλλά και  εγχώριους κανόνες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δύο ευρωπαϊκές Οδηγίες για την προστασία της Φύσης (Οδηγία 79/409/ΕΟΚ για τα Άγρια Πουλιά και Οδηγία 92/43/ΕΕΚ για τους Οικότοπους).

Ούτε μπορούμε να εκδίδουμε ανεγκέφαλες εντολές στα πουλιά «να φύγουν»,  γιατί, εκτός της τεράστιας οικολογικής απώλειας που κάτι τέτοιο θα προκαλέσει, ταυτόχρονα θα επιφέρει σημαντική απώλεια εσόδων από τη φιλοξενία κάθε χρόνο αρκετών χιλιάδων παρατηρητών πουλιών.

 

Η απάντηση της περιφέρειας στη λύση του ενεργειακού προβλήματος δεν μπορεί να είναι η αποδοχή του επενδυτικού σχεδίου του κάθε Ρόκα.

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Ο ενεργειακός τομέας ως εκ τούτου πρέπει να ανήκει σε μια δημόσια επιχείρηση, σε μια ΔΕΗ που λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών και όχι σε μια ΔΕΗ εργαλείο πελατειακών σχέσεων της εξουσίας και των κάθε λογής επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Και μια τέτοια ΔΕΗ θα μπορούσε να αναλάβει τη διασύνδεση των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, αν τελικά αυτό κρινόταν επιστημονικά ενδεδειγμένο, τεχνικά εφικτό και οικονομικά συμφέρον.

Η απάντηση της περιφέρειας θα πρέπει να είναι ότι λύση στο ενεργειακό πρόβλημα των νησιών μας μπορούν να είναι τα μικρά αποκεντρωμένα οικιακά συστήματα ή συστήματα σε επίπεδο γειτονιάς, χωριού κλπ,, τα οποία θα προκύψουν από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού του νησιού μας (συμπεριλαμβανομένου του γεωθερμικού για τη Λέσβο, που μένει αναξιοποίητο εδώ και πολλά χρόνια) ένα σχέδιο προς όφελος των κατοίκων των νησιών μας και της κοινωνίας γενικότερα.

Αυτή η προοπτική όχι μόνο θα συμβάλλει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στην αποτελεσματικότερη λύση του ενεργειακού προβλήματος του νησιού, αλλά ταυτόχρονα:

1.   θα αξιοποίησε αποτελεσματικότερα τους τοπικούς φυσικούς πόρους,

2.   Θα έχει σαν διαρκές μέλημά της, σε αντίθεση με οποιαδήποτε λύση "Ρόκα", την εξοικονόμηση ενέργειας,

3.   θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής έρευνας και θα δημιουργήσει / ενισχύσει εκατοντάδες τοπικές μικρές επιχειρήσεις, έρευνας, παραγωγής, εγκατάστασης και συντήρησης μικρών συστημάτων ΑΠΕ, στα νησιά μας,

4.   Οπότε και τα αποτελέσματα στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης θα είναι απείρως μεγαλύτερα.

Όλα τα παραπάνω είναι βέβαια αντίθετα με την τρέχουσα μνημονιακή λογική του ξεπουλήματος κάθε φυσικού πόρου της χώρας, της εκποίησης όσο-όσο όλης της δημόσιας περιουσίας, της παράδοσης τελικά της χώρας μας "έτσι όπως είναι επιπλωμένης" στο μεγάλο τραπεζικό, στο μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο.

Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στις επόμενες γενιές κι ας μην υποταγούμε στη τρέχουσα και αγοραία λογική της άνευ όρων παράδοσης των πάντων στους ιδιώτες.

Στο κάτω-κάτω ας μη βιαστούμε. Η ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια εμπειρία, που υπάρχει από την εδώ και πολλά χρόνια πριν εγκατάσταση Α/Γ, δείχνει ότι με το χρόνο ανακαλύπτονται όλο και νέες αρνητικές επιπτώσεις από τη λειτουργία τους, που έχουν σχέση με την υγεία και την ομαλή συμπεριφορά στη καθημερινή ζωή των κατοίκων.

 

Όταν είχα πλέον είχα συντάξει το κείμενο της παρούσας ομιλίας μου διάβασα σε τοπική εφημερίδα και μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρο, που μας ωθεί να πούμε και για έναν ακόμη λόγο ΟΧΙ στις ΒΑΠΕ του Ρόκα:

Ο ΓΓ Αιγαίου, καθηγητής Γιάννης Σπιλάνης επεσήμανε τον κίνδυνο μια επένδυση αυτής της κλίμακας να εκτοξεύσει το κατά κεφαλήν ΑΠΕ στη Περιφέρεια Β. Αιγαίου, πράγμα που θα αποκλείσει τη περιοχή μας από τους ευρωπαϊκούς πόρους, χωρίς βέβαια αυτά τα οφέλη από τη κατακόρυφη αύξηση του ΑΕΠ να διοχετεύονται στους νησιώτες του Β. Αιγαίου. (Θα φαινόμαστε δηλ. «πλούσιοι» ενώ στην ουσία θα παραμένουμε φτωχοί χωρίς δικαίωμα ειδικής μεταχείρισης)

Η παραπάνω παράμετρος θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά κάθε συνάδελφο που έκλεινε ως τώρα προς το ΝΑΙ.

Και αυτό, λόγω της θεσμικής θέσης του κ. Σπιλάνη αλλά κυρίως λόγω της επιστημονικής του κατάρτισης σε θέματα νησιωτικής πολιτικής και ανάπτυξης. Και λόγω του ότι αυτή η παράμετρος θα έχει εμφανίσει τις επιπτώσεις της σε άμεσο χρόνο και όχι σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον.

Και εκπλησσόμαστε από την τοποθέτηση του κ. Βαλσαμίδη ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί μετά από 15 χρόνια. Δηλ. σαν να λέει «ας δούμε το σήμερα και μέχρι τότε ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Και αυτό λέγεται υπεύθυνη στάση.

ΑΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΝΟΥ, ΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ.

 

Και ένα τελευταίο. Θέλω να απευθυνθώ στους εκπροσώπους της iberdrola-Ρόκας και να τους πω ότι τη σημερινή απόφαση την παίρνει ένα περιφερειακό συμβούλιο του οποίου η σύνθεση αντικατοπτρίζει προμηνημονιακούς πολιτικούς συσχετισμούς. Η επένδυσή σας έχει μπροστά ακόμα πολλά χρόνια και οι συσχετισμοί ασφαλώς και θα είναι πολύ διαφορετικοί και να ξέρετε ότι τίποτα δεν θα είναι δεδομένο και τετελεσμένο. Όλα θα ειδωθούν από την αρχή.

 

 
»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου