Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, περιβαλλοντική ΜΚΟ από την Κύπρο
κερδίζει το Χρυσό Βραβείο
Το Future Food Institute, Ιταλική ΜΚΟ, κερδίζει το Αργυρό Βραβείο
Βρυξέλλες / Χάγη / Αθήνα, 20 Μαρτίου 2025
Ανακοινώθηκαν σήμερα οι νικητές των Βραβείων Ευρωπαίων Πολιτών «Κώστας Καρράς» για την Διασφάλιση Aπειλούμενης Κληρονομιάς / Costa Carras European Citizens Award for the Safeguard of Endangered Cultural and Natural Heritage 2025. Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, κυπριακή περιβαλλοντική ΜΚΟ, κέρδισε το Χρυσό Βραβείο για το υποδειγματικό έργο του στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την ανάγκη διάσωσης της φυσικής κληρονομιάς που κινδυνεύει στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η Κριτική Επιτροπή απένειμε το Αργυρό Βραβείο στην ιταλική ΜΚΟ Future Food Institute, για την επιτυχή προώθηση και διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς τους.
Η Τελετή Απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου 2025, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών X.
Τα Βραβεία Ευρωπαίων Πολιτών «Κώστας Καρράς» για τη Διασφάλιση Aπειλούμενης Κληρονομιάς θεσπίστηκαν το 2023 από την EUROPA NOSTRA και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στη μνήμη του Κώστα Καρρά, εμβληματικού υπέρμαχου της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ιδρυτικοί εταίροι των Βραβείων είναι το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το Χρυσό Βραβείο και το Αργυρό Βραβείο χρηματοδοτούνται γενναιόδωρα από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.
Η ανταπόκριση στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2025 ήταν εντυπωσιακή. Υποβλήθηκαν 27 αιτήσεις -συγκριτικά με 9 το 2023 and 22 το 2024- από: Αρμενία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Κοσσυφοπέδιο, Κύπρο, Πορτογαλία, Σλοβενία, και Τουρκία.
Τα φετινά βραβεία τιμούν οργανισμούς και πρωτοβουλίες που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο περιβάλλον. Η απόφαση της Κριτικής Επιτροπής αντανακλά την αυξανόμενη αναγνώριση και τον επείγοντα χαρακτήρα των φυσικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων τόσο στην κοινωνία όσο και στη σύγχρονη πρακτική της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα αποτίει φόρο τιμής στον Κώστα Καρρά, του οποίου η δια βίου αφοσίωση στην προστασία της φύσης ως κληρονομιάς εξακολουθεί να εμπνέει.
«Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στην ΑΚΤΗ για την εξαιρετική και συνεχή δέσμευσή της στη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της Κύπρου και για την προσέλκυση της αναγκαίας διεθνούς προσοχής στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στo Future Food Institute για την ιδιαίτερα εμπνευσμένη αφοσίωσή του στη διατροφική κληρονομιά και τις κοινωνικές και οικονομικές πρακτικές της, με όραμα για το μέλλον», δήλωσε η Κριτική Επιτροπή (δείτε παρακάτω τον κατάλογο των μελών της Κριτικής Επιτροπής).
Χρυσό Βραβείο για την ΑΚΤΗ - Κέντρο Μελετών και Έρευνας (Κύπρος)
Αντιδρώντας στην ανακοίνωση, η Δρ. Ξένια Ι. Λοϊζίδου, Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, δηλώνει: «Είμαστε πολύ περήφανοι που η ΑΚΤΗ λαμβάνει το χρυσό βραβείο Κώστα Καρρά, ένα βραβείο άρρηκτα συνδεδεμένο με μια εμβληματική μορφή στον αγώνα της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την προστασία του πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος.
Το βραβείο αυτό μας γεμίζει με ενέργεια για να συνεχίσουμε το έργο μας -ένα έργο 25 χρόνων- για την πράσινη μετάβαση και την αειφορία στην Κύπρο, την Μεσόγειο και τον κόσμο. Να διευρύνουμε το δίκτυο των ενεργών πολιτών της ΑΚΤΗς σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Γιατί, η αειφορία δεν είναι θεωρία, είναι πράξη, είναι εφαρμοσμένες λύσεις και γι’ αυτό χρειάζεται να είμαστε όλοι παρόντες!»
Η κριτική επιτροπή του βραβείου δήλωσε: «Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ επιλέχθηκε ομόφωνα για το Χρυσό Βραβείο Costa Carras European Citizens Awards 2025, σε αναγνώριση της 25ετούς αφοσίωσής του στην προστασία και υπεράσπιση της φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης.
Από την ίδρυσή της το 2000, η ΑΚΤΗ εργάζεται ακούραστα με εμπειρογνώμονες, σχολεία, πανεπιστήμια και τοπικές αρχές για την υλοποίηση καινοτόμων περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών. Μέσω εντυπωσιακών εκστρατειών και έργων και ενός εκτεταμένου δικτύου συνεργατών και εθελοντών, ο οργανισμός έχει προωθήσει σημαντικά την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τη δέσμευση της κοινότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι πρωτοποριακές πρωτοβουλίες της ΑΚΤΗΣ #Potavristou, Τηγανοκίνηση και Posidonia Οceanica Conservation - αποτελούν παράδειγμα της αφοσίωσής της στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της εκπαίδευσης, της δράσης των πολιτών και των καινοτόμων λύσεων. Από την αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων και την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων έως τη διαφύλαξη ζωτικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων, τα έργα αυτά εμπνέουν τη συλλογική δράση και οδηγούν σε ουσιαστικές αλλαγές για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.»
To Κέντρο Μελετών και Έρευνας AKTH (https://www.akti.org.cy/) ιδρύθηκε στη Λευκωσία το 2000 από μια ομάδα επιστημόνων σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας. Έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους περιβαλλοντικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της Κύπρου, με δραστηριότητες που εκτείνονται σε περισσότερες από 50 χώρες.
Τα τελευταία 25 χρόνια η ΑΚΤΗ πρωτοστατεί στην προστασία του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και της ισότητας, μέσα από ένα εύρος δράσεων για την αειφορία, τον θαλάσσιο γραμματισμό, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργοποίηση του κοινού. Παραδείγματα αυτής της πολύπλευρης δράσης:
o Από το 2018, η ΑΚΤΗ έχει δημιουργήσει και αναπτύσσει το Δίκτυο Υπεύθυνων Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Κύπρο και την Μάλτα, με 350 και 170 ενεργά μέλη αντίστοιχα, στοχεύοντας στην αειφόρο λειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας των δύο νησιών.
o Από το 2021, η ΑΚΤΗ διεξάγει την μοναδική εποχιακή, παγκύπρια εκστρατεία παρακολούθησης θαλάσσιων μακρο-απορριμμάτων, ενώ από το 2022, πραγματοποιεί για πρώτη φορά στην Κύπρο συστηματικές δειγματοληψίες και ανάλυση μικροπλαστικών από τις ακτές και ενημερώνει για τη σημασία των λειμώνων της Ποσειδωνίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
o Η ΑΚΤΗ έχει βραβευτεί για την διαδικτυακή εκστρατεία #Potavristou, που εμπνεύστηκε το 2020, ενεργοποιώντας περισσότερους από 10.000 εθελοντές να μαζέψουν 80 τόνους σκουπιδιών από τις Φιλιππίνες μέχρι την Τανζανία, και από την Ιρλανδία μέχρι την Αυστραλία.
o Η Τηγανοκίνηση, το εκπαιδευτικό, περιβαλλοντικό πρόγραμμα συλλογής οικιακών χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών που εφαρμόζει η ΑΚΤΗ από το 2012 σε περισσότερα από 500 σχολεία της Κύπρου, έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις όπως το Βραβείο Παγκόσμιας Εκπαίδευσης GENE, το 2021.
o Από το 2024 η ΑΚΤΗ συμμετέχει στο ερευνητικό έργο TERRASAFE με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (HORIZON), συμβάλλοντας στον σχεδιασμό οικονομικά και περιβαλλοντικά καινοτόμων λύσεων για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στις αγροτικές περιοχές της Βόρειας Αφρικής και της Νότιας Ευρώπης.
Αργυρό Βραβείο για το Future Food Institute (Ιταλία)
Η Sara Roversi, Πρόεδρος του Future Food Institute και του Paideia Campus, σχολίασε: «Η Pollica και το Cilento είναι παραδείγματα ανθεκτικότητας, φύλακες μιας μοναδικής πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς. Αφιερώνω αυτό το βραβείο στους ηρωικούς αγρότες και ψαράδες, όπως ο Vittorio, που μεταδίδουν με πάθος τις προγονικές γνώσεις -όπως το ψάρεμα Menaica, μια αρχαία πρακτική που χρονολογείται από τους ελληνικούς οικισμούς στη Νότια Ιταλία- και στους διαχειριστές που διαφυλάσσουν αυτά τα εδάφη, προωθώντας την ολοκληρωμένη οικολογική ανάπτυξη. Οι περιθωριακές περιοχές υψηλού δυναμικού, όπως το Cilento, διαθέτουν βιοποικιλότητα και παραδόσεις που πρέπει να προστατευθούν, να ενισχυθούν και να ενσωματωθούν ενεργά στο μέλλον. Μαζί, έχουμε καθήκον να διατηρήσουμε αυτή τη γνώση ζωντανή και να τη μεταδώσουμε στις μελλοντικές γενιές, διασφαλίζοντας ότι θα γίνει ένα απτό εργαλείο για την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου κόσμου.»
Η κριτική επιτροπή του βραβείου δήλωσε: «Το Future Food Institute (FFI) είναι μια πρωτοποριακή δύναμη στον μετασχηματισμό των παγκόσμιων συστημάτων διατροφής μέσω της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της δέσμευσης της κοινότητας. Αναγνωρίζοντας το φαγητό ως κάτι πολύ περισσότερο από απλή τροφή, το FFI αναδεικνύει τον βαθύ ρόλο του ως πολιτιστική έκφραση βαθιά συνυφασμένη με τις κοινωνικές παραδόσεις. Η δέσμευσή του στη «σκέψη της ευημερίας» - εξισορροπώντας την οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία - καταδεικνύει μια ολιστική και αποτελεσματική προσέγγιση.
Ενισχύοντας τη διασυνοριακή συνεργασία, ιδίως στις περιοχές της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, το FFI αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ανταλλαγή γνώσεων και η συστημική καινοτομία μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμες αλλαγές στην παραγωγή, διανομή και κατανάλωση τροφίμων. Η αποστολή αυτή επεκτείνεται και στη διατήρηση της διατροφικής κληρονομιάς, όπως φαίνεται στις κρίσιμες προσπάθειές του για την προστασία της απειλούμενης τεχνικής αλιείας «menaica» στο Τσιλέντο - μια πρακτική πλούσια σε ιστορία, που όμως απειλείται από τη βιομηχανική υπεραλίευση και τις γραφειοκρατικές προκλήσεις. Μέσω μιας πολύπλευρης στρατηγικής που περιλαμβάνει την εκπαίδευση, την υπεράσπιση και την εμπλοκή της κοινότητας, το FFI ευαισθητοποιεί το κοινό για αυτές τις απειλούμενες πολιτιστικές πρακτικές και τις αναζωογονεί ενεργά, διασφαλίζοντας ότι τα τρόφιμα παραμένουν ένας ζωτικός σύνδεσμος μεταξύ της παράδοσης, της βιωσιμότητας και του μέλλοντος.»
Το Future Food Institute (https://futurefoodinstitute.org) αποτελεί ένα παγκόσμιο οικοσύστημα που προωθεί την ολοκληρωμένη οικολογική ανάπτυξη, ξεκινώντας από τα τρόφιμα, έναν πραγματικό σύνδεσμο μεταξύ υγείας, πολιτισμού, κοινωνικότητας, περιβάλλοντος και ανθρώπινης ευημερίας. Μέσα από την έρευνα, την εκπαίδευση, τα έργα συστημικής ανάπτυξης και τα Living Labs, το Future Food Institute πειραματίζεται με συγκεκριμένες λύσεις για την αναγέννηση του πλανήτη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Ιδρύθηκε στην Ιταλία το 2014 και πλέον δραστηριοποιείται διεθνώς με κόμβους στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία. Η προσέγγισή του βασίζεται στη διεπιστημονικότητα, την εμπλοκή της κοινότητας και την ενσωμάτωση της τεχνολογίας με την πολιτιστική κληρονομιά.
Με το Paideia Campus στην Pollica-ένα πειραματικό εργαστήριο για την ολοκληρωμένη οικολογική ανάπτυξη-το Ινστιτούτο Τροφίμων του Μέλλοντος αναπτύσσει και διαδίδει αναγεννητικά μοντέλα για τη γεωργία, τα τρόφιμα και τις περιβαλλοντικές πολιτικές, εμπνευσμένα από τη Μεσογειακή Διατροφή που έχει αναγνωρισθεί ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά από την UNESCO. Μελετώντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των τροφίμων, της βιοποικιλότητας, του τρόπου ζωής και της υγείας, το Future Food Institute προσδιορίζει στρατηγικές για τη βελτίωση τόσο της ανθρώπινης ευημερίας όσο και της βιωσιμότητας του πλανήτη.
Το έργο του διαρθρώνεται γύρω από τρεις πυλώνες: εκπαίδευση, κοινότητα και καινοτομία, προώθηση της γαστροδιπλωματίας και ενίσχυση της ζώσας κληρονομιάς. Επιπλέον, διερευνά και εφαρμόζει τον αλγόριθμο της μακροζωίας, αναλύοντας πώς η μεσογειακή διατροφή και τα περιθωριακά εδάφη (εδάφη οριακής απόδοσης) υψηλού δυναμικού μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας αναγεννητικής κοινωνίας.
Το Future Food Institute συμβάλλει ενεργά στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ, μετατρέποντας τα τρόφιμα σε εργαλείο διπλωματίας, καινοτομίας και βιώσιμης ευημερίας.
Η Ευρωπαϊκή Κριτική Επιτροπή
Η κριτική επιτροπή του Βραβείου, με πρόεδρο τον Ştefan Bâlici, Πρόεδρο του Ρουμανικού Τάγματος Αρχιτεκτόνων (Ρουμανία) αποτελείται από ειδικούς στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς και της επικοινωνίας, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες: Guy Clausse, Αντιπρόεδρο Europa Nostra (Λουξεμβούργο); Λυδία Καρρά, Ιδρύτρια και Αντιπρόεδρο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Ελλάδα); Φανή Μαλλούχου-Tufano, Καθηγήτρια - Συντήρηση, Αποκατάσταση, Διαχείριση Αρχιτεκτονικών Μνημείων και Συνόλων, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) (Ελλάδα), Sneška Quaedvlieg-Mihailović, Γενική Γραμματέα της Europa Nostra (Ολλανδία/Σερβία); και Paolo Vitti, Μέλος Δ.Σ. της Europa Nostra & Aναπληρωτή Καθηγητή, Σχολή Αρχιτεκτονικής Πανεπιστήμιο Notre Dame from Indiana in the USA (Ιταλία).
ΙΔΡΥΤΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
Κατερίνα Στεμπίλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Τριπόδων 28
105 58 Αθήνα
Τηλ: 210 3225245, εσωτ. 2
Fax: 210 3225240
Email: sepi@ellinikietairia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου