Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα
Καψωμένου
Έτος Ιδρύσεως:
1992, Αρ. Εγγραφής: 401/92
73005 Πύργος Αλικιανού Χανίων
Τηλ. + Fax: +30 28210 78831, κιν.: +30 6985677342
E-mail: eks-ik@eks-ik.eu, ekapsome@yahoo.gr
Ιστοσελίδα: www.eks-ik.eu
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ιδρύματος Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου, μόλις έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση της εκδημίας του Ομότιμου καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρη Ρόκου, που υπήρξε μέλος και σταθερός συμπαραστάτης της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, συνήλθε σε Έκτακτη Συνεδρία και εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:
Το Δ.Σ. της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ιδρύματος Καψωμένου, εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη των Μελών και των Φίλων του για την απώλεια ενός σπουδαίου ερευνητή, πανεπιστημιακού δασκάλου, συγγραφέα και ενεργού πολίτη, του Ομότιμου καθηγητή Δημήτρη Ρόκου.
Ο Δημήτρης Ρόκος, και ως άτομο και ως Πρόεδρος του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας, υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του Ιδρύματός μας. Σε δική του πρωτοβουλία οφείλεται η καθιέρωση προνομιακής σχέσης συνεργασίας μεταξύ του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. και της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ιδρύματος Καψωμένου, με συνδιοργάνωση Συνεδρίων, όπως η σειρά Προβλήματα Σοσιαλισμού. Θεωρία και Πράξη, εικοσαετούς διάρκειας, ερευνητικές συνεργασίες και ανταλλαγή ομιλητών σε διεπιστημονικά μεταπτυχιακά προγράμματα, προκηρύξεις βραβείων, και άλλα.
Όσοι γνωρίζουν την ακαδημαϊκή και την πολιτική διαδρομή του Δημήτρη Ρόκου ξέρουν ότι η ζωή και το έργο του προσέφεραν και προσφέρουν πρότυπα ικανά να εμπνεύσουν και να ενεργοποιήσουν τους ανθρώπους. O Δημήτρης Ρόκος ανήκει στο σπάνιο εκείνο είδος ανθρώπων που έχουν τη δύναμη να κάνουν τα όνειρα πραγματικότητα. Διέθετε την οξύνοια και την τόλμη να συλλαμβάνει τις διάχυτες τάσεις και τα αιτήματα της εποχής και να τα μορφοποιεί σε οράματα· την ικανότητα να εμπνέει και να συσπειρώνει τους άλλους γύρω από αυτά τα οράματα· τη δημιουργική σκέψη και την επιμονή να τα κάνει πράξη. Και ακόμη, τη γενναιοφροσύνη, να κάνει τους άλλους συμμέτοχους στα δικά του επιτεύγματα.
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Ο Δημήτρης Ρόκος υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές στην αναμόρφωση της Ανώτατης εκπαίδευσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας. Και ως ένας από τους συντάκτες του νέου Νόμου Πλαισίου, έδωσε νομική υπόσταση στα ώριμα αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Κατάφερε να πείσει ότι είναι εφικτό ό,τι έμοιαζε ακατόρθωτο, να κερδίσει έτσι την εμπιστοσύνη και την συμμετοχή των πανεπιστημιακών, του φοιτητικού κινήματος και της κοινωνίας και να κάνει πράξη την αλλαγή. Στη συνέχεια υπερασπίστηκε την ορθή εφαρμογή του Νόμου, αντιπαρατέθηκε με σθένος στη στρεβλή εφαρμογή του και σε όλα τα νοσηρά φαινόμενα της μεταβατικής περιόδου. Ως ενεργός πολιτικός εγκαινίασε και προώθησε την ιδέα της δημιουργίας Εθνικού Κτηματολογίου.
Δεν υποχώρησε ποτέ σε ιδιοτέλειες ορισμένων πανεπιστημιακών συντεχνιών και αποχώρησε με αξιοπρέπεια, όταν εκτίμησε ότι ο πολιτικός φορέας στον οποίο ανήκε απέκλινε από τις προγραμματικές αρχές και τις διακηρυγμένες θέσεις του.
Όπως γνωρίζομε όλοι, ένα από τα μεγάλα έργα όπου πρωταγωνίστησε ο Δημήτρης Ρόκος είναι το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας, το ΜΕ.Κ.Δ.Ε., ως σύλληψη, ως κτηριακό επίτευγμα, ως πλαίσιο συλλογικής δράσης, και βέβαια, ως Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Δύο σπουδαία πράγματα, μεταξύ άλλων, κατάφερε εκεί ο Δημήτρης Ρόκος. Το ένα ήταν ότι μπόρεσε να συνδέσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με το περιφερειακό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Να συνθέσει σε συμπαγή και δραστική ομάδα τους παλαιούς και πεπειραμένους με τους νέους και άπειρους επιστήμονες. Να ενώσει τους πανεπιστημιακούς με τους εξωπανεπιστημιακούς ερευνητές· την ακαδημαϊκή κοινότητα με την τοπική κοινωνία. Και να τους ενορχηστρώσει όλους, σε ένα κοινό στόχο και ένα υψηλό έργο.
Το δεύτερο και σπουδαιότερο ήταν η στόχευση και το περιεχόμενο αυτού του έργου. Με τη δική του εμπνευσμένη καθοδήγηση, όλες οι δραστηριότητες του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. (θεωρητική κι εφαρμοσμένη έρευνα, μεταπτυχιακά προγράμματα, διαπανεπιστημιακές συνεργασίες, επιστημονικά συνέδρια, εκδόσεις, διαγωνισμοί, υποτροφίες) είχαν και έχουν ένα κοινό άξονα: να ερευνήσουν και ν' αναλύσουν τις συνισταμένες του οικολογικού προβλήματος, να καλλιεργήσουν την οικολογική συνείδηση του κοινού, να αναπτύξουν προληπτικές και ανασχετικές δράσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας. Στις μέρες μας, είναι πλέον πολλοί αυτοί που μοιράζονται το οικολογικό κριτήριο και αναπτύσσουν οικολογική δράση. Όμως, το Τμήμα Μηχανικών Τοπογράφων του Ε.Μ.Π. είναι – αν δεν σφάλλω – ανάμεσα στους λίγους φορείς που έχουν αναγάγει σε συγκροτημένη θεωρία και ερευνητική πρακτική την ολοκληρωμένη και αξιοβίωτη ανάπτυξη. Εμπνευστής και κύριος εκφραστής αυτής της θεωρίας, που αντιπροσωπεύει την ελληνική απάντηση σ' ένα παγκόσμιο πρόβλημα, είναι ο Δημήτρης Ρόκος, που επί ένα τέταρτο αιώνος αντιπαρατέθηκε με σθένος απέναντι στο διεθνώς κυρίαρχο αλλά αδιέξοδο μοντέλο της αντιπαλότητας προς τη φύση και της προτεραιότητας του τεχνητού έναντι του φυσικού. Σ' αυτό τον αγώνα και σ' αυτό το στόχο παρέμεινε προσηλωμένος με συνέπεια ο επιστήμονας, ο δάσκαλος, ο στοχαστής Δημήτρης Ρόκος, συνδέοντας την παράδοση της ισορροπίας του ανθρώπου και του πολιτισμού με τη φύση, που είναι ένα από τα διακριτικά γνωρίσματα του τοπικού πολιτισμού, με ένα πανανθρώπινο αίτημα της εποχής μας.
Υπερβαίνοντας τις κάθε λογής πιέσεις και αντιστάσεις μιας κατεστημένης τάξης και μιας αλλοτριωμένης κοινωνίας, αλλά και τον πειρασμό μιας εύκολης συμμετοχής στην εξουσία, ο Δημήτρης Ρόκος έκανε, με τρόπο σεμνό και ανιδιοτελή, αυτονόητη πράξη ζωής το ιδεώδες του ακέραιου ανθρώπου.
Το Δ.Σ. της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών αποφάσισε:
α. Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια του Ιδρύματος και των Μελών του στην οικογένεια του εκλιπόντος, στο Τμήμα Μηχανικών Τοπογράφων του Ε.Μ. Πολυτεχνείου και στο Δ.Σ. του ΜΕ.Κ.Δ.Ε.
β. Να ανακηρύξει το Δημήτρη Ρόκο, μεταθανάτια, Επίτιμο Πρόεδρο της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ιδρύματος Καψωμένου.
γ. Να διοργανώσει σε κατάλληλο χρόνο Επιστημονικό Συνέδριο για την προσωπικότητα, το έργο του και την προσφορά του στην Επιστήμη, στην Παιδεία, στην Κοινωνία και στο Οικολογικό Κίνημα.
Πύργος Αλικιανού, 21.9, 2022
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Ομότ. καθηγ. Ερατ.Γ. ΚΑΨΩΜΕΝΟΣ Γυμνασιάρχης Γεώργιος ΚΑΡΚΑΝΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου