Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ (ΡΕΜΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ )


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ) ΑΤΤΙΚΗΣ
www.peripolo.gremailinfo@peripolo.grf/bπεριπολοαττικης
ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Στις 10 πμ    θα συναντηθούμε  στην πλατεία της Παλιάς Πεντέλης όπου  θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία  μας στην Ρεματιά  Πεντέλης –Χαλανδρίου.
  Στο σημείο συνάντησης θα έρθουμε με δικά μας μέσα.
 Απαραίτητος είναι ο  πεζοπορικός εξοπλισμός (πεζοπορικά μποτάκια, μικρό σακίδιο, παγούρι, καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό) Ω.Π 2.30
Το ρέμα  Πεντέλης Χαλανδρίου είναι πανέμορφο και διασχίζει τον αστικό ιστό των βόρειων προαστίων της Αθήνας  που παρά την παντελή αδιαφορία των υπευθύνων, εξακολουθεί να προσφέρει προστασία σε πολλά φυτά και ζώα.
Γνωστό και ως ρέμα Πολυδρόσου, η ιστορία του μεγάλου χειμάρρου χάνεται στα βάθη των αιώνων, από τότε που τα νερά του προσέφεραν τις κατάλληλες συνθήκες για τον επικοισμό της περιοχής. Από εδώ περνούσε ο αρχαίος δρόμος στον οποίο μεταφέρονταν τα μάρμαρα της Πεντέλης για το χτίσιμο της Ακρόπολης, ενώ σε όλη τη διαδρομή του είναι γεμάτο από απομεινάρια παλαιών εποχών, όπως φράγματα, νερόμυλοι και παλιά κτίρια. Το ρέμα πηγάζει από την Πεντέλη και ακολουθεί μια πορεία προς τα νότια περνώντας από τους δήμους Νέας Πεντέλης, Μελισσίων, Βριλησσίων και Χαλανδρίου πριν ακολουθήσει υπόγεια πορεία. Η διαδρομή στην οποία το ρέμα είναι ανοιχτό φτάνει τα 6 χλμ. Εντύπωση προκαλούν, σε πολλά σημεία του, η μαιανδρική διαδρομή, η πλούσια βλάστηση και οι μικροί καταρράκτες. Στοιχεία που μοιάζουν περισσότερο να ανήκουν σε μικρό ποτάμι κάποιου ορεινού δάσους παρά σε ένα ρέμα που τρέχει παράλληλα με τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας.
Οι όχθες του ρέματος είναι πυκνόφυτες από πολλά και ψηλά πλατάνια, πεύκα, λεύκες, κυπαρίσσια και πικροδάφνες. Λίγο πιο ψηλά υπάρχουν αμυγδαλιές, αγριοαχλαδιές, ευκάλυπτοι, μυρτιές, κουμαριές, δάφνες, σπάρτα, κ.ά. Ιδιαίτερα πυκνά στην περιοχή είναι τα πουρνάρια, ενώ σε πολλά σημεία φυτρώνουν καλαμιές. Γύρω από την κοίτη δεν υπάρχουν πολλά λουλούδια, λόγω των πολλών ορμητικών νερών που περιστασιακά πολλές συστάδες από τεράστιους άκανθους, το εντυπωσιακό φυτό που κατά τον Βιτρούβιο αποτέλεσε το πρότυπο για τα κορινθιακά κιονόκρανα.
Άλλα σημαντικά είδη που φυτρώνουν κοντά στο ρέμα είναι οι ορχιδέες , η σπάνια για την Αττική βιόλα , η μπλε ανεμώνη , το εντυπωσιακό φιδόχορτο , πολλά κυκλάμινα, η ίριδα, ηβοϊδόγλωσσα  , το ορνιθόγαλο κ.ά.
Η ερπετοπανίδα του ρέματος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Στις περιοχές που τα νερά είναι ήρεμα ζούνε εντυπωσιακά πολλοί φρύνοι, ενώ λίγο πιο ψηλά ζούνε πρασινόφρυνοι. Άλλα ερπετά είναι η κρασπεδωτή χελώνα, η γραικοχελώνα, το λιακόνι, ο αβλέφαρος, η τρανόσαυρα, το σιλιβούτι, το σαμιαμίδι, το σπιτόφιδο, η δεντρογαλιά, το αγιόφιδο και το νερόφιδο. Από τα θηλαστικά υπάρχουν πολλοί σκαντζόχοιροι και νυχτερίδες, ενώ βέβαιη θεωρείται η περιστασιακή παρουσία από αλεπούδες που κατεβαίνουν για να κυνηγήσουν από την Πεντέλη.

Πλούσια είναι η παρουσία των πουλιών στο ρέμα, καθώς αυτό προσφέρει την κατάλληλη προστασία μέσα στο αφιλόξενο αστικό τοπίο. Πάνω από το ρέμα έχει παρατηρηθεί να κυνηγάνε γερακίνες, ξεφτέρια και βραχοκιρκίνεζα, ένω μέσα και στα ανοίγματα γύρω από αυτό ζούνε κουκουβάγιες, γκιώνηδες, σπάνιες τυτούδες και χουχουριστές. Κοινά είδη είναι οι κότσυφες, οι τσίχλες, οι μαυροτσιροβάκοι, οι θαμνοτσιροβάκοι, οι καλόγεροι, οι γαλαζοπαπαδίτσες, οι κοκκινολαίμηδες, οι καρβουνιάρηδες, τα σκαρθάκια, οι σπίνοι, οι τσαλαπετεινοί, τα ψαρόνια, οι καρδερίνες, οι τρυποφράχτες, οι μυγοχάφτες, οι φυλλοσκόποι, οι μαυροσκούφηδες και οι φοινίκουροι. Μέσα στο ρέμα έχει παρατηρηθεί ακόμα και η παρουσία της μπεκάτσας, ενώ συχνά ακούει κανείς τις κραυγές της κίσσας.
Το ρέμα Πεντέλης-Χαλανδρίου αποτελεί μία σπάνια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Η προστασία του από την δόμηση, την αλλοίωση του φυσικού του ρου, τα σκουπίδια και τους καταπατητές, αλλά και η ήπια ανάδειξη της ομορφιάς του είναι χρέος όλων μας.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 2105224924-695781800


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου