Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ : Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ




(ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ)



 Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ 

Ο ήρωας του βιβλίου, ένας ταπεινός ταχυδρόμος, αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία του, που διαδραματίζεται σε μια ορεινή κοινότητα της μεταπολεμικής Κρήτης.  Ολόκληρη η ύπαρξη του ανθρώπου αυτού -ευαίσθητου παρατηρητή μιας σκληρής πραγματικότητας- άγεται και φέρεται από τα γεγονότα και την κοινωνία, ώσπου κάποτε  γίνεται ο ίδιος δράστης και δημιουργός, οδηγώντας την αφήγηση στην πλήρη ανατροπή της πλοκής και εκτινάσσοντάς την προς τη δραματική κάθαρση.



Η αγάπη και οι δυνατότητές της, το δικαίωμα ή όχι στην επιλογή κατά τα δύσκολα εκείνα χρόνια της Ελλάδας, οι αυστηροί περιορισμοί των εθίμων στα υψόμετρα των βουνών, η μνήμη, ο έρωτας και ο θάνατος αναπτύσσονται με μια γλώσσα ποιητική, σπάνιας ωριμότητας στην πεζογραφία μας – μιας γλώσσας  που δεν αφήνει περιθώρια στη συγκίνηση να «καταπιεί» την αφήγηση.
Η γλώσσα γίνεται και αυτή πρωταγωνίστρια του βιβλίου, επαναφέροντας με ορμή το ερώτημα περί της αυθεντικής λογοτεχνίας, μιας πεζογραφικής παράδοσης που παιδεύει και παιδεύεται από τις λέξεις.



Ο Γιώργος Ν. Παπαδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1959. Σπούδασε Θεολογία, Φιλοσοφία και Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Στρασβούργου. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Έχει ειδικευθεί στη μεσαιωνική τέχνη και στην τέχνη της πρώιμης Αναγέννησης.

Υπηρετεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1989. Σήμερα είναι Διευθυντής Σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αθήνα.



Έργα του:

Ιστορία μιας ανοχύρωτης νιότης, μυθιστόρημα, Εστία 1994.

Ο Ιούλιος δεν έχει τύψεις, ποιητική συλλογή, Δωδώνη, 1999.

Μικρή ιστορία του φωτός στη θρησκευτική τέχνη του Βυζαντίου και της Δύσης – το φως και το σώμα, μονογραφία, ιδιωτική έκδοση, Αθήνα 2014.

Η πρώιμη Αναγέννηση στην Ιταλική ζωγραφική, μελέτη, ιδιωτική έκδοση, Αθήνα, 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου