Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Το Αρχείο Πολέμου, 20 Οκτωβρίου


Το «Αρχείο Πολέµου» έχει την ιδιαίτερη τιµή και την χαρά να σας προσκαλέσει  το Σάββατο 20 Οκτωβρίου και ώρα 19:30  στην οµιλία της κας Αννίτας Παναρέτου µε θέµα

«Όµηρος στα χέρια των φασιστών...»


Έλληνες εκτοπισµένοι στην Ιταλία 1941-1945





Το 1941 µετήχθησαν στην Ιταλία οι πρώτοι Έλληνες, ως αιχµάλωτοι του ελληνοϊταλικού πολέµου. Το 1942 ένα κύµα συλλήψεων στην ιταλική ζώνη της κατεχόµενης Ελλάδας κατέληξε στον εκτοπισµό πολλών πολιτών (ανάµεσά τους ο Ευάγγελος Αβέρωφ), καθώς και µόνιµων και έφεδρων αξιωµατικών (ανάµεσά τους υψηλόβαθµοι επιτελικοί µε καθοριστικό ρόλο στο αλβανικό µέτωπο), που διεσπάρησαν κυρίως σε περιοχές βόρεια του Μπάρι. 

Μια σειρά εκτενών µαρτυριών προσφέρει µε πληρότητα τη σύνθετη εικόνα της περιπετειώδους διαβίωσής τους, αρχικά σε µεγάλα στρατόπεδα, σε µικρότερους χώρους κράτησης στη συνέχεια, και µε δραµατικές ανατροπές, όταν η ιταλική συνθηκολόγηση στις 8 Σεπτεµβρίου 1943 άλλαξε άρδην τις ισορροπίες και µαζί τη ζωή και την τύχη τους.
Οι δρόµοι τους διασταυρώνονταν,  απέκλιναν και έσµιγαν ξανά, καθώς, σε διαφορετικούς χρόνους, άλλοι βρέθηκαν στη Μέση Ανατολή, άλλοι στη µόλις απελευθερωµένη Ελλάδα και άλλοι όµηροι των Γερµανών, στα θηριώδη ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.



ΑΝΝΙΤΑ Π.ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ


Η Αννίτα Π. Παναρέτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο ΕΚΠΑ Αγγλική και στη συνέχεια Ελληνική Φιλολογία. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωµα από το Πανεπιστήµιο της Κρήτης. Έχει ασχοληθεί µε την έρευνα, µελέτη (και δηµοσίευση σε αυτοτελείς εκδόσεις και συλλογικά έργα) θεµάτων και προσώπων της ελληνικής λογοτεχνίας –κυριότατα µε την ταξιδιωτική πεζογραφία-, καθώς επίσης και µε µεταφράσεις. Στη λογοτεχνία παρουσιάστηκε µε τέσσερα βιβλία, το ένα εκ των οποίων είναι παιδικό αφήγηµα.  

Από το 2013 ασχολείται συστηµατικά µε µια κατ΄ουσία ανεξερεύνητη πτυχή της ελληνικής ιστορίας του Β Παγκοσµίου Πολέµου, αυτή των µη Εβραίων Ελλήνων που εκτοπίστηκαν και κρατήθηκαν σε ναζιστικά και φασιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές, την περίοδο 1941-1945.



                                                         Έργα της  µε χρονολογική σειρά:



     Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος: συνολική θεώρηση του έργου του. Αθήνα, Επικαιρότητα, 1990.

(Βραβείο Ακαδηµίας Αθηνών).

     Μια ιστορία καλοκαιρινή (παιδικό αφήγηµα). Αθήνα, Καστανιώτης, 1992.

     Ελληνική Ταξιδιωτική Λογοτεχνία (5 τόµοι). Πρόλογος Ζακ Λακαρριέρ. Αθήνα, Επικαιρότητα, 1995.

     Παντελής Πρεβελάκης. Οι δρόµοι του ζωντανού χρόνου. Αθήνα, Καστανιώτης, 1996.      Η ηδονή και η οδύνη των βιβλίων. Χρυσόστοµου Γανιάρη βίος και έργα. Αθήνα, Ε.Λ.Ι.Α., 2002.

     Ελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία (στη σειρά «Στα Σταυροδρόµια του νεοελληνικού λόγου»).

Αθήνα, Σαββάλας, 2002.

     Ελλάδα, Διαδροµή Αιώνων. Δίγλωσσο λεύκωµα. Αθήνα, Έφεσος, 2003.

     «Η παρηγορία των επιστολών σου…». Ευανθία Καΐρη και Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου: Αλληλογραφώντας, όπως θα ήθελαν. Ιστορικό µυθιστόρηµα. Αθήνα, Ωκεανίδα, 2007. (υποψήφιο –βραχύς κατάλογος- για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2008.)

     Τα πορτραίτα της. Ιστορικό µυθιστόρηµα. Αθήνα, Εστία, 2011 (υποψήφιο –βραχύς κατάλογος-  για το βραβείο µυθιστορήµατος του περιοδικού (δε)-κατα, 2012). 

     Ψυχής εγκώµιον. Μαρτυρία. Αθήνα, Εστία, 2014.






Παρακαλούµε να µας ενηµερώσετε για το εάν προτίθεσθε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, επικοινωνώντας τηλεφωνικά µε την διδα. Μάκα Ντοκνάτζε στο τηλέφωνο του Αρχείου, 2108676390, ή στο κινητό 69-98088220, η email afreris@wararchivegr.org  το αργότερο µέχρι την 18-10-2018 καθώς  ο χωρος  είναι περιορισµένος. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου