Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Αναστολή λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων

 




Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, που δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ (Β΄ 4745) αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ), η οποία ίσχυε από το 2003.
Το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, το Δασαρχείο Πειραιά, και το Δασονομείο Αίγινας προέβη, ύστερα από πολλές καταγγελίες, σε δύο ελέγχους στο χώρο του ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα, με τελευταία τον Αύγουστο του 2018. Η αρμόδια πενταμελής Γνωμοδοτική Επιτροπή, που βρέθηκε στον τελευταίο έλεγχο, όπως αυτή προβλέπεται από την υπουργική απόφαση του 2000 για τα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών της Άγριας Πανίδας (ΚΕΠΕΑΠ), εισηγήθηκε την αναστολή της λειτουργίας λόγω της πραγματικής, όπως διαφάνηκε από τις αυτοψίες, αδυναμίας του ΕΚΠΑΖ:

  • να παρέχει έργο περίθαλψης,
  • να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις,
  • να φροντίζει για την επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον των ειδών που φιλοξενούνται,
  • να παρέχει υδροδότηση και ηλεκτρικό ρεύμα στις εγκαταστάσεις.
Επιπλέον λόγους αποτελούν:
  • η μη τήρηση των όρων που τίθενται στην απόφαση του 2000 (ΦΕΚ Β΄223) για τα κριτήρια και τις διαδικασίες αναγνώρισης και εποπτείας των ΚΕΠΕΑΠ,
  • η μη τήρηση των Υγειονομικών διατάξεων,
  • η λήξη του χρησιδανείου που είχε δοθεί από την Περιφέρεια Αττικής για τη χρήση του κτηρίου εγκατάστασης του ΕΚΠΑΖ και η μη ανανέωσή του.
Στην απόφαση του κ. Φάμελλου ορίζεται, επίσης, περίοδος έξι (6) μηνών κατά την οποία το σύνολο των φιλοξενούμενων ειδών της πανίδας θα πρέπει να μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας ή να απελευθερωθεί στο φυσικό περιβάλλον. Ήδη το ΥΠΕΝ, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, βρίσκεται σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πειραιά για τον ορισμό ως μεσεγγυούχων για τα ζώα αρμόδιων δημόσιων φορέων με αντικείμενο εργασίας την άγρια πανίδα.
Βασική προτεραιότητα του ΥΠΕΝ είναι η επιβίωση αυτών των άγριων ζώων. Για αυτό το λόγο κινήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τον εν λόγω κέντρο. Οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την περίθαλψη της άγριας ζωής θα πρέπει από εδώ και στο εξής να απευθύνονται στα νομίμως λειτουργούντα Κέντρα Περίθαλψης Αλκυόνη και Αρκτούρο και στους συνεργαζόμενους με αυτά Σταθμούς Πρώτων Βοηθειών
ΠΗΓΗ  ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ


Report this ad
Report this ad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου