Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

“Γυναίκες από χώμα” από τη θεατρική ομάδα Ανδρομέδα




Μαρτυρίες οροθετικών γυναικών που κατηγορήθηκαν και διαπομπεύτηκαν το 2012 στην Ελλάδα



Σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη

 Από την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου

έως την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου,

κάθε Τετάρτη στις 19:00,

για 13 ακόμη παραστάσεις.

           

   Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η παράσταση του έργου «Γυναίκες από χώμα», σε σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, συνεχίζει την πορεία της στον Πολυχώρο Vault κάθε Τετάρτη στις 19:00, από την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, για 13 ακόμη παραστάσεις.



   Το έργο βασίζεται σε μαρτυρίες οροθετικών γυναικών που κατηγορήθηκαν και διαπομπεύτηκαν το 2012 στην Ελλάδα. Οι μαρτυρίες τους ζωντανεύουν στη σκηνή -άλλοτε σοβαρά, άλλοτε ειρωνικά κι άλλοτε με θυμό κι οργή- όλη την τραγική ιστορία της χειραγώγησης, της κακομεταχείρισης και της διαφθοράς που έζησαν.




...«Η πρώτη μας παράσταση θέλουμε να είναι ένας τρόπος αντίστασης, διαμαρτυρίας, αλλά και διατήρησης της μνήμης, για αυτό και δημιουργήσαμε την Ομάδα «Ανδρομέδα». Την άνοιξη του 2012, με τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, συνειδητοποιήσαμε πόσο εύκολα καταπατούνται και εξευτελίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, κι αυτό είναι κάτι που αφορά όλους μας. Ερευνήσαμε, ενημερωθήκαμε, αναζητήσαμε ουσιαστικές απαντήσεις, καθώς η ομάδας μας θέλει να καταπιάνεται και να θίγει θέματα ανισότητας, ρατσισμού, κοινωνικής αδικίας και καταπίεσης», αναφέρουν και προσθέτουν  πως «Οι Γυναίκες από Χώμα» είναι μια παράσταση που φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ζωής»...  Θεατρική ομάδα Ανδρομέδα



*Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.



*Υποστηρίζεται, επίσης, από το Break the Chain, μία πρωτοβουλία του Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση του Human Trafficking, κ. Ηρακλή Μοσκώφ, σε συνεργασία με την πολιτιστική πλατφόρμα elculture.gr. Πρόκειται για μια συλλογική εκστρατεία κοινωνικής αφύπνισης, η οποία με όχημα την Τέχνη, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση, στοχεύει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κοινού σε ένα κοινωνικό μέτωπο που εναντιώνεται στην εμπορία ανθρώπων και στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.



ΥΠΟΘΕΣΗ:

   ... “Τον Απρίλιο του 2012, είχε υπογραφεί η υγειονομική διάταξη 39 Α, βασισμένη σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να προχωρήσει σε εξαναγκαστικό υγειονομικό έλεγχο οποιουδήποτε ατόμου. Ήδη από τότε, έγκριτοι νομικοί διατράνωναν την έωλη και διάτρητη διαδικασία. Ωστόσο, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, η οποία πλέον μετατοπιζόταν από το πεδίο της πρόνοιας και της περίθαλψης στο πεδίο της καταστολής και της πειθάρχησης, χτίστηκε το υπόβαθρο, για τη διοχέτευση του ηθικού πανικού. Οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι άνθρωποι που είχαν απολέσει την ικανότητα να προστατέψουν τους εαυτούς τους, αυτοί που είχαν αποβληθεί από τον κοινωνικό ιστό, βρέθηκαν στο στόχαστρο των διώξεων. Μέσα σε λίγες μέρες, εκατοντάδες τοξικοεξαρτημένες ή άστεγες γυναίκες προσάγονται, ελέγχονται, χωρίς τη θέληση τους, ως πιθανοί φορείς του HIV και όσες είναι θετικές προφυλακίζονται και δίνονται τα στοιχεία τους στη δημοσιότητα. Εκτός από τη πρώτη κοπέλα που βρέθηκε σε οίκο ανοχής ως θύμα trafficking, καμία άλλη δε συνελήφθηκε σε διαδικασία που να σχετίζεται με το σεξ. Παρ' όλα αυτά κατηγορήθηκαν ως «εκδιδόμενες» και παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της «βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης». Μια κατηγορία που ακόμη κι αν ίσχυε –αποδείχθηκε περίτρανα στο δικαστήριο ότι δεν ίσχυε– έριχνε το βάρος της μη χρήσης προφυλακτικού σ' αυτές, για να βγάλει λάδι τους «οικογενειάρχες» πελάτες που, όπως είναι γνωστό, είναι εκείνοι που απαιτούν τη μη χρήση προφυλακτικού από τις κοπέλες που καταναγκαστικά ή εξαναγκαστικά ασκούν πορνεία”... Μαρία Λούκα





ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Σύνθεση κειμένων - Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης

Μουσικοί διάλογοι και σχολιασμοί: Χρήστος Κότσι

Σκηνικά-κοστούμια: Παύλος Ιωάννου

Σχεδιασμός φωτισμών: Κοραής Δαμάτης  

Hair Design: Ντάνιελ Αθανασίου

Φωτογραφίες παράστασης : Χρήστος Κοτσιρέας



Παίρνουν μέρος αλφαβητικά: Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Σοφία Ρούβα, Έφη Σισμανίδου, Αναστασία Τσούτση

Φωνές: Μαρία Καβουκίδου – Θεοδώρα Σιάρκου



Παραγωγή: Θεατρική ομάδα Ανδρομέδα



*Ευχαριστούμε θερμά το «VICE» και το «Φύλο συκής», που μας επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε αποσπάσματα από τα ρεπορτάζ τους για τη δημιουργία του κειμένου.



*Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ



ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

... “Μόνο ντροπή για όσους κέρδισαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην κάλπη της 6ης Μαΐου. Μόνο μπράβο σε όσους, έστω και έξι χρόνια μετά, μας έφεραν με αυτήν την παράσταση μπροστά σε αυτήν την ντροπή”... Γιάννης Κωνσταντινίδης (Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επιστημονικός διευθυντής Prorata) Εφημερίδα των Συντακτών



... “Σιωπή, θυμός, κραυγή, πόνος, μοναξιά, βία, εξομολόγηση, κατηγορώ, πίκρα και πόσα ακόμα κατάφεραν να χωρέσουν μέσα σε μια παράσταση – ωδή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία. Η παράσταση που είχαμε την τύχη και τη χαρά να παρακολουθήσουμε καθηλώνει τον θεατή τόσο με τη δύναμη του λόγου όσο και με τη δύναμη και τη δεινότητα των εκφραστικών μέσων των πέντε ελπιδοφόρων για τη θεατρική τέχνη ηθοποιών που αποτελούν τη θεατρική ομάδα Ανδρομέδα.”... Μαρία Ψαρούδη (Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΑΠΘ Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ Γλωσσολόγος – Θεατρολόγος) Περιοδικό Life and Culture



... “ένα έργο-κραυγή, ένα έργο- διαμαρτυρία, ένα έργο θορυβώδες που σε αποκαθηλώνει, κόβει την αναπνοή σου ενώ σου χορηγεί αλήθεια. Αυτή η παράσταση ήταν αποστομωτική, κι αυτές οι γυναίκες, αυτές οι ηθοποιοί τόσο δεινές με τον λόγο τους, τις λέξεις που μετέφεραν από τις ψυχές εκείνων των γυναικών στις δικές τους και ύστερα τρύπησαν τις δικές μας”... Άντζελα Υζεϊράι (Koita magazine)



... “Ο συνδυασμός του πολύ δυνατού κειμένου του Κοραή Δαμάτη, με την αυθεντική ερμηνεία είναι αυτό που σε τρομάζει. Δεν μιλάμε για κάτι υποθετικό, δεν βλέπουμε κάτι φανταστικό, ακούμε  κάτι από το πολύ κοντινό παρόν, που οι έννοιες της φιλοτιμίας και της δημοκρατίας υπήρχαν ήδη αρκετά χρόνια ώστε να έχουν ριζώσει σε αυτήν την κοινωνία και να εφαρμόζονται απαράβλεπτα”... Μαρία Διονυσοπούλου (young people)







INFO!

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΧΩΜΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Από την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 έως την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

κάθε Τετάρτη στις 19:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60' (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:


Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Προπώληση – Φοιτητικό: 10 ευρώ

Ατέλειες: 5 ευρώ




Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS

Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8' περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889

(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου