Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

O (Γερμανός ) νοσηλευτής ομολογεί 100 φόνους ...


Στη νέα δίκη για το πιθανότατα μεγαλύτερο σκάνδαλο ανθρωποκτονιών κατά συρροή στη μεταπολεμική Γερμανία, ο νοσηλευτής Νιλς Χέγκελ δήλωσε ένοχος απέναντι στις κατηγορίες για δολοφονία 100 ακόμη ανθρώπων. Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε την ενοχή του στη νέα δίκη που ξεκίνησε σήμερα στο Όλντενμπουργκ της Κάτω Σαξονίας με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων.

Ο 41χρονος νοσηλευτής που είχε ήδη καταδικασθεί για σειρά ανθρωποκτονιών σε ποινή ισόβιας κάθειρξης ομολόγησε ότι ευθύνεται για τον θάνατο πάνω από 100 ασθενών ηλικίας 34 έως 96 ετών, στους οποίους είχε χορηγήσει σε ενέσιμη μορφή φάρμακα στο διάστημα της εργασίας του μεταξύ 2000 και 2005 σε κλινικές του Ντέλμενχορστ και του Όλντενμπουργκ. Ο δράστης προέβη στις συγκεκριμένες πράξεις με δόλο, επισήμανε η αρμόδια εισαγγελέας Ντανιέλ Σίρεκ-Μπόλμαν κατά την έναρξη της δίκης.


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Νιλς Χέγκελ χορηγούσε σε ασθενείς μη συνταγογραφημένα φάρμακα που προκαλούσαν θανατηφόρα συμπτώματα. Εν συνεχεία προσπαθούσε να επαναφέρει στη ζωή τα θύματά του, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις δεν κατάφερνε, με μοιραίες συνέπειες για τους ασθενείς. Κίνητρά του ήταν η ανία και η αναγνώριση από τους συναδέλφους του.

Πάνω από 120 πολιτικοί ενάγοντες



Ο δράστης προέβη στις συγκεκριμένες πράξεις με δόλο, επισήμανε η αρμόδια εισαγγελέας Ντανιέλ Σίρεκ-Μπόλμαν κατά την έναρξη της δίκης

Κατά την έναρξη της δίκης το πρωί, ο δικαστής Σεμπάστιαν Μπύρμαν, αφού κάλεσε τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα να σηκωθούν τηρώντας ενός λεπτού σιγή για τα θύματα, απευθύνθηκε στον κατηγορούμενο διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα τύχει δίκαιης αντιμετώπισης κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Κατά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου η εισαγγελέας αναφέρθηκε σε κάθε μία από τις 100 περιπτώσεις ανθρωποκτονιών για τις οποίες κατηγορείται ο Νιλς Χέγκελ. Ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί ήδη το 2015 σε ποινή ισόβιας κάθειρξης με ιδιαίτερη βαρύτητα της ενοχής για τη δολοφονία έξι ασθενών στη μονάδα εντατικής θεραπείας στην κλινική του Ντέλμενχορστ. Η νέα δίκη που ξεκίνησε σήμερα δεν πρόκειται να αλλάξει τη συγκεκριμένη ετυμηγορία, ωστόσο αναμένεται να έχει επιπτώσεις σε σχέση με το πότε και εάν θα ανασταλεί ποτέ η ισόβια ποινή που του έχει επιβληθεί.

Εξαιτίας των 120 και πλέον πολιτικών εναγόντων στην υπόθεση, ο τόπος διεξαγωγής μεταφέρθηκε σε μια αίθουσα συνεδρίων, ωστόσο πολλές από τις καρέκλες έμειναν σήμερα κενές καθώς μερίδα των πολιτικών εναγόντων δεν παρέστη. Η υπόθεση θεωρείται εξαιρετικά περίπλοκη και χρονοβόρα. Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έχουν καλέσει 23 μάρτυρες για κατάθεση και έχουν επιστρατεύσει 11 πραγματογνώμονες σε ζητήματα τοξικολογίας και Ιατρικού Δικαίου.

Dpa, Άρης Καλτιριμτζής   DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου