Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Περιαστική Κτηνοτροφία & Κτηνοτρόφοι




Συνέδριο για την «Περιαστική Κτηνοτροφία & τους ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ», στις 20 Νοε 2016, Κυριακή, στις 10.30, στο κτήμα Νησίς (16ο χλμ νέας Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας, κόμβος Κηφισιάς, 210 8078086, www.nisis.gr), οργανώνει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος».
Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, μας είπε ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής δημιουργήθηκε ως ενστικτώδης κίνηση αυτοπροστασίας των πρώτων κτηνοτρόφων-μελών μετά από την ασφυκτική δίωξη που υφίσταντο οι περιαστικοί κτηνοτρόφοι από τους αυθαιρέτως οικοδομήσαντες την ύπαιθρο της Αττικής. Ο πρώτος νόμος που προσπάθησε να σταματήσει την απρόκλητη δίωξη και να δημιουργήσει κάποια αναχώματα στις αυθαιρεσίες, ήταν ο νόμος 4056/12-3-2012, η μη επαρκής εφαρμογή του οποίου συσπείρωσε τους εναπομείναντες κτηνοτρόφους στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής, που από το 2013 έγινε σύλλογος της κοινωνίας των πολιτών, με πληθώρα δραστηριοτήτων. Μόνο τον τελευταίο δωδεκάμηνο πραγματοποίησε 97 δράσεις, ενώ κατάντησε σχεδόν καθημερινή η ανάγκη υποστήριξης κτηνοτρόφων-μελών του Συλλόγου στις επαφές τους με πιθανές ή ακόμα και απίθανες περιπτώσεις με την εξουσία των τοπικών αυτοδιοικήσεων, πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής είναι σήμερα ο πολυπληθέστερος σύλλογος σε μέλη (359 μέλη), και με μια ισχυρά ανοδική πορεία αναγνωρισιμότητας, χάρις στις εύστοχες και δίκαιες προτάσεις που υποστηρίζει, όπως και ο νόμος 4351/4-12-2015 και 4424/26-9-2016 που υποστηρίζει ανεπαρκώς το δίκαιο της προϋπάρχουσας δραστηριότητας και της ανάγκης για σωστή μεταβατική περίοδο, μέχρι την συνταξιοδότηση των εγκαταστημένων επαγγελματιών κτηνοτρόφων.

Οι σημερινοί κτηνοτρόφοι της Αττικής αισθάνονται να τους συμπεριφέρονται σαν να τους «μισούν» και να θέλουν να τους υποτιμήσουν, ως έλληνες πολίτες, ακριβώς διότι παράγουν πλούτο, και δεν ζουν μόνο με την υπεραξία των υπηρεσιών (παρασιτικά?).
Στην Αττική καταγράφονται 220.000 περίπου γιδοπρόβατα και αγελάδες, με 3.000 περίπου κωδικούς εκτροφής, σε 1800 περίπου κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, διάσπαρτες παραδοσιακά και πατρογονικά σε όλη την Αττική. Σήμερα πλέον, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι σφηνωμένες ανάμεσα σε δενδρώδεις γεωργικές καλλιέργειες (αμπέλια, ελαιώνες, φιστικιές και άλλα περιβόλια), ανάμεσα σε εντατικές κηπευτικές καλλιέργειες, ανάμεσα σε περιοχές Natura, ανάμεσα σε Εθνικά Πάρκα, ανάμεσα στις συνεχώς επεκτεινόμενες πόλεις και ανάμεσα σε βίλλες νεοαστών και νεοπλούτων …
Ειδικότερα για τον κτηνοτροφικό κλάδο πρέπει να γίνει ικανοποιητικά αντιληπτό από όλους τους ανθρώπους, ότι στα αγροτικά επαγγέλματα ο χώρος εργασίας και κατοικίας και οικογενειακής ζωής συμπίπτουν απολύτως. Η Κτηνοτροφία δεν είναι απλά ένα επάγγελμα, αλλά τρόπος ζωής. Οι Αρβανίτες και οι Βλάχοι είχαν και έχουν τον δικό τους πολιτισμό και τον δικό τους τρόπο ζωής, που οφείλουν όλοι οι νεοαφιχθέντες νεοαστοί τουλάχιστον να τον σεβαστούν.
Η ζωντανή πολιτιστικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και παραγωγικά ύπαιθρος της Αττικής είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί σε ζωή η Αθήνα.
Η προσπάθεια του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής από την σύστασή του το 2013 μέχρι σήμερα αφορά στην δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών αγροτών, ικανής, με οργανωμένη συλλογική δράση σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και, με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να προσφέρει αγροτικά προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών, που θέλουν οι καταναλωτές, τα οποία θα προσδιορίζουν, ανά μονάδα προϊόντος την μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή δημόσιων περιβαλλοντικών αγαθών, με σεβασμό στο πολιτιστικό περιβάλλον και τον τρόπο ζωής των κοινωνιών τους.
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής μας ενημέρωσε ότι με χαρά αποδέχθηκε την δωρεά ενός βραστήρα-ψύκτη της εταιρείας INOX ST για τυροκόμηση 22 λίτρων γάλακτος, με το οποίο εκπαιδεύει και κάνει επιδείξεις καθετοποίησης για τα μέλη και τους φίλους σε κάθε ευκαιρία και όπου ζητηθεί. Τώρα τελευταία ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής απέκτησε και ένα αρμεκτικό σύστημα της εταιρείας VENTER με στόχο να προωθήσει νέα συστήματα στην μηχανική άλμεξη από τα μέλη του.
Ο κ Κώστας Μαντζουράνης, μας ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής αυτήν την περίοδο περιλαμβάνει υποστήριξη των κτηνοτροφικών-μελών στην σύνταξη των ηλεκτρονικών απογραφών του ζωικού κεφαλαίου τους, διότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής υποστηρίζει την τακτοποίηση-νομιμοποίηση όλων των διαδικασιών της κτηνοτροφικής παραγωγής, πάντα στα πλαίσια ενός κράτους δικαίου.
Ήδη έγινε συγκέντρωση κτηνοτρόφων-μελών στο Μενίδι, στην Κερατέα, στην Παλλήνη, στο Καπανδρίτι, στην Αυλώνα και προγραμματίσθηκε η συνάντηση στον Ασπρόπυργο (8/11/2016), στην Κερατέα (9/11/2016), στα Μέγαρα (10/11/2016), στην Παλλήνη (11/11/2016), στις Ερυθρές (14/11/2016) στον Πειραιά-Αίγινα (15/11/2016) και στην Πεντέλη (16/11/2016).
Ταυτόχρονα ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προσπαθεί να βρίσκεται στο κέντρο των αποφάσεων που αφορούν τα μέλη του, με συμμετοχές και παραστάσεις, όπως στο προσεχές Συνέδριο για τις «Εφευρέσεις στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων» (Caravell, Αθήνα, 10-11/11/2016), στην ημερίδα για την «Υγιεινή στα Σφαγεία, Συντήρηση & Μεταφορά σφάγιων» (ΙΔΕ, Αθήνα, 11/11/2016), στο Συνέδριο «Οι Γυναικείοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί στην εποχή της κρίσης» (ΣΕΦ, Πειραιάς, 19-20/11/2016) και βέβαια στο Συνέδριο του «Περιαστική Κτηνοτροφία & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ», στις 20 Νοε 2016, στις 10.30, στο κτήμα Νησίς (16ο χλμ νέας Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας, κόμβος Κηφισιάς, 210 8078086).
Επίσης ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής ετοιμάζεται να προκηρύξει Διαγωνισμό Φωτογραφίας για τα παραγωγικά ζώα των κτηνοτρόφων-μελών μας μέχρι τον Ιαν 2017, με έπαθλο την φιλοξενία για επίσκεψη στην Zootechnia.
Στις 24/11/2016 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής οργανώνει συζήτηση για τα μέλη του με θέμα την ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας Κτηνοτροφικών Πάρκων, ενώ ήδη ανακοινώθηκε η πρόθεση για οργανωμένη επίσκεψη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου στην Θεσσαλονίκη στην Zootechnia (5/2/2016).
Πληροφ.: Μάγδα Κοντογιάννη-6906962549, Κώστας Μαντζουράνης-6948250720

Για την καταγραφή
Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου