Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Το νέο επιχείρημα των αυθαιρετούχων



του  Γιώργου Λιάλιου
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Αντιμέτωπες με τις «οικιστικές πυκνώσεις» βρίσκονται, πλέον, οι υπηρεσίες που επιχειρούν να κατεδαφίσουν αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Η δυνατότητα εξαίρεσης περιοχών αυθαιρέτων από τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών τίθεται ως επιχείρημα κατά των –ούτως ή άλλως– λιγοστών προσπαθειών κατεδαφίσεων. Ωστόσο, η επίμαχη ρύθμιση ούτε αναστέλλει την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας, ούτε βέβαια τις κατεδαφίσεις τελεσίδικων αυθαιρέτων.
Την προηγούμενη Πέμπτη, λοιπόν, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ξεκίνησε την κατεδάφιση δύο αυθαιρέτων στη Σαλαμίνα. «Μας εγκρίθηκαν 120.000 ευρώ για τη συνέχιση των κατεδαφίσεων σε δάση και αιγιαλούς», εξηγεί στην «Κ» η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Πόπη Καρδαμίτση. «Την προηγούμενη Πέμπτη ξεκινήσαμε την κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Σαλαμίνα. Με τη βοήθεια των δασικών υπαλλήλων βρήκαμε δύο ημιτελή, ακατοίκητα αυθαίρετα ανάμεσα στα όσα είχαν τελεσιδικήσει».
Αυτό που μεσολάβησε από τις προηγούμενες προσπάθειες κατεδαφίσεων ήταν μια νέα νομοθετική ρύθμιση (ν.4389/16) με την οποία μεγάλες περιοχές αυθαιρέτων σε δάση (οι αποκαλούμενες, κατ’ ευφημισμόν, «οικιστικές πυκνώσεις») μπορούν να εξαιρεθούν από τη διαδικασία κατάρτισης δασικών χαρτών, αν οριοθετηθούν εγκαίρως από τις πολεοδομίες με βάση κάποια γενικά κριτήρια. Στόχος της ρύθμισης ήταν να επιτρέψει την ταχεία ολοκλήρωση των δασικών χαρτών στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν πολλές καταπατήσεις ή αυθαιρεσίες. Ωστόσο όπως ήταν επόμενο, οι αυθαιρετούντες τη χρησιμοποιούν, πλέον, ως διαδικασία νομιμοποίησης.

Ετσι το συνεργείο, που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες κατεδαφίσεις στη Σαλαμίνα, εκτός από τις «συνηθισμένες» απειλές αντιμετώπισε πλέον και ένα νέο επιχείρημα: η μπουλντόζα έπρεπε να σταματήσει καθώς ο Δήμος Σαλαμίνας δεν έχει ακόμα δηλώσει τις «οικιστικές πυκνώσεις» του στο ΥΠΕΝ. Εκπρόσωποι αυθαιρετούχων της Σαλαμίνας ζήτησαν τόσο από το συνεργείο, όσο και από την κ. Καρδαμίτση να ανασταλούν οι κατεδαφίσεις, επικαλούμενοι μάλιστα τοπικούς βουλευτές και συμβούλους υπουργών. «Ο νόμος αναφέρει σαφώς ότι οι “οικιστικές πυκνώσεις” δεν εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία. Επιπλέον, δεν αναστέλλει τις κατεδαφίσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις», λέει η κ. Καρδαμίτση. «Σε κάθε περίπτωση, το σημείο όπου βρίσκονται τα σπίτια που κατεδαφίστηκαν είναι αραιοκατοικημένο και τα δύο σπίτια που επελέγησαν εγκαταλειμμένα. Αν η πολιτεία επιθυμεί να σταματήσει τις κατεδαφίσεις στα δάση για τα επόμενα χρόνια, μέχρι να αποφασίσει τι θα κάνει με τις “οικιστικές πυκνώσεις”, πρέπει να μας το δηλώσει, ειδάλλως εμείς πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας». Να σημειωθεί ότι το ποσό που προέρχεται από τον προϋπολογισμό πρέπει να χρησιμοποιηθεί έως το τέλος του έτους.
Ο Δήμος Σαλαμίνας, όπως και πολλοί άλλοι δήμοι στην Αττική και την Κορινθία (όπου εντοπίζεται πολύ μεγάλος αριθμός αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις), έχει αναθέσει σε ιδιώτη μελετητή την οριοθέτηση των “οικιστικών πυκνώσεων” σύμφωνα με τα κριτήρια που έδωσε το κράτος. Να σημειωθεί ότι ο δασικός χάρτης της Σαλαμίνας έχει εκπονηθεί ήδη από το 2002 στο πλαίσιο του πρώτου κύριου προγράμματος κτηματογράφησης, ωστόσο δεν έχει ακόμα θεωρηθεί (και επομένως δεν έχει κυρωθεί). Βάσει του πρόσφατου νόμου, οι περιοχές στις οποίες υπάρχει κυρωμένος δασικός χάρτης έπρεπε να καταθέσουν τις προτάσεις τους για «οικιστικές πυκνώσεις» έως τον Σεπτέμβριο, ενώ οι υπόλοιπες έχουν ακόμα 4 μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει στο ΥΠΕΝ τις «οικιστικές πυκνώσεις» τους περίπου 20 δήμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου