Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Συναντώντας τον Ζογγολόπουλο, 45 χρόνια μετά


Ο

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος άφησε βαθιά ίχνη  στην καλλιτεχνική δημιουργία της χώρας, με ένα έργο πραγματικά αχανές.  Γι αυτόν είπε ο Άγγελος Μωρέτης , σε μια συνέντευξη στον Σπύρο Κακουριώτη (ΑΥΓΗ) τον Μάρτιο που μας πέρασε : «Ο Γ. Ζογγολόπουλος έζησε 103 χρόνια, χρονικό διάστημα στο οποίο θα μπορούσαν να χωρέσουν πολλές ζωές... Είχε την τύχη να ζήσει τα μεγάλα ρεύματα της τέχνης της εποχής του, να επηρεαστεί από τον μοντερνισμό και τα κινήματα των αρχών του 20ού αιώνα, να τα ενσωματώσει στη δουλειά του και να τα πάει πιο πέρα. Σε όλο το έργο του είναι φανερά τα ίχνη που άφησαν στην τέχνη του οι επιρροές αυτές, τις οποίες ενσωμάτωνε στη δουλειά του και προχωρούσε με τον δικό του τρόπο....."
Να υποθέσω ότι οι "πολλές ζωές στη συσκευασία μιάς" δεν σχετίζονται  μόνο με τα 103 χρόνια αλλά και με το περιεχόμενο αυτών των χρόνων; 
Το πιο  επιβλητικό έργο του Ζογγολόπουλου ήταν (ίσως) αυτό των γυναικών του Ζαλόγγου, που είχα την τύχη να ξαναδώ μετά ένα τέταρτο αιώνα (πρώτη επίσκεψη) στην Ήπειρο. Η εντύπωση που μου έκανε στη δεύτερη επίσκεψη ήταν συγκλονιστική, καθώς μάλιστα  το μνημείο είχε ανακαινισθεί μετά από μια μεγάλη περίοδο φθοράς. Όταν οι Αμερικανοί λάξευαν στο όρος Ράσμορ τις μορφές τεσσάρων Προέδρων,  η Ελλάδα χρωστούσε στο λαό της  το μόρφωμα του Ζαλόγγου, μικρότερο αλλά καλλιτεχνικότερο και περιεκτικότερο μέσα στην αοριστία του - για να θυμάται και να ελπίζει.
Ο Ζογγολόπουλος ξεκίνησε το σχεδιασμό του συγκεκριμένου έργου (1953)σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό, κέρδισε το 1954 σχετικό  διαγωνισμό και εργάστηκε επί τόπου, χρησιμοποιώντας 4500 ασβεστολιθικούςόγκους. Το μνημείο "πήρε" ύψος 15 μέτρων και πλάτος 18 και μ' αυτά τα μεγέθη έγινε  ορατό από απόσταση 20 χιλιομέτρων, εγκαινιάστηκε δε  το 1961...Σήμερα στο χώρο του  ανεβαίνει κανείς βαδίζοντας 420 σκαλιά .
Την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, στην Γκαλερύ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, θα γίνει τιμητική ομαδική έκθεση εικαστικών υπό τον τίτλο : "Σιωπηλή παρουσία: Συναντώντας τον Ζογγολόπουλο 45 χρόνια μετά"
Γ.Σχ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου