Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Στην ελιά στρέφεται η Χαλκιδική...

c69a30de2a55d6833bf030ada6b8aee5_lΣημείωση ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ : Αυτή η σχέση έρωτα και μίσους με την ελιά είχε μια ελικοειδή διαδρομή στη χώρα μας....Κάποτε ήθελαν να εκριζώσουν τα ελαιόδενδρα για να φυτέψουν αβοκάντο (!), κάποτε ήθελαν να φυτέψουν ολόκληρη τη χώρα με ελαιόδενδρα, προκαλώντας τα επικριτικά σχόλια της  WWF  και πολλών περιβαλλοντολόγων...Η ανακάλυψη πάντως της μεσογειακής διατροφής συνέβαλε στο να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και να συνταιριαστεί η ελαιώδης αισθητική του ελληνικού τοπίου με την ποιότητα ζωής........


Στην καλλιέργεια της ελιάς στη Χαλκιδική στρέφει το ενδιαφέρον της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεδομένου ότι η περιοχή αυτή αριθμεί περίπου 22.000 εκμεταλλεύσεις ελαιοκαλλιέργειας, συνολικής έκτασης 360.000 στρεμμάτων ενώ 60.000 άνθρωποι ασχολούνται με την ελιά.
«Συνολικά το 80% του πληθυσμού της Χαλκιδικής ασχολείται με την καλλιέργεια, τη μεταποίηση, την εμπορία και γενικά οτιδήποτε έχει σχέση με την ελιά» επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, Φάνης Παπάς, με αφορμή τη διάθεση 284.000 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Περιφέρειας, για το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2017, ώστε να προστατευτεί το κρίσιμο αυτό προϊόν.

Ο κ. Παπάς χαρακτηρίζει την ελιά ως «ναυαρχίδα» των αγροτικών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας του τόπου που δίνουν υπεραξία στην πρωτογενή παραγωγή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας για την ελαιοκαλλιέργεια στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, το ένα τρίτο της καλλιεργούμενης έκτασης της Χαλκιδικής αποτελείται από ελιές. Τα 135.000 στρέμματα χρησιμοποιούνται για ελαιοποίηση (παραγωγή ελαιολάδου), με μέση ετήσια παραγωγή 7.000 τόνους και τα 225.000 στρέμματαχρησιμοποιούνται για την παραγωγή επιτραπέζιας (πράσινης) ελιάς, με μέση ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται μεταξύ 80.000 και 120.000 τόνους.
Οι τιμές παραγωγού της επιτραπέζιας ελιάς κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 1 και 1,2 ευρώ ανά κιλό, όταν το κόστος παραγωγής κυμαίνεται στα 0,80 – 1 ευρώ το κιλό. Στη Χαλκιδική παράγεται περίπου το 55% της συνολικής ποσότητας επιτραπέζιας της Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένων όλων των ποικιλιών Καλαμών, Κονσερβοελιά κ.ά.) ενώ περίπου το 90% της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής εξάγεται σε όλο τον Κόσμο (ΕΕ και τρίτες χώρες). Οι επιτραπέζιες ελιές είναι το δεύτερο σημαντικότερο εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν με αξία εξαγωγών 577 εκατ. ευρώ για το έτος 2014 ενώ οι επικρατούσες γηγενείς ποικιλίες είναι η «Χονδροελιά Χαλκιδικής», η «Χαλκιδικής» και η «Στρογγυλολιά (γαλανή πρασινολιά)».
Επίσης στη Χαλκιδική λειτουργούν περισσότερες από 80 μεταποιητικές μονάδες ελιάς, 40 ελαιοτριβεία και εννέα μονάδες τυποποίησης ελαιολάδου και 20 τουλάχιστον φορτία καθημερινά με επιτραπέζιες ελιές Χαλκιδικής πηγαίνουν προς εξαγωγή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου