Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

“Η Κατάρα της Πεταλούδας” στον Πολυχώρο Vault

Μια ατμοσφαιρική παράσταση με κοινωνικό αντίκρισμα διοργανώνεται το Σάββατο 14 Ιουνίου στο θέατρο “Vault” στον Βοτανικό, δίνοντας στους θεατές την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μοναδικό θεατρικό έργο και ταυτόχρονα να ενισχύσουν ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Πρόκειται για την παράσταση «Η κατάρα της Πεταλούδας» [ Σκοτεινό παραμύθι σε δύο πράξεις] του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, την οποία ανεβάζει η ερασιτεχνική ομάδα «ΟΝΟΜΑ?» υπέρ του προγράμματος «Κοινωνική Κατοικία», που υλοποιείται από τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωση ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Η συγκεκριμένη κίνηση αφορά στο πρόγραμμα «Αστέγων Όνειρα» που σκοπό έχει την ενίσχυση ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων μέσα από την τέχνη και πιο συγκεκριμένα μέσα από το θέατρο, με οδηγούς την συλλογική προσπάθεια, την αγάπη και το μοίρασμα. Αντί εισιτηρίου, οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση, προσφέροντας το ποσόν που ο καθένας έχει τη δυνατότητα να διαθέσει (ελεύθερη συνεισφορά), ώστε να ενισχύσει το πρόγραμμα. Η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014
6 μ.μ.- 7μ.μ.
Διεύθυνση: Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26, Βοτανικός

Τηλ. Κρατήσεων: 2130356472, 6945993870


Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
                                                Ήχος: Άννα Ρεμούνδου
Παραγωγή: BackUp
          Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος: Νάνσυ Γρυπάρη
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Ανδριόπουλος
Video: Νικήτας Χάσκας



Διανομή:
Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Αγγελική Καρποδίνη, Νίνα Ντούνη,
Ευδοκία Τσοτάκου, Άλκης Χωριανόπουλος, Έλσα Χωριανοπούλου
Αφηγητές:
Νατάσα Βησσαρίωνος, Μούκος Κοπαράνης

«Η κατάρα της πεταλόυδας» ή αλλιώς «Τα μάγια της πεταλούδας» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, όπου ο έρωτας και ο θάνατος είναι το ίδιο πράγμα και η "κωμωδία" όπως την αποκαλεί ο ίδιος, μετατρέπεται σ' ένα σκοτεινό ποιητικό παραμύθι.


Η κατάρα της πεταλούδας είναι μια ερωτική ιστορία που εξελίσσεται σε ένα κατσαριδοχωριό. Εκεί λοιπόν κατοικούν έντομα ευχαριστημένα που άλλη δουλειά δεν έχουν παρά να ρουφούν τις στάλες της πρωινής δροσιάς και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τον Άγιο φόβο των Θεών τους. Ανάμεσά τους ζουν και οι ήρωες του έργου: η Κατσαρίδα Μαυρομάντισσα- γιάτρισσα και δασκάλα, η Δόνια Κατσαρίδα χήρα και μητέρα ενός νεαρού ποιητή, του Κατσαριδάκου, τον οποίο θέλει να παντρέψει με μία πλούσια και όμορφη νεαρή Κατσαρίδα, τη Σύλβια, ένας μέθυσος σκορπιός, ο Κοψοκαλάμης, πυγολαμπίδες, σκουλήκια και όλα αυτά τα μαύρα έντομα της νύχτας που μας φέρνουν αποστροφή παρ’ όλη τη χάρη τους.
Μέχρι που την ήρεμη ζωή τους ταράζει η εμφάνιση μίας πεταλούδας με λευκό φόρεμα που δεν μπορεί να πετάξει. Δεν έχει παρά λίγες ώρες που έσκισε το κουκούλι της και με κόπο έχει δημιουργήσει τα φτερά της, αλλά μια πτώση από ένα κυπαρίσσι της χάλασε το ένα φτερό. Κι ενώ αυτή προσπαθεί να δεχτεί την μεταμόρφωσή της από κάμπια σε πεταλούδα και να πετάξει, ο ποιητής Κατσαριδάκος αιχμαλωτίζεται και μαγεύεται από την ονειρική και κατάλευκη εμφάνισή της και θέλει να την πλησιάσει.
Για τον νεαρό ποιητή η πεταλούδα παίρνει τη μορφή του έρωτα, της τέχνης, του αντισυμβατικού, της ευτυχίας.

Το έργο εξιστορεί την πάλη της πεταλούδας προς την ελευθερία και την επιθυμία του Κατσαριδάκου να είναι μαζί της  προσπαθώντας να κυνηγήσει το άπιαστο.
Μια ιστορία συμβολική, που ο συγγραφέας επιλέγει για πρωταγωνιστές του έντομα για να σηματοδοτήσει την αξία της κάθε ύπαρξης και να τονίσει την ενότητα της φύσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου