Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Κοκτέϊλ σκόνης Σαχάρας και βαρέων μετάλλων....


Ακόμη και στη  δεκαετία του 70 , ο  Ρενέ Ντυμόν, υποψήφιος των Οικολόγων για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας και δεινός αναλυτής των προβλημάτων του Τρίτου Κόσμου , μιλούσε για το ράλυ  αυτοκινήτων Παρίσι – Ντακάρ, που θρυμμάτιζε τα ρηχά  αφρικανικά  εδάφη και όξυνε τη διάβρωση – συν την εκπομπή σκόνης στην ατμόσφαιρα…Έκτοτε η κίνηση των τζιπ στη Βόρεια Αφρική και στη Σαχάρα ιδιαίτερα συνέχιζε να θρυμματίζει τα εδάφη με διαρκώς μεγαλύτερο ρυθμό, αυξάνοντας τα επεισόδια μεταφοράς αιωρουμένων σωματιδίων στη Νότια Ευρώπη καθώς και τις λασποβροχές…

Το πρόβλημα μέχρι ενός σημείου «τρωγόταν» – εδώ υπήρξαν ιστορικές μαρτυρίες για λασποβροχές στην κλασική αρχαιότητα ! Όμως στην αερομεταφερόμενη  σκόνη προστέθηκαν και βαρέα μέταλλα, σύμφωνα με μια ανταπόκριση του Δημήτρη Μιχαηλίδη :  - Μόλυβδος, ψευδάγρυρος, χρώμιο, βανάδιο, αρσενικό & νικέλιο είναι ανάμεσα σε όσα έρχονται μαζί με την αφρικανική σκόνη, που αύξησε τις «επισκέψεις» της στην Ελλάδα τελευταία λόγω της έντονης ερημοποίησης στη Σαχάρα. Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχει η τοξική αφρικανική σκόνη στην υγεία και το περιβάλλον που εμφανίζεται πλέον σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της χώρας ενώ αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον. Τα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη οφείλονται στην αύξηση της ρυπογόνου δραστηριότητας στις χώρες της βόρειας Αφρικής.
«Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη, που συνέβαλαν στη παραγωγή επικίνδυνων ρύπων. Στο Κάιρο υπάρχει μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ στη βόρεια Αφρική έχει αυξηθεί πολύ η κυκλοφορία οχημάτων. Επίσης καίγονται χωματερές απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα επικίνδυνους ρύπους» , δήλωσε ο  καθ Αθ. Γκοντελίτσας. Εντοπίστηκαν σε κάθε γραμμάριο σκόνης : 173μgr μολύβδου, 10 μgr χρωμίου, 60 μgr ψευδαργύρου & 6 μgr βαναδίου. Πανεπιστήμιο Αθηνών. newsit.gr, 16/6/2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου