Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Καστανόλογγος για πάντα….






Ακόμη αναρωτιέμαι, αν ήταν οι Μπητλς αυτοί που πρωτοξεκίνησαν μια φράση που έγινε σε τόσα και τόσα πεδία εμβληματική:  Εννοώ εκείνο  το περίφημο ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, που ήταν μέσα στο τραγούδι τους «strawberry fields for ever»… Έτσι πάντως ή αλλιώς πολυχρησιμοποιήσαμε το ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ακόμη και εκεί που δεν άξιζε, λέγοντας ή γράφοντας σε τοίχους  ΕΛΕΝΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ  και άλλα τέτοια, συχνά-πυκνά ευτελή…

Όμως το  σύνθημα υπέρ της  «παντοτινότητας» (!) θα ήταν κάθε άλλο παρά ευτελές,  αν συνδεόταν  με κάποιες μαγικές περιοχές της φύσης, που μας μιλάνε για το παρελθόν και μας σιγοψιθυρίζουν για  την ανάγκη της σύνεσης και  του μέτρου στο παρόν. Μια τέτοια είναι η περιοχή του Καστανόλογγου, στο βουνό της Καρυστίας ΟΧΗ.

Για την Όχη και τον Καστανόλογγο είναι διαρκείς οι προσπάθειες του ΣΠΠΕΝΚ, τοπικού περιβαλλοντικού συλλόγου, με στόχο τη συνέγερση όλων των ενδιαφερομένων ή «αρμόδιων» μερών. Το τελευταίο επεισόδιο αυτής της διαρκούς φροντίδας σχετίσθηκε με μια επίσκεψη-επιτόπιο έρευνα στο χώρο, για την εξαγωγή συμπερασμάτων και τη χάραξη πολιτικών περιβαλλοντικής προστασίας.

 Αντιγράφω την ανακοίνωση του ΣΠΠΕΝΚ :



"Στις 19/5/2012 επισκεφθήκαμε τον Καστανόλογγο με  καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, φοιτητές και ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής ΄Ερευνας). Σκοπός της επίσκεψης ήταν να εκτιμηθεί η κατάσταση  και να συγκεντρωθούν στοιχεία για την σύνταξη μιας μελέτης προστασίας των καστανιών. Οι ειδικοί επανέλαβαν την κοινή διαπίστωση ότι το δάσος βρίσκεται σε πορεία αργού θανάτου και αργά ή γρήγορα τα δέντρα θα εξαφανιστούν. Ηδη στην περιφέρεια του δάσους διακρίνονται  δέντρα που αν και στέκουν όρθια δεν φέρουν καθόλου φύλλωμα και ο κορμός τους έχει απογυμνωθεί από το φλοιό. Αυτή θα είναι η κατάληξη όλων των δέντρων εάν δεν κάνουμε κάτι να τα σώσουμε...Ένα ακόμη ζήτημα που θα ερευνηθεί από τους ειδικούς είναι εάν τα δέντρα έχουν προσβληθεί από το έλκος της καστανιάς.



Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο συντονιστής της έρευνας κ. Γιώργος Καραμπουρνιώτης, μέλη του Μελισσοκομικού Συλλόγου, του ΣΠΠΕΝΚ και της Περ/κής Ομάδας του Λυκείου συναντηθήκαμε με το Δήμαρχο κ. Νίκο Μανώλη για να συζητήσουμε το θέμα της προστασίας του Καστανόλογγου. Η εκτίμηση του κ. Καραμπουρνιώτη είναι να δημιουργηθούν νησίδες αναδάσωσης  εκτός (ή και εντός) της υπάρχουσας συστάδας με περιφράξεις που θα αφήνουν διαδρόμους διέλευσης για τα γίδια. Η αναδάσωση χρειάζεται να γίνει με σπόρους από τις ίδιες καστανιές και το καλύτερο θα ήταν να δημιουργηθεί ένα φυτώριο επί τόπου. Πρόκειται για ένα μακροχρόνιο σχέδιο που δεν μπορεί να ευοδωθεί  εάν δεν το αποδεχτούν οι λίγοι κτηνοτρόφοι που χρησιμοποιούν το Καστανόλογγο μέχρι σήμερα. Ο Δήμαρχος κ. Μανώλης είπε ότι η σωτηρία του Καστανόλογγου είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση για τον τόπο μας που θα έχει επιτυχία μόνο εάν κάνουμε σύμμαχους τους κτηνοτρόφους και μάλιστα εάν καταφέρουμε να προσέχουν την περίφραξη και το δάσος μαζί. Ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη να έρθει σε συνεννόηση μαζί τους όταν η μελέτη καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα........."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου