Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Γράφοντας το NATURA εκεί που ξέρουν…





Στην Ελλάδα του μνημονίου η καταστροφή της φύσης και της ποιότητας του τοπίου προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.  Ιδιαίτερα σε μια προεκλογική περίοδο όπως η τρέχουσα , οι «προστάτες» της χώρας από τη χρεοκοπία (!) συνεχίζουν το όργιο των παραχωρήσεων σε ευτελή μικροσυμφέροντα, προφανώς για την  εκλογική διάσωσή  τους ….

 Με αυτό το σκεπτικό οι μπουλντόζες  «βγήκαν παγανιά» στις  31 Μαρτίου   στην περιοχή NATURA (Θίνες Κυπαρισσίας) του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου, που αποτελεί σημαντικό βιότοπο αναπαραγωγής θαλάσσιων χελωνών. Στόχος τους ήταν η ολοκλήρωση του  καταστροφικού έργου που άρχισαν πέρυσι.

Τον Απρίλιο  του 2011 η εταιρεία ΚΟΤΙΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. είχε αρχίσει  την κατασκευή πέντε κάθετων προς τη θάλασσα δρόμων,  που ισοπέδωσαν μεγάλο μέρος των αμμόλοφων και της αυτοφυούς βλάστησης μέσα στην προστατευόμενη περιοχή NATURA, χωρίς οποιαδήποτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων….

 Μετά από αντίδραση του  ΑΡΧΕΛΩΝ η Περιφέρεια Πελοποννήσου κάλεσε σε απολογία την Εταιρεία και το έργο σταμάτησε λίγο πριν τη διάνοιξη του πέμπτου δρόμου. Ταυτόχρονα ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι της περιοχής έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης , που κινήθηκαν άμεσα και  έκαναν έντονη παρέμβαση προς στην ελληνική κυβέρνηση. Από τις ενέργειες της Ελλάδας θα εξαρτηθεί αν θα κληθεί η χώρα – για μια ακόμη φορά - στο διεθνές δικαστήριο.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο  οι μπουλντόζες  άνοιξαν τον πέμπτο δρόμο, καταστρέφοντας μέρος της παραθαλάσσιας ευάλωτης βλάστησης , που είναι σημαντική για τη σταθεροποίηση των αμμολόφων. Επίσης μπάζωσαν έναν μικρό υγροβιότοπο πίσω από τις πρώτες θίνες.

Οι πέντε δρόμοι ανοίγονται στην περιοχή μεταξύ Αγιαννάκη και Ελαίας,  προκειμένου να χτιστούν πενήντα (50) παραθεριστικές κατοικίες κατά μήκος της παραλίας! Το ερώτημα είναι αν ο «όμορος»  Δήμος Τριφυλίας είναι ενήμερος και διατεθειμένος να αντιδράσει  απέναντι σε αυτούς, που υποβαθμίζουν δραματικά τον «δημόσιο πόρο αναψυχής»  του συγκεκριμένου τόπου…

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι η δεύτερη σε αριθμό φωλιών παραλία ωοτοκίας της Καρέττα στη Μεσόγειο και διαθέτει το μεγαλύτερο ίσως σύστημα παράκτιων θινών στην Ελλάδα. Το 2002 ολοκληρώθηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και υποβλήθηκε στους αρμόδιους φορείς Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για την εν λόγω περιοχή στο πλαίσιο κοινοτικού προγράμματος LIFE-Nature. Στη μελέτη αυτή προτείνονται μέτρα για την  ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής και ταυτόχρονα την προστασία του παράκτιου οικοσυστήματος και της θαλάσσιας χελώνας.



Πληροφορίες: Σμαρώ Τουλιάτου – Υπεύθυνη Προγραμμάτων, τηλέφωνο: 6937 352 385




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου