Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Για τον Καστανόλογγο, στο βουνό της Όχης


 Ο Καστανόλογγος, ένα δάσος με καστανιές, έκτασης  μερικών εκατοντάδων στρεμμάτων, βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι της Όχης, στην επαρχία Καρυστίας.  Όποτε τον αγγίζω  ή τον σκέπτομαι,  με παραπέμπει στη λέξη «απομάγευση», που αναδύθηκε και πολυχρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια : Από τη μια πλευρά είναι οι  καστανιές, με τους θεσπέσιους κορμούς σε μια αινιγματική κατάσταση συστροφής  γύρω από τον εαυτό τους, «ιδεώδεις εν τη γήρανσή τους»,  από την άλλη πλευρά είναι η απουσία νεανικών «ατόμων» καστανιάς, οι αποσαθρωμένοι κορμοί,  ο θάνατος που δεν οδηγεί απευθείας στην ύπτια θέση – δοθέντος ότι τα δέντρα πεθαίνουν όρθια….Αυτό το μέρος   θυμίζει ένα άλλο δασικό γηροκομείο της χώρας, στο όρος Σάος της Σαμοθράκης, όπου κι εκεί η δασική βλάστηση από βελανιδιές  αργοπεθαίνει, γεμίζοντας το έδαφος με ξύλινα συντρίμια…
Η ανεξέλεγκτη κτηνοτροφία και η ασυδοσία  ενός πανέμορφου και καθάριου πλάσματος όπως το κατσίκι, είναι υπόλογα γι αυτή την εξέλιξη :  Και στις δυο τις περιπτώσεις, Όχη και Σάος.  Η χώρα κινδυνεύει να προσθέσει , τα προσεχή χρόνια, δυο νέα μνημόσυνα  για τις χαμένες ομορφιές και  την υποβαθμισμένη φύση. Κοντά στα άπειρα μνημόσυνα της τελευταίας 30ετίας.

 Αναρωτιέμαι : Μήπως μέσα στα πλαίσια του νέου «πωλητικού» πνεύματος, όπου ο τουρισμός ως καταναλωτής χώρου ανασυγκροτείται και χωροθετείται σε ειδικές περιοχές με τις  all inclusive καταστάσεις, μήπως τα γενικά προσόντα και «κάλλη» της χώρας δεν έχουν σημασία ως πωλήσιμα είδη στους τουρίστες, και επομένως γι αυτό το λόγο υποχωρεί το ενδιαφέρον για τη  συντήρησή τους ; Μακάρι να κάνω λάθος.

Μέσα σε όλη τη γκαντεμιά δεν παύουν να υπάρχουν μαχητές που ενδιαφέρονται για τη συντήρηση της φύσης – Καστανόλογγου και πάσης Ελλάδος. Πρόσφατα 4 σύλλογοι της περιοχής  (Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Ν. Καρυστίας, Χ. Μπερέτη, Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου, Ιωάννης Καραμπίλας, Σύνδεσμος Τουριστικών Επαγγελμάτων Καρύστου, Κυριάκος Δικέλας, Σύλλογος Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Καρύστου, Ρόδω Σφυρίδη) απευθύνθηκαν στον Δήμαρχο Καρύστου και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ζητώντας τη βοήθειά τους για τη διάσωση του Καστανόλογγου.

Η πρωτοβουλία είναι σοβαρή, έρχεται ως συνέχεια παλαιότερων κινήσεων, εκπροσωπεί μια ευρύτερη συναίνεση. Και ναι μεν δεν είναι ικανή να αναστήσει τα μεγάλα δάση καστανιάς που δέσποζαν στην Όχη, πλην όμως μπορεί  να σώσει ένα κομμάτι με μνημειακή αξία….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου