Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ντόπιες ποικιλίες, ενδημικά φυτά, βιοποικιλότητα



Με την άνοιξη «εντός των θυρών», είναι επόμενο να εντείνεται το ενδιαφέρον για την ευωδιαστή ελληνική φύση…. Έτσι στις  27.4.12, στο Κρανίδι Αργολίδας, διοργανώνεται η ημερίδα «Καλλιέργειες Φαρμακευτικών-Αρωματικών Φυτών», από τον Δήμο Ερμιονίδας και την Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας, με κεντρική εισηγήτρια την Δρ. Ελένη Μαλούπα.  

Η  Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας εκτιμά ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες έναρξης εργασιών υλοποίησης του οράματος του Ασκληπιείου Βοτανικού Κήπου.

Στις 28 Μαϊ 2012, στην Χίο, διοργανώνεται το 6ο «Ευρωπαϊκό Συνέδριο Βοτανικών Κήπων-EUROGARD VI», από τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο, που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Το 6ο Συνέδριο Βοτανικών Κήπων θέλει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μείωσης της βιοποικιλότητας και θα προωθήσει αποτελεσματικές μεθόδους δράσης για την προστασία των φυτών, για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ  βοτανικών κήπων- ερευνητικών κέντρων- δικτύων προστασίας και άλλων φορέων, ενώ επίσης θα  προβάλει τους βοτανικούς κήπους ως κέντρα αειφορίας, ανθρώπινης ευ-ζωίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης  (www.eurogardvi.gr ) 

Στις 6-7 Ιουλ 2012, στην Σαντορίνη Κυκλάδων, διοργανώνεται το Διεθνές Συνέδριο «Ο Φυτογενετικός Πλούτος και η Αγροτική Παράδοση των Νησιών του Αιγαίου», από την Ηλιότοπος και την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η παρουσίαση και συζήτηση του Φυτογενετικού Πλούτου και της Αγροτικής Παράδοσης των νησιών του Αιγαίου με σκοπό να αποτυπώσει την προϊστορική και ιστορική τους διάσταση, τον ρόλο που έχει η χλωριδική ποικιλότητα και η αγροβιοποικιλότητα, ιδιαίτερα οι τοπικές ποικιλίες, στοιχεία που είναι άρρηκτα δεμένα με το αγροτικό τοπίο, τα ήθη, τα έθιμα και τη γαστρονομία του Αιγαίου.

Σήμερα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης , η ανάδειξη της διαφορετικότητας του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου μέσα από την συνειδητοποίηση της ιστορίας του, η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγροτικής παραγωγής και μιας νέας επιχειρηματικότητας που θα στηρίζεται σε τοπικούς πόρους, η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η προστασία της χλωρίδας του, είναι θέματα που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης 

Πληροφορίες , Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου