Τω καιρώ εκείνω, όταν οι «Ημέρες» δεν είχαν γίνει τόσο συνηθισμένες ως εκ των αφιερώσεών τους στο νερό, στα δάση, στη πρόληψη του εμφράγματος, στους νεφροπαθείς, στο ο,τιδήποτε, η 22α Απριλίου ήταν μια σημαντική «Ημέρα» για τη δήλωση των προβλημάτων του περιβάλλοντος. Στις 22 Απριλίου 1970 η «Ημέρα της γης» προσέλκυσε 20 εκατ. Αμερικανούς σε διάφορες εκδηλώσεις, ενώ τα επόμενα χρόνια η συμμετοχή όχι μόνο του αμερικανικού αλλά και του διεθνούς κοινού πήρε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.
Στη συνέχεια βέβαια ήρθε η UNEP – το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών - που προσδιόρισε μια άλλη «Ημέρα» για έναν παρεμφερή ή σχεδόν ταυτόσημο σκοπό. Και τέτοια ήταν η 5η Ιουνίου, η «παγκόσμια Ημέρα για το περιβάλλον»…
ΟΚ, το δεχτήκαμε κι αυτό, χωρίς να πάρουμε ποτέ κάποια απάντηση για ποιόν ακριβώς λόγο εγκαταλείφθηκε η πρώτη «Ημέρα» προς όφελος της δεύτερης. Και εκεί που νομίζαμε ότι μείναμε με αυτές τις δυο - τη μια φρέσκια και την άλλη υπό εγκατάλειψη - ήλθε και μια τρίτη, με πρωτοβουλία τηςWWF : Η οποία αφορούσε έναν παγκόσμιο συντονισμό για το σβύσιμο των φώτων κάποιο χρονικό διάστημα, με στόχο να δοθεί παγκόσμιο μήνυμα κατά της ενεργειακής σπατάλης ή/και του φαινομένου του θερμοκηπίου…
Αναρωτιέμαι : Γιατί αυτή η τελευταία εκδήλωση δεν θα μπορούσε να ενταχθεί μέσα στα πλαίσια της 5ης Ιουνίου ή της 22ας Απριλίου; Μήπως γιατί η «ξεχωριστότητά» της υπηρετούσε την εικόνα των διοργανωτριών φορέων;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου