Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

Το κόσμημα του Φαλήρου που γκρέμισε ο Σκυλίτσης


Το 1903, ο τραπεζίτης Ιωάννης Πεσμαζόγλου εγκαινίασε το θαυμάσιο ξενοδοχείο «Ακταίον», στο Νέο Φάληρο. Το ξενοδοχείο χτίστηκε σε σχέδιο των αρχιτεκτόνων Ερνέστου Τσίλερ και Καραθανασόπουλου, κατά τα πρότυπα των «Palace» των ευρωπαϊκών λουτροπόλεων.

Ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της εποχής, με 160 υπνοδωμάτια και μεγάλες πολυτελέστατες αίθουσες υποδοχής και δεξιώσεων. Για την ανέγερση, την εσωτερική διακόσμηση και τον εξοπλισμό του δαπανήθηκε το τεράστιο για την εποχή ποσό των 2.000.000 δραχμών.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου εγκαταλείφθηκε για να ακολουθήσει η κατεδάφισή του από τον διαβόητο για τις κατεδαφίσεις δήμαρχο Πειραιά  Αριστείδη Στ. Σκυλίτση.Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η οποία συμπίπτει χρονικά με τη χούντα, κατεδαφίστηκαν μεταξύ άλλων η Ράλλειος Σχολή, το ιστορικό Ρολόι του Πειραιά, το θεατράκι του Τσίλερ στο νέο Φάληρο, η βίλα Ζαχαρίου.

Μαζί με αυτά εξαφανίσθηκε και το μικρό τμήμα του κτιρίου που είχε διασωθεί κι άξιζε να διατηρηθεί σαν τεκμήριο μιας εποχής που χάθηκε οριστικά.
ΠΗΓΗ : ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΥΓ. Οικολογείν

Ελάχιστοι μπορούν να φανταστούν  σήμερα την κιτσοειδή αντίληψη περί χώρου, που είχαν οι άξεστοι και αμόρφωτοι παράγοντες της δικτατορίας. Δεν διέθεταν το γοτθικό ναζιστικό ύφος ούτε το αντίστοιχο σταλινογοτθικό του (αν)υπαρκτου, δεν διέθεταν καν την κατασκευαστική  οπτική των ελληνοαμερικανών λαντζέρηδων που ονειρεύονταν επιστροφή στη μητρική γη…Και όμως, όταν το 1975 έγιναν ελεύθερες δημοτικές εκλογές, χρειάστηκε δεύτερος γύρος και  κάποια μικρή νοθεία για να ηττηθεί ο  οδοκαθαριστής δήμαρχος της δικτατορίας…..   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου