Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Νταβέλης

 

Εκδρομή : Πεντέλη (1.108μ.), Σπηλιά Νταβέλη, τμήμα αρχαίας οδού «λιθαγωγίας»


Ο ΕΠΟΣ  Φυλής είναι γνωστός όχι μόνο για  τις ορειβατικές  του εξορμήσεις αλλά και για το γενικότερο οδοιπορικό του έργο –  στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η χάραξη μονοπατιών.  Η επόμενη εξόρμησή του γίνεται στο χώρο της Πεντέλης, εκεί όπου βασίλεψε ο λήσταρχος Νταβέλης  στα μέσα του 19ου αιώνα. Εκεί όπου πλέχθηκε το ερωτικό του ειδύλλιο με τη Δούκισα της Πλακεντίας  -  μια celebrity  εκείνης της εποχής που όμως βίωσε μια διπλή τραγική απώλεια: Αφενός της κόρης της που πέθανε από κάποια αιτία και αφετέρου του ταριχευμένου σώματός της, που διατηρούσε σε  υάλινη θήκη και που καταστράφηκε από μια πυρκαγιά…
Το Πρόγραμμα της εκδρομής του ΕΠΟΣ (Κυριακή, 26.4.15) περιλαμβάνει :

Εν όψει : Το εξώφυλλο ενός βιβλίου  του Δημήτρη Κωστόπουλου με πολύ αντισυμβατική αφήγηση περί εγκληματικότητας. Πρόλογος Νίκου ΚωνσταντόπουλουΣυγκέντρωση στις 08:00 π.μ. στο ναό της Αγίας Τριάδας (του Νερού) στην ομώνυμη πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης (470μ.), ο καθένας με το δικό του μέσο.
Πεζοπορία, ανηφορίζοντας από μονοπάτι που περνά  από το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων Ταξιαρχών μέχρι την κορυφή της Πεντέλης (1.108μ.). Απόλαυση της θέας όλης της Αττικής, από τα Μεσόγεια έως τον Πειραιά και κατάβαση μέχρι τη «σπηλιά του Νταβέλη» (720μ.) με το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα του 10ου-11ου αι., κτισμένο στην είσοδό της. Το εντυπωσιακό σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε και ως ένα από τα κρησφύγετα του θρυλικού λήσταρχου και λαϊκού ήρωα Νταβέλη και ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και ως  "Σπήλαιο των Αμώμων", δηλαδή των αγνών και αναμάρτητων. Το σπήλαιο έχει διαστάσεις περίπου 45x62 μέτρα και εξερευνήθηκε για πρώτη φορά από το ζεύγος Πετρόχειλου το 1935. Κατάβαση προς τις παρυφές του όρους, με επίσκεψη στο τμήμα της αρχαίας οδού της «λιθαγωγίας», δηλαδή της οδού που οδηγούσε από τα λατομεία του Πεντελικού όρους στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τρία οδοστρώματα εκτιμάται ότι είχε η αρχαία οδός, αλλά μέχρι στιγμής έχει ανασκαφθεί μόνον το ανώτερο τμήμα, μήκους 19,70 και πλάτους 3,30. Εμφανείς μάλιστα οι αρματροχιές, οι δύο αύλακες δηλαδή για τους τροχούς των οχημάτων, με τη μία εξ αυτών να διακρίνεται με σαφήνεια. Κατάληξη στην αφετηρία της διαδρομής. Ωρες ΠορείαςΠ.: 6, Βαθμός Δυσκολίας : 1, (14,5 χλμ.)
Συντονιστής: Αγάπιος Χαραλαμπίδης, τηλ.: 6974354945


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου