Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Όχλος λαθροθήρων εναντίον Δασάρχη



Της Ορνιθολογικής Εταιρείας

Οργανωμένος όχλος λαθροθήρων επιτέθηκε την Τρίτη 14 Απριλίου  στον Δασάρχη Ζακύνθου με αφορμή την έναρξη ελέγχων για την πάταξη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες αυτές, οι οποίες  παραμένει άγνωστο πώς οργανώθηκαν, πλην όμως στη «συγκέντρωση» συμμετείχαν περισσότερα από 700 άτομα. Σε κάθε περίπτωση, οι λαθροθήρες στη Ζάκυνθο απολαμβάνουν πλήρη ασυλία, με τον Δήμαρχο του νησιού, κ. Κολοκοτσά, να δηλώνει ότι «δεν δεχόμαστε να συμβεί σαν νησί» ο έλεγχος της λαθροθηρίας.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να μεριμνήσει για την εφαρμογή του νόμου, έτσι ώστε η τακτική του τραμπουκισμού να μην επικρατήσει ως νόμος του ισχυρότερου. Για δεκαετίες στη Ζάκυνθο επικρατεί η ασυδοσία και το περιβαλλοντικό έγκλημα, εντελώς ανεξέλεγκτο από τις τοπικές αρχές. Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει την έως σήμερα πλήρη απουσία ελεγκτικού μηχανισμού των παρανομιών και την πλήρη απουσία πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.



Σημείωση
Από το 2011, η Ορνιθολογική, μαζί με τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, μέλη του δικτύου της BirdLife International, υλοποιεί ενημερωτική εκστρατεία (LIFE+11 INF/IT/000253 Αλλάζοντας τις κοινωνικές αντιλήψεις για τη λαθροθηρία στη βόρεια Μεσόγειο με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής Βιοποικιλότητας) στη Μεσόγειο για τη μετανάστευση των πουλιών και τα προβλήματα που δημιουργεί η λαθροθηρία. Η ενημερωτική αυτή εκστρατεία προειδοποιεί για τη ραγδαία μείωση του Τρυγονιού (70% από το 1980) και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα μεταναστευτικά περάσματα που δεν είναι ασφαλή για τη στάθμευση των πουλιών την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Περισσότερες πληροφορίες :
==============================================


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου