Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Οι σπόροι είναι πρόβλημα, όπως επίσης η έπαρση και η γραμματική


Από την σελίδα του Πελίτι και υπό τον τίτλο  «Διεθνή Καμπάνια» (όπως το βλέπετε)  διαβάζω κείμενο που υπογράφει ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, όπου  αυτοσυστήνεται ως  «εμπνευστής» και ως έχων αποστολή τη διάσωση των ντόπιων ποικιλιών. Διαβάστε και βγάλτε συμπεράσματα
Αγαπητοί φίλοι, είμαι ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης εμπνευστής και γενικός συντονιστής της εναλλακτικής κοινότητας Πελίτι από την Ελλάδα.

Όταν ήμουν 22 χρονών συνάντισα στο χωριό μου ένα καλαμπόκι σαν αυτό που κρατάω στα χέρια μου που μου άλλαξε τη ζωή. Αλάξε η ζωή μου και η ζωή χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Ξεκίνησα χορίς χρήματα με τα πόδια και ότο στοπ για να αναζητίσω τους καλλιεργητές που κρατάνε το δικό τους σπόρο σε όλη την Ελλάδα. Μέσα σε λιγα χρόνια συγκέντρωσα πάνω από 1200 ποικιλίες από παραδοσιακούς σπόρους που κινδινευάν να εξαφανιστούν.
Η Ελλάδα είναι μια από τις συμαντικότερες χώρες παγκοσμίος στο θέμα του φυτικού γενετικού υλικού, έχει το 50 % των φυτών της Ευρώπης και το 80% της Βαλκανικής χερσονίσου.
Το 1995 συνηδιτοποίησα ότι η αποστολή μου είναι η διασώση των ντόπιων ποικιλιών. Έτσι ξεκίνησα το Πελίτι χωρίς χρήματα, χωρίς υποδομή, μόνο μ’ ένα πάθος. Σήμερα έχει 14 ομάδες σε διάφορες περιοχές στη χώρα μια ομάδα στη Βουλγαρία και εξαπλόνετε συνέχεια. Η κάθε ομάδα έχει και τη δική της συλλογή σπόρων. Υπάρχει και μια κεντρική συλλογή σπόρων στην έδρα μας στο Παρανέστι της Δράμας όπου ζητάμε τη βοηθεία σας για την κατασκευή της Τράπεζας Σπόρων.
Τους σπόρους τους διανέμουμε δωρεάν και έχουμε διανίμει σε πάνω από 130.000 καλλιεργητές. Κάνουμε δημόσιες διανομές και σπορία, πολύ εργασία με τα σχολία κ.λ.π.
Πιστευούμε ότι ο καθ’ ένας από μας είναι συμαντικός και σπουδέος ανεξάρτητα από την οικονομική και πολιτική του θέση. Ότι ο καθ΄ένας από μας κρατάει ένα μέρος από την λύση των θεμάτων γιατί όλοι είμαστε συνδημιουργεί των καταστάσεων που ζούμε.
Οι σπόροι των προγόνων μας έρχοντε από χέρι σε χέρι εμείς οφίλουμε να τους παραδώσουμε στα παιδιά μας. Είναι το κλιδί της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Είναι ένα ζοντανό κομάτι του πολιτισμού μας και δεν θα υπακούσουμε σε νόμους που μας στερούν το δικαιόμα μας να συνεχίσουμε να τος φιλάμε να τους καλλιεργούμε και να τους ανταλάσουμε.
Με αγάπη από το Πελίτι.
Παναγιώτης Σαϊνατούδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου