Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

KINHTO-ΛΑΓΝΕΙΑ



Πρόσφατη μελέτη της Nokia , λέει  πως οι περισσότεροι από εμάς τσεκάρουν  τα κινητά τους  περισσότερες από 150 φορές μέσα στην ημέρα !  Αναρωτιέμαι, από πού αντλήθηκε αυτό το συμπέρασμα, δηλαδή από ποιους και με ποια διαδικασία. Το επιστημονικοφανές του συμπεράσματος, ουδόλως σνομπάρει τον υποφαινόμενο

 150 τσεκ  του κινητού δημιουργούν – κατά την ίδια μελέτη - μυοσκελετικά  δεινά, εξαιτίας της κακής στάσης του σώματος….Σκέπτομαι, ότι το σώμα έχει τις «αναδράσεις» του, κάτι που θα έπρεπε να σκεφτούν οι της  Nokia πριν βγάλουν νοκ άουτ τη λογική. Δηλαδή, καμπουριάζεις και ξεκαμπουριάζεις, άμα λάχει !

 Στην ίδια ανακοίνωση της Nokia, γίνεται αναφορά στον  όρο «νομοφοβία» ( nomophobia) που  είναι σχετικά πρόσφατος και η ετυμολογία του  έρχεται από τα Αγγλικά : No mobile phone phobia ή αλλιώς όπως ονομάζεται nomophobia. Πρόκειται  -λέει - για όρο που πρωτοεμφανίστηκε σε μελέτη των Βρετανικών Ταχυδρομείων, τα ευρήματα της οποίας δείχνουν πως το 53% των χρηστών κινητών τηλεφώνων στην Βρετανία βιώνουν έντονη ανησυχία όταν χάσουν το κινητό τους, όταν βρεθούν εκτός δικτύου ή όταν «μείνουν» από μπαταρία ή μονάδες ομιλίας. Εγώ προσωπικά απολαμβάνω τον όρο- nomophobia-  άκου τι σκαρφίστηκαν οι γλωσσολάγνοι και γλωσσοβάμονες ! Όσον αφορά τα 53%, μου φαίνονται κι αυτά του ποδαριού…
Η μελέτη της ΝΟΚΙΑ μιλάει για τις  ψευδαισθήσεις στο κόσμο των χρηστών, π.χ. για το «Σύνδρομο της ψεύτικης δόνησης», που είναι η  πεποίθηση πως το κινητό σου δονείται ενώ δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πριν υιοθετήσω την άποψη περί των κινητών ως  ήπιων παραισθησιογόνων,  σκέπτομαι την ευθύνη του «Συνδρόμου της καψούρας» για το «Σύνδρομο της ψεύτικης δόνησης». Ήγουν, ως καψούρης και εν αναμονή μηνύματος, ακούς θορύβους που δεν παράγονται. Τόσο απλά…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου