Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Η σημασία του τουρισμού για την Αθήνα



της Λίνας Χρήστου-Διαουρτά*

Το θέμα του τουρισμού για έναν δήμο είναι μείζονος οικονομικής σημασίας, με σημαντικές κοινωνικές συνέργειες, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση της ανεργίας. Η αξιοποίηση δε των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής είναι αναγκαιότητα.
Υπάρχουν πόλεις που ζουν, και μάλιστα πλούσια, κυριολεκτικά μόνο από το ισχυρό ρεύμα των επισκεπτών τους, όπως για παράδειγμα η Βενετία.
Μια πλούσια πόλη, δηλαδή μια πόλη με υψηλά έσοδα τόσο για το κοινοτικό ταμείο όσο και για τους κατοίκους της, έχει τη δυνατότητα, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση, να υπερασπιστεί, με πολύ καλύτερα μέσα, την ποιότητα ζωής για όλους. Να ασκήσει κοινωνική πολιτική για τους ασθενέστερους δημότες, να βελτιώνει συνεχώς τις υποδομές της.
Βεβαίως, χρειάζεται πολλή δουλειά και όραμα ώστε να αναπτυχθεί θεαματικά ο τουρισμός, να δημιουργηθούν ή να βελτιωθούν οι υποδομές, να υπάρξει σωστή και διαρκής προβολή της πόλης. Χρειάζεται επίσης συνεχής έλεγχος του επιπέδου παροχής υπηρεσιών και έλεγχος της κερδοσκοπίας ώστε να μην καταστρέφεται ό,τι δημιουργείται.

Η τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας προκειμένου να καταστρώσουμε ένα πρόγραμμα για το μέλλον της πόλης μας. Και είναι δική μας ευθύνη να το βάλουμε στις συζητήσεις μας, τόσο με τις παραγωγικές τάξεις όσο και στις αντιπαραθέσεις μας με τους άλλους υποψηφίους.
Για παράδειγμα, το Παρίσι και η περιφέρειά του αποτελούν και φέτος τον πρώτο τουριστικό προορισμό στον κόσμο, καταγράφοντας 32,3 εκατομμύρια τουρίστες (!) σε ξενοδοχεία της περιφέρειας των Παρισίων (Ιλ Ντε Φρανς) το 2013, σύμφωνα με την περιφερειακή επιτροπή τουρισμού. Το 2012 ο τουρισμός παρήγαγε το 10% των μισθωτών θέσεων απασχόλησης της πρωτεύουσας. Οι επιχειρήσεις με κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα τον τουρισμό απασχολούν περισσότερα από 500. 000 άτομα.
Το 2012 ο διεθνής τουρισμός απέφερε 9,8 δισ. ευρώ, ήτοι μια αύξηση της τάξης του 5,7% σε σχέση με το 2011. Στο ποσό αυτό προστίθενται 2,9 δισ. ευρώ τα οποία δαπανήθηκαν από τους Γάλλους τουρίστες. Οι τουρίστες που επισκέφθηκαν το Μουσείο του Λούβρου φθάνουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως.
Αντίστοιχα, με βάση όσα στοιχεία μπορέσαμε να βρούμε από την ΕΛΣΤΑΤ και τον ΣΕΤΕ, όλη η περιφέρεια Αττικής είχε περίπου 2 εκατ. ξένους επισκέπτες το 2013. Το 2012 το μουσείο της Ακρόπολης είχε 1.244.702 επισκέπτες, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο, από τα πλέον σημαντικά μουσεία του κόσμου, είχε μόλις 311.129 επισκέπτες.
Εδώ να αναφέρουμε τον αναξιοποίητο χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, μια και σταμάτησε η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Αλλά να μιλήσουμε και για την αναξιοποίητη νεότερη Ιστορία της Αθήνας, της Αθήνας της αντίστασης και των λαϊκών αγώνων, των Προσφυγικών, της Καισαριανής, της ΕΠΟΝ.
Τα έσοδα από όλα τα μουσεία της Ελλάδας συνολικά το 2012 είναι 8.130.384 ευρώ, ενώ αντίστοιχα από τους αρχαιολογικούς χώρους 33.311.692 ευρώ. Λογικό, μια και δεν υπάρχουν σωστά πωλητήρια παντού.
Δεν γνωρίζουμε, διότι δεν υπάρχουν στοιχεία, πόσοι από αυτούς τους επισκέπτες παρακολούθησαν κάποια πολιτιστική εκδήλωση στο Ηρώδειο ή αλλού. Πόσοι επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη ή το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για να μην αναφέρω πως η πρωτεύουσα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Δαπανώνται χρήματα σε μελέτες, όπως το σκάνδαλο με τη μελέτη του Γ. Σγουρού για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της περιφέρειας, ενώ μια ομάδα τριών νέων ανθρώπων, αξιοποιώντας το Διαδίκτυο, δημιούργησε τουρισμό γαστρονομίας στην Αθήνα.
Και δεν είναι μόνο αυτά. Σκεφτείτε πόσοι κλάδοι της οικονομίας συνδέονται με τον τουρισμό, εκτός των ξενοδοχείων και των γραφείων τουρισμού. Βιομηχανίες και βιοτεχνίες εξοπλισμού ξενοδοχείων, εστιατόρια, σε σύνδεση μάλιστα με την προβολή των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, είδη λαϊκής τέχνης, με την παράλληλη προβολή παραδοσιακών μορφών υφαντουργίας, ακριβή και πιστοποιημένα αντίγραφα μουσειακών εκθεμάτων, κοσμηματοποιία, παραδοσιακά αναπτυγμένος κλάδος με εξαιρετικά προϊόντα.
Θέληση και φαντασία να έχουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε μια Αθήνα με το φως που της ταιριάζει.

* Η Λίνα Χρήστου - Διαουρτά είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, με υποψήφιο δήμαρχο τον Γ. Σακελλαρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου