Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Η Ρωσία δεν θα εισάγει προϊόντα Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών…




O Πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε (5.4.14) ότι η χώρα του δεν θα εισάγει προϊόντα Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ), όμως μας μπέρδεψε λίγο όταν πρόσθεσε ότι η Ρωσία «έχει αρκετό χώρο για την παραγωγή βιολογικών τροφίμων»…
Δηλαδή, νομιμοποιούνται οι χώρες που δεν έχουν αρκετό χώρο να σχετίζονται με προϊόντα ΓΤΟ;
Η ιστορία της δήλωσης του Μεντβέντεφ είχε την εξής διαδρομή :
Στα τέλη Μαρτίου, σε μια συνάντηση με το γραφείο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου), ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι  ανησυχούσε για την καλλιέργεια των ΓΤΟ στον κόσμο.
Γι αυτό και  δεσμεύτηκε να μελετήσει τη θέσπιση ενός μηχανισμού για το καλύτερο έλεγχο της εξάπλωσης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, διότι παρά την αυστηρή νομοθεσία, σπόροι ΓΤΟ έχουν εισαχθεί σε ρωσικό έδαφος.
Στην Εθνοσυνέλευση των βουλευτών που προέρχονται από αγροτικές περιοχές η οποία πραγματοποιήθηκε στο Voljsky, στις 5 Απριλίου ο  Μεντβέντεφ έδωσε το παρών αναφέροντας σχετικά ότι η Μόσχα δεν έχει κανένα λόγο να ενθαρρύνει την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων ή την εισαγωγή τους στη χώρα.

«Αν οι Αμερικανοί θέλουν να φάνε τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, τότε να τους αφήσουμε να φάνε. Εμείς δεν χρειάζεται να το κάνουμε. Έχουμε αρκετό χώρο και ευκαιρίες για την παραγωγή βιολογικών τροφίμων», είπε χαρακτηριστικά.
Μια μέρα νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός γεωργίας Νικολάι Fyodorov δήλωσε: «Η Ρωσία πρέπει να παραμείνει μια περιοχή ελεύθερη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Μερικές φορές ακούω παράπονα για το γεγονός ότι στη Ρωσία, δεν πληρούνται οι συνθήκες για την καλλιέργεια φυτών και τη κτηνοτροφία ζώων γενετικά τροποποιημένων. Ωστόσο, δεν έχουμε την πρόθεση να δηλητηριάσουμε τους Ρώσους με διαγονιδιακά προϊόντα».
Ο Ρώσος πρωθυπουργός έχει διατάξει εκτεταμένη παρακολούθηση του γεωργικού τομέα.
Στα τέλη του Φεβρουαρίου, το ρωσικό κοινοβούλιο ζήτησε από την κυβέρνηση να επιβάλλει προσωρινή απαγόρευση σε όλα τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα στη Ρωσία.
Προτάθηκε σε ειδικούς να αναπτύξουν ένα λειτουργικό σύστημα ελέγχου για τις επιπτώσεις των ΓΤΟ στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον, ενώ η κυβέρνηση θα επιβάλλει ένα μορατόριουμ για την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη των γενετικώς τροποποιημένων φυτών, ζώων και μικροοργανισμών.
Σήμερα δεν υπάρχει περιορισμός στο εμπόριο και στην παραγωγή των τροφίμων που περιέχουν ΓΤΟ στη Ρωσία. Ωστόσο, όταν το ποσοστό των ΓΤΟ υπερβαίνει το 0,9 τοις εκατό, ο παραγωγός πρέπει να επισημαίνει αυτά τα αγαθά προειδοποιώντας έτσι τους καταναλωτές. Το περασμένο φθινόπωρο, η κυβέρνηση πέρασε ένα ψήφισμα που επιτρέπει την εισαγωγή των γενετικά τροποποιημένων φυτών στο κρατικό Ενιαίο Μητρώο. Το ψήφισμα θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο.
ΠΗΓΗ : ΗΛΕΣΙΟΝ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου