Του Άγγελου Μανταδάκη
Η φήμη της ταβέρνας του Τζίμη του Χονδρού έφτασε σ’ εκείνους που δεν την πρόλαβαν από τον δίσκο κυκλοφορίας 1977 «Η Μαρίκα Νίνου στου Τζίμη του Χονδρού», με τραγούδια που ηχογραφήθηκαν ερασιτεχνικά από κάποιον άγνωστο πελάτη, μάλλον τα Χριστούγεννα του 1955. Ήταν ένα υπέροχο γλέντι με το δίδυμο Τσιτσάνης-Νίνου.
Η ταβέρνα βρισκόταν στην οδό Αχαρνών 77, στο ύψος της πλατείας Βικτωρίας. Ανήκε στον Δημήτρη Μάρκου (Τζίμη) και λειτουργούσε εκεί πριν από τον πόλεμο ως εστιατόριο. Μεταπολεμικά έφτασε σε μεγάλες δόξες φιλοξενώντας την αφρόκρεμα των λαϊκών μουσικών και ερμηνευτών της εποχής. Ο «Τζίμης ο Χονδρός» για πολλά χρόνια αποτέλεσε το λίκνο του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού στην Αθήνα. Μαρίκα Νίνου και Βασίλης Τσιτσάνης, Σωτηρία Μπέλλου, Σεβάς Χανούμ, Απόστολος Χατζηχρήστος, Γιώργος Μητσάκης, Πόλυ Πάνου, Πάνος Γαβαλάς, Ρία Κούρτη, Ρένα Ντάλμα, Μπέμπα Μπλανς, Χρηστάκης... είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες του λαϊκού τραγουδιού που εμφανίστηκαν στου Τζίμη του Χονδρού.
Η βασική του διακόσμηση ήταν δέκα βαρέλια κρασί. Ο τρόπος διασκέδασης, παραδοσιακός και λαϊκός: Το ζεϊμπέκικο είναι καθαρά αντρικός χορός· απαιτεί μαγκιά και παρελθόν και λέει πολλά για τον άντρα που το χορεύει. Για παράδειγμα: ο Μπέης, ένας φυλακόβιος, που έπαιζε τον παπά στο Μοναστηράκι, έδωσε εμπιστοσύνη στον δημοσιογράφο Άρη Σκιαδόπουλο, γιατί θυμήθηκε ότι τον είχε δει να χορεύει ζεϊμπέκικο σαν «φυλακωμένος» και τον είχε χαρεί η ψυχή του! Από την ταινία «Πιάσαμε την καλή» (1955) βλέπουμε το εσωτερικό του μαγαζιού και τον γιο του Τζίμη να χορεύει ζεϊμπέκικο με ένα τραπέζι σηκωμένο στα δόντια του.
Η ταινία του 1963 «Το κάθαρμα» δείχνει το εξωτερικό του μαγαζιού με τα φωτεινά ονόματα: Πάνος Γαβαλάς, Ρία Κούρτη, Κατινάρης, Σπυράκης, Μπέμπα Φινέτη, (Μπέμπα) Μπλανς και, αν διαβάζω καλά τις δύο πλαϊνές επιγραφές, Δούκισσα και Καραμπεσίνης, Άντζελα Γκρέκα και Χρηστάκης.
Στις 26 Φεβρουαρίου 1963 τα χαράματα, η ταβέρνα του Τζίμη του Χονδρού πήρε φωτιά. Πιθανόν από αποτσίγαρο που έπεσε στους σωρούς από σερπαντίνες και κονφετί, είπε η αστυνομία. Κινδύνεψαν και τα διπλανά μαγαζιά. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς όμως άνοιξε πάλι και μεγαλούργησε.
Ακόμα μία πικρή στιγμή στην ιστορία της ταβέρνας διαδραματίστηκε τον Ιανουάριο του 1949, σε δύσκολες εποχές. Οι αδελφοί Κατελάνοι, γνωστοί Χίτες και τρομοκράτες του κέντρου της Αθήνας, προκάλεσαν αισχρά και έδειραν τη Σωτηρία Μπέλλου, που τραγουδούσε τότε εκεί. Αιτία ήταν η αριστερή της ταυτότητα και η αντιστασιακή της δράση. Εκείνη, επειδή δεν την υπερασπίστηκε κανείς, έβρισε τον Τζίμη και τον Τσιτσάνη και αποχώρησε.
Σήμερα, στη θέση του θρυλικού μαγαζιού στην Αχαρνών 77 υπάρχει ένας στενόμακρος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.
ΑΥΓΗ 20.1.23
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου