Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Διαχείριση αγροτικών καλλιεργειών μέσω ταμπλέτας ή έξυπνου κινητού


της ΒΑΣΩΣ ΒΕΓΙΡΗ  (από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)- 


Βελτίωση της παραγωγικότητας και συνακόλουθη μείωση κόστους για τον Ελληνα -και όχι μόνο- αγρότη, μέσω καινοτομικής εφαρμογής λογισμικού διαχείρισης της αγροτικής του εκμετάλλευσης, τόσο από φορητές συσκευές, δηλαδή smart phones και tablets, όσο και μέσω εφαρμογής web cloud για Η/Υ, παρέχει η Agrostis-Αγροτικά Πληροφοριακά Συστήματα ΕΠΕ, που «γεννήθηκε» στα τέλη του 2012 στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα (ΝΚΕ) του ΕΣΠΑ, εδρεύει στη θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων «i4G» και ετοιμάζεται ήδη να απλώσει τα «φτερά» της στις διεθνείς αγορές.
Η ιδέα ήταν απλή: Δύο φίλοι από τα μαθητικά ακόμη χρόνια, ο Θανάσης Σαπουνάς (γεωπόνος, διδάκτωρ του ΑΠΘ) και ο Βαγγέλης Βασιλειάδης (ηλεκτρολόγος μηχανικός ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στην Πληροφορική), «βλέπουν» την ευκαιρία που γεννά η κρίση για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μιας καινοτόμας εφαρμογής λογισμικού, που θα δίνει τη δυνατότητα στον κάθε αγρότη να διαχειρίζεται άμεσα και αποτελεσματικά τις καλλιέργειές του μέσω κινητού τηλεφώνου και Η/Υ ανά πάσα στιγμή.
«Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο ως χώρα, με αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού σε κάθε επίπεδο», επισημαίνει σχετικά στο «ΜΜ» ο κ. Βαγγέλης Βασιλειάδης. «Η πρωτογενής παραγωγή ήταν και παραμένει από τις μεγαλύτερες και πιο σταθερές “βιομηχανίες” της χώρας μας. Είδαμε λοιπόν ότι και η αγορά υπάρχει -και φυσικά όχι μόνο η ελληνική- και η ευκαιρία. Ετσι γεννήθηκε το λογισμικό “ifarma”, το οποίο απευθύνεται σε αγρότες που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωργία ακριβείας, χρησιμοποιώντας τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας των φορητών συσκευών αφής. Με το “ifarma” ο παραγωγός έχει πλήρη εικόνα όλων των δεδομένων της γεωργικής εκμετάλλευσης και μπορεί να τη διαχειριστεί αποτελεσματικά.
Μπορεί να καταγράφει και να μετράει την “επιχείρησή” του, να ελέγχει τα οικονομικά και το κόστος του, να αυξάνει την παραγωγικότητά του, να βελτιώνει τις αποφάσεις του και να προσθέτει αξία στο προϊόν του με την ευκολότερη συμμετοχή σε συστήματα διαχείρισης και πιστοποίησης και με την ιχνηλασιμότητα που εξασφαλίζει η αναλυτική καταγραφή των εργασιών».
Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής ο αγρότης έχει επίσης πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων φαρμάκων, λιπασμάτων και πολλαπλασιαστικού υλικού, που ενημερώνονται από την Agrostis σε τακτική βάση, ενώ έχει επίσης σχεδιαστεί έτσι ώστε να λειτουργεί πλήρως σε φορητές συσκευές, ακόμη και χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Internet, ούτως ώστε ο αγρότης να μπορεί να το χρησιμοποιεί ανά πάσα στιγμή ως ηλεκτρονική ατζέντα-κινητό γραφείο, και υπάρχει δυνατότητα καταγραφής θέσης (GPS) έτσι ώστε κάθε καλλιεργητική εργασία να μπορεί να συνοδεύεται και να απεικονίζεται με θέσεις στο χάρτη. Μεταξύ άλλων, επίσης, ο αγρότης δέχεται μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής πληροφόρηση για τις ειδοποιήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις περιοχές με ασθένειες κ.ο.κ., καθώς επίσης πληροφορίες και προειδοποιήσεις για τήρηση ορίων επανεισόδου στον αγρό, μπορεί να καταρτίζει οικονομικό προϋπολογισμό και να παρακολουθεί την πορεία της υλοποίησής του κ.ά.
Λογισμικό «ifarma»
Το 2014 αποτελεί επί της ουσίας την πρώτη χρονιά πωλήσεων του «ifarma», καθώς συνολικά έξι ομάδες παραγωγών (από Πελοπόννησο και Ιόνια Νησιά, κυρίως παραγωγοί φρούτων) άρχισαν από τα τέλη του 2013, αρχές 2014 να το χρησιμοποιούν, μαζί με αρκετούς μεμονωμένους παραγωγούς ανά την Ελλάδα.
Η εταιρεία προωθεί ήδη την αγγλική έκδοση της εφαρμογής προκειμένου να «χτυπήσει» τις αγορές του εξωτερικού, με προτεραιότητα -όπως σημειώνει ο κ. Βασιλειάδης- τις αγορές με καλλιέργειες και κλίμα ανάλογο με την ελληνική, δηλαδή Ισπανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Τουρκία και Ισραήλ.
Στην κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία (Agrostis), η οποία συστάθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΚΕ, που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο, και η οποία σημειωτέον έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης διεθνών συνεργατών-επενδυτών για την ανάπτυξη του «ifarma» στο εξωτερικό, ενώ σχεδιάζει επίσης την ανάπτυξη ανάλογου εργαλείου-λογισμικού για τη διαχείριση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου