Αμάν αυτά τα Αγγλικά… Έχουν μια τέτοια πλαστικότητα, ώστε μπορούν με μια μόνο λέξη να εκφράζουν καταστάσεις αρκετά σύνθετες…. Π.χ. το «Nomophobia», που σημαίνει «No- mobile phone- phobia», δηλαδή φοβία ως εκ της στέρησης κινητού τηλεφώνου….
H εν λόγω φοβία είναι μια νέα κατάσταση που αναδύεται σε μια «κινητο-τηλεφωνο-κεντρική» κοινωνία , λόγω της απειλής που αισθάνονται οι πολίτες ως προς το να στερηθούν το κινητό τους λόγω απώλειας, κλοπής ή απλής ξεχασιάς…
Ό,τι μαθαίνει κανείς, καλό είναι…Εγώ λόγου χάρη μαθαίνω ότι την ενδιαφέρουσα αυτή επιστημονική ανακοίνωση ν έκανε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το οποίο και κατηγοριοποίησε τη συμπτωματολογία του νέου τεχνο-πανικού ως εξής : 1) πιθανή ξαφνική απώλεια σήματος, 2) πιθανή αποφόρτιση μπαταρίας, 3) πιθανή απώλεια συσκευής.
Ως Ιούλιος Βερν της κινητής τηλεφωνίας, έχοντας προ πάντων προβλέψει τα «σπηλαιοκινητά» ή τα «υποβρύχια κινητά» - δηλαδή αυτά που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από εξερευνητές σπηλαίων ή από αυτοδύτες - http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2011/09/blog-post_5921.html
παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την εξέλιξη, που συνδέεται με ένα μεγάλο καταναλωτισμό των υπηρεσιών του κινητού…Πριν από την «κρίση» , το καθεστώς της κινητής τηλεφωνίας προκαλούσε διάφορες σκέψεις όσον αφορά τις επιπτώσεις της στον «καταναλωτή» και την χωροθέτηση των κεραιών της – που κάποτε μάλιστα γινόταν με στυλ προχωρημένης στρατιωτικής παραλλαγής - όμως τώρα η έμφαση δίνεται στα στερητικά σύνδρομα και στην θεώρησή της ως εξαρτησιογόνας τεχνολογίας…Να μια ακόμη παράπλευρη απώλεια…
Στην ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, αναφέρονται τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που διενεργήθηκε από τη Βρετανική εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας SecurEnvoy, σύμφωνα με την οποία το 66% των Βρετανών που ρωτήθηκαν, φοβούνται πως θα χάσουν το κινητό τους ή θα το αποχωριστούν για κάποιο λόγο, ενώ το 41% παραδέχεται πως έχει περισσότερα από ένα κινητά. Κατά την ίδια έρευνα, οι γυναίκες είναι πιο «κιντοφοβικές»(66%), ενώ οι άνδρες είναι πιο «δικινητήριοι» (κάτοχοι δυο κινητών) με ποσοστό 47% έναντι 36% των γυναικών....
Τα κυριότερα συμπτώματα της Nomophobia είναι
- Αδυναμία να κλείσουμε το κινητό .
- Διαρκής έλεγχος μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναπάντητων κλήσεων.
- Διαρκής σύνδεση κινητού με το φορτιστή ( μπαταριοφοβία, άλλως πως…)
- Σιαμαία σχέση με το κινητό, υποχρεωτική σχέση μαζί του στο σεξ, στην αφόδευση, στο μπάνιο, στις κηδείες κλπ.
- Ειδικά ποσοστά κινητολαγνείας επί νέων «χρηστών» - με 77% στις ηλικίες 18-24 ετών και 68% στις ηλικίες 25-34 ετών.
Η έρευνα επί πλέον έδειξε ότι οι άνθρωποι ελέγχουν το κινητό τους κατά μέσο όρο 34 φορές την ημέρα , καθώς επίσης ότι τα ποσοστά φθίνουν και τελικώς εκμηδενίζονται επί ετοιμοθανάτων ή πλήρως πεθαμένων προσώπων….
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου