Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Γ. Ψαράκης : Ενεργεια και ανεμογεννήτριες


ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ.

ΣΠΑΡΤΗ 28 Απριλίου 2013

Κατ’ αρχή θα ήθελα να σας γνωρίσω πως ο Σύλλογος στον ποίο ανήκω, ο Σύλλογος «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ» , είναι ενταγμένος και στηρίζει τις δράσεις του Λακωνικού Δικτύου.

Επίσης θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν γεννήθηκα με αρνητική άποψη κατά των ΒΑΠΕ (κυρίως των αιολικών).

Ως άτομο με φυσιολατρικά ενδιαφέροντα όταν πρωτοακούστηκε το ζήτημα των ΑΠΕ (κυρίως ανεμογεννητριών τότε) είδα θετικά το θέμα και είπα επιτέλους μια καθαρή και φιλική προς το περιβάλλον

μορφή ενέργειας.

Ωστόσο το 1998, το μανιφέστο του Darmstadt των 100 και πλέον διαπρεπών επιστημόνων είχε σημάνει την αρχή της ευρωπαϊκής αμφισβήτησης και επιφύλαξης κατά των ΒΑΠΕ (ειδικότερα των ανεμογεννητριών).

Συμπληρωματικά η Διεθνής Εταιρία Ακινήτων SAVILLIS το 1998 διαπίστωνε στη Δανία πτώση μέχρι και 40% στις αξίες σπιτιών και οικοπέδων σε περιοχές που είχαν εγκατασταθεί αιολικοί σταθμοί, ενώ το 1999 ο Οργανισμός Τουρισμού της Ουαλίας καταγράφει σε Δανία. Ολλανδία και Ουαλία μείωση της τουριστικής κίνησης κατά 30% σε περιοχές που είχαν εγκατασταθεί αιολικοί σταθμοί.



Τα συμπεράσματα που κατέληξε και η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία και παρουσίασε το 2004 στη συνάντηση της Χάγης, τόνιζαν ότι με τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων για την αιολική ενέργεια δεν εξετάστηκαν επαρκώς οι οικονομικές, τουριστικές, ιστορικές, πολιτικές, και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Καταστάσεις τις οποίες 8 χρόνια μετά διαπιστώνουμε.

Όλα αυτά ήταν αρκετά να δημιουργήσουν προβληματισμό και επιφύλαξη σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

Στον τόπο μου τα Βάτικα, αλλά και σε όλο τον Πάρνωνα το θέμα ανέκυψε το 2000 όταν οι εταιρίες άρχισαν να τοποθετούν στα βουνά ανεμομετρητές και έγινε γνωστή η πρόθεση για τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

Αυτό αναστάτωσε την τοπική κοινωνία, όμως μη γνωρίζοντας επακριβώς το θέμα των ανεμογεννητριών, θελήσαμε να έχουμε προσωπική άποψη και εμπειρία.

Έτσι συστήσαμε επιτροπή η οποία πήγε στην Εύβοια (που ήδη είχαν εγκατασταθεί αιολικοί σταθμοί).

Η επιτροπή επισκέφθηκε αιολικούς σταθμούς, ήλθε σε επαφή και μίλησε με κατοίκους καθώς και Δημάρχους της περιοχής.

Τα συμπεράσματα ήταν έντονα αρνητικά. Χωρίς να έχουμε γνώση ακόμη ως προς την παραγωγικότητα και το ασύμφορο των αιολικών, αυτό που εύκολα αντίκριζε ο καθένας ήταν ένας περιβαλλοντικός βιασμός, μία περιβαλλοντική υποβάθμιση, ένας εκχυδαϊσμός των τοπίων.

Με όποιον μιλούσαμε μας έλεγε
«προσέξετε μην πάθετε αυτό που πάθαμε εμείς».


Μετά από αυτό ανάστατη η τοπική μας κοινωνία συγκέντρωσε 5.500 υπογραφές ( στο σύνολο των 7.000) Βατικιωτών) και αντιτάχτηκε στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Βάτικα.

Με ομόφωνη (πλην ενός) απόφαση αντιτάχθηκε και το τότε Δημοτικό Συμβούλιο.

Ακόμη και όταν το θέμα συζητείται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ικανός αριθμός Βατικιωτών παραβρίσκεται στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου δηλώνοντας την εναντίωση του.

Η αρνητική απόφαση του Ν.Σ από τον τύπο περιγράφηκε ως
«βροντερό Σπαρτιατικό όχι». Στην πορεία βέβαια φάνηκε πως το όχι δεν ήταν καθόλου βροντερό αφού άρχισαν να τοποθετούνται ανεμογεννήτριες στον Πάρνωνα χωρίς καμία αντίδραση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.


Από τους Δήμους του Πάρνωνα μόνο ο Δήμος Μολάων είχε θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Ήδη ολοκληρωνόταν το Δίκτυο Άστρος – Μολάοι και σύντομα θα άρχιζε η εγκατάσταση αιολικών σταθμών. Αυτό θα έδινε την ευκαιρία να προεκτείνουμε τη γνώση μας για τις ΒΑΠΕ.

Στα Βάτικα ωστόσο παρά την σχεδόν καθολική εναντίωση της τοπικής κοινωνίας υπήρχαν και οι προπαγανδιστές που προπαγάνδιζαν ότι τα αιολικά θα είναι ευλογία για τον τόπο, ότι θα φέρουν θέσεις εργασίας και χρήμα, ότι θα δουλεύουν μέρα νύχτα οι τοπικές επιχειρήσεις καθώς θα χρειαστούν μηχανήματα για τα χωματουργικά , τόνους σίδερο για τον οπλισμό των σκυροδεμάτων και χιλιάδες κυβικά μπετόν για να στηριχθούν οι ανεμογεννήτριες.

Υπήρξαν και ευκολόπιστοι που άρχισαν να υπολογίζουν πόσα σίδερα θα πωλήσουν, πόσα τσιμέντα, πόσες μπετονιέρες θα δούλευαν και πόσους μήνες οι μπουλντόζες τους.

Η εγκατάσταση των αιολικών στους Μολάους διέψευδε οικτρά αυτές τις προσδοκίες..

Οι εταιρίες έφεραν εργοτάξια από την Αθήνα. Οι μπουλντόζες και οι εκσκαφείς άρχισαν τους εκβραχισμούς για τη διαμόρφωση δρόμων και γηπέδων. Έστησαν φορητούς σπαστήρες μετατρέποντας σε αμμοχάλικο τους βράχους το οποίο χρησιμοποιείτο για την οδοποιία και τα σκυροδέματα, Έστησαν σιλό φέρνοντας το τσιμέντο από τα εργοστάσια και οι νταλίκες έφερναν τα σίδερα από τα εργοστάσια.

Από το χορό των εκατομμυρίων ευρώ η τοπική οικονομία δεν επωφελήθηκε ούτε με ψίχουλα.

Σήμερα γνωρίζουμε πως κάθε 6-7 εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων στις ΒΑΠΕ δημιουργούν μόνο μία θέση εργασίας και έχουμε στη διάθεση μας κατάλογο επενδύσεων και για την Λακωνία με το ύψος που επιδοτήθηκαν και τις θέσεις εργασίας που δημιούργησαν.

Το 2007 από δημοσίευμα γίνεται αντιληπτή η πρόθεση της εταιρείας «ΣΤΕΡΟΠΗ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ», η οποία είναι θυγατρική της ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, να εγκαταστήσει θερμοηλεκτρική μονάδα συνδυασμένου κύκλου ισχύος 448 MW στα Ασπρούδια.

Το θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα από αίτηση των Συμβούλων της μειοψηφίας.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι έντονη η παρουσία δημοτών και ιδιαίτερα δυναμική η παρουσία νεολαίας και μαθητών.

Η 275/22-10-2007 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ομόφωνη (έπειτα από την πίεση της τοπικής κοινωνίας)κατά της εγκατάστασης του εργοστασίου και αναπτύσσονται δράσεις για την αποτροπή εγκατάστασης του.

Κατάληξη των δράσεων αυτών ήταν να διοργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης του εργοστασίου από την Δημοτική αρχή στην ΠΟΥΝΤΑ την Μεγάλη Εβδομάδα του 2008. Η συγκέντρωση είναι μαζική και συγκεντρώνονται χιλιάδες υπογραφών συμπαράστασης, μεταξύ αυτών και 2 βουλευτών του Νομού (Αποστολάκου και Δαβάκη) και του τότε Νομάρχη.

Τον Οκτώβριο του 2008 έρχεται το ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ για τις ΑΠΕ (γνωστότερο και ως Ειδικό Πλαίσιο Σουφλιά).

Ο Πάρνωνας εντάσσεται στην Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας 3 και ορίζεται συνολικά η φέρουσα ικανότητα σε 876 MW ή 438 τυπικές ανεμογεννήτριες( 2MW), ενώ για τον τέως Δήμο Βοιών το ποσοστό κάλυψης ορίζεται στο 8% της έκτασης του που είναι 215.600 στρέμματα ή άλλως 1,05 τυπικής ανεμογεννήτριας για κάθε 1000 στρέμματα.

Για τον τότε Δήμο Μονεμβασίας προβλέπεται κάλυψη 4%, ενώ για τους λοιπούς Δήμους της ΠΑΠ ορίζεται το 8%.

Η υπόλοιπη Λακωνία χαρακτηρίζεται ως ΠΑΚ.

Οι ρυθμίσεις αυτές του Ειδικού Πλαισίου που πλέον δρομολογούσαν το ορεινό περιβάλλον των Βατίκων σε μία βαριά βιομηχανοποίηση με την τοποθέτηση 220 τυπικών ανεμογεννητριών ή 440 του 1 MW η οποία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Ειδικό Πλαίσιο ως υπερκείμενο πλαίσιο υπερισχύει υποκειμένου αποκλείοντας την τοπική κοινωνία από κάθε σχεδιασμό και απόφαση, οδήγησε στις αρχές του 2009 στην προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Ειδικού Πλαισίου στην οποία συμμετέχουν 469 δημότες – κάτοικοι της ΠΑΠ 3.

Η προσφυγή αυτή έπειτα από αναβολές δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.

Σημειώνεται ότι στη συνέχεια επί του Ειδικού Πλαισίου υπήρξε νέα επί το δυσμενέστερον τροποποίηση (Ειδικό Πλαίσιο Μπιρμπίλη) που πέραν των άλλων επιτρέπει εγκαταστάσεις ΑΠΕ και σε προστατευόμενους χώρους (ΖΕΠ,NATURA, γη υψηλής παραγωγικότητας) που το προηγούμενο Πλαίσιο δεν επέτρεπε.

Κραυγαλέα αντισυνταγματική είναι η διάταξη που εισήγαγε η ΥΠΕΚΑ κ. Μπιρμπίλη στο Ειδικό Πλαίσιο ( παρ. 11 του άρθρου 12 Ν 2851/2010) η οποία προβλέπει πως οι πράξεις χαρακτηρισμού των Δασαρχείων μετά τη νόμιμη δημοσίευση τους αποκτούν τεκμήριο νομιμότητας και οι υπηρεσίες του δημοσίου υποχρεούνται στην προώθηση των φακέλων έγκρισης, ανεξάρτητα αν έχουν υποβληθεί ενστάσεις κατά των αποφάσεων ή αυτές δεν έχουν τελεσιδικήσει.

Στις πράξεις χαρακτηρισμού ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνονται και ιδιοκτησίες με συμβόλαια εκατοντάδων ετών.

Με τον τρόπο αυτό έχασαν οι Κρητικοί στο Αποπηγάδι τα κτήματα τους.

Πράξεις χαρακτηρισμού για λογαριασμό αιολικών εταιριών έχουν γίνει και στον Πάρνωνα.

Το 2010 ανακοινώνεται από τον ΔΕΣΜΗΕ η Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος μεταφοράς για τα έτη 2010 – 2014 η οποία προβλέπει για την περιοχή μας επέκταση του δικτύου μεταφοράς υψηλής τάσης 150.000 βολτ από Μολάους μέχρι Νεάπολη (υποσταθμός Μανωλαριάνικα), διπλού κυκλώματος.

Το έργο σύμφωνα με την ΜΑΣΜ θα ενταχθεί στο δίκτυο το 2013.

Βέβαια λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν φαίνεται να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα.

Την ίδια χρονιά γίνεται γνωστό το θέμα της διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο.

Σενάρια παρουσιάζουν τη διασύνδεση Χανιά – Νεάπολη και άλλα Ηράκλειο - Μονεμβάσια.

Λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη εγκατάσταση υποσταθμού στα Μανωλαριάνικα και την επέκταση του δικτύου υψηλής τάσης, τότε ισχυρότερο θεωρείται το πρώτο σενάριο.

Στο 4ο εθνικό συνέδριο για τις ΑΠΕ η κ. Μπιρμπίλη γνωστοποιεί ότι γίνεται συνεννόηση για την προώθηση του έργου διασύνδεσης, στην ΜΑΣΜ 2010 – 2014 με τη συνδρομή ιδιωτών (όμιλος Κοπελούζος- Όμιλος ΤΕΡΝΑ).

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο υπηρεσιακός τότε υπουργός κ. Στουρνάρας έδωσε το ένα καλώδιο στην ΤΕΡΝΑ και το άλλο στον Όμιλο Κοπελούζο που διασυνδέει τα Βάτικα με τα Χανιά και ήδη έχει δημοσιευθεί ΦΕΚ.

Πρόσφατα είχαμε δήλωση του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη ότι εκτός από το καλώδιο διασύνδεσης υφίσταται και θέμα υποβρύχιου αγωγού φυσικού αερίου.

Προφανώς αυτό σχετίζεται με την εγκατάσταση της μονάδας φυσικού αερίου στα Βάτικα.

Σίγουρα υπάρχουν στοιχεία στα οποία δεν είμαστε γνώστες. Τα όσα όμως εξελίχθηκαν 12 χρόνια τώρα, μέρος των οποίων σας εξέθεσα νομίζω ότι βοηθούν να μορφοποιήσουμε μία σχεδόν πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει σήμερα στη Λακωνία.

Εργοστάσιο ΤΕΡΝΑ, υπερμεγέθεις φωτοβολταϊκές μονάδες, μεγάλης κλίμακας βιομηχανική ανάπτυξη αιολικών, ισχυροί όμιλοι, υποσταθμοί και καλώδια διασυνδέσεων, όλα πλέον σχηματοποιούν καθαρά την εικόνα πως ο τόπος μας είναι στο επίκεντρο ενός μεγάλου ενεργειακού σχεδιασμού και ενδιαφέροντος, η ανάπτυξη του οποίου πέρα από τις όποιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής θα επιφέρει μεγάλες κοινωνικοοικονομικές ανατροπές, όχι μόνο για τη Λακωνία η οποία μετατρέπεται σε ένα ενεργειακό πεδίο, αλλά ευρύτερα για την Πελοπόννησο, για την ίδια τη χώρα.

Ενός ενεργειακού σχεδιασμού που δεν έχει σχέση με τις πραγματικές εθνικές ενεργειακές ανάγκες αλλά με τις ανάγκες και τις επιδιώξεις των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Και θα το αιτιολογήσουμε παρακάτω αυτό.

Όταν ανέκυψε το θέμα των ΑΠΕ μας παρουσιάστηκε ως η ενεργειακή λύση που θα καταργούσε τον βρώμικο λιγνίτη, το ακριβό εισαγόμενο πετρέλαιο, ως φθηνή ή και τζάμπα ενέργεια από έναν ανεξάντλητο άνεμο και ήλιο, φιλική προς το περιβάλλον.

Σήμερα μετά την εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής και στη χώρα και στους τόπους μας, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι όλα αυτά είναι ένας μύθος και καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

ΟΙ ΒΑΠΕ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΙΚΕΣ προς ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;

Θα μπορούσα να μακρηγορήσω με τις επιπτώσεις των ΒΑΠΕ στο περιβάλλον, με τις επιπτώσεις στο ανάγλυφο των οροσειρών, για τις διαβρώσεις των εδαφών, τον περιορισμό της βιοποικιλότητας, την εξαφάνιση σπάνιων ενδημικών ειδών της χλωρίδας, τις επιπτώσεις στους θηρευτές του αέρα και τα μικροοικοσυστήματα των σπηλαίων, τέλος για το τσακάλι που τα βουνά της Λακωνίας θεωρούνται ακόμη το βασίλειο του αλλά τείνει να εξαφανιστεί.

Θα περιοριστώ μόνο να σημειώσω πως μία μορφή ενέργειας που καταστρέφει πράσινο δεν είναι πράσινη.

Υποθέτω πως όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε πως το περιβαλλοντικό θέμα του πλανήτη, οφείλεται στο ότι έχουμε παρέμβει στο φυσικό περιβάλλον περισσότερο από όσο μας επιτρέπεται.

Παντού είναι έντονη η ανθρωπογενής παρέμβαση και δραστηριότητα. Αν κάτι έχει μείνει ανέγγιχτο αυτό είναι η απάτητες βουνοκορφές μας που ερχόμαστε τώρα να παρέμβουμε εκεί που μέχρι τώρα δεν είχαμε τολμήσει και να τις βιομηχανοποιήσουμε με τεράστιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Θα πρέπει να αναφερθώ στη μεγάλη φωτοβολταϊκή μονάδα της Σκάλας, η εγκατάσταση της οποίας γίνεται σε ένα βουνό που κάηκε πριν και θα καταλάβει συνολικά μία έκταση περίπου 10 χιλιάδων στρεμμάτων.

Στην πραγματικότητα δημιουργήσαμε μια έρημο στη Λακωνία, αφού στα χιλιάδες αυτά στρέμματα δεν πρόκειται να αναπτυχθεί βλάστηση λόγω κινδύνου σκίασης των πάνελς αλλά και πυρκαγιάς.

Τις επιπτώσεις στο κλίμα της περιοχής θα τις διαπιστώσουμε στο μέλλον.

Αλλά οι ΒΑΠΕ δεν καταστρέφουν μόνο δάσος. Αν και ΚΥΑ το Ειδικό Πλαίσιο τελικά υπερέβη και το Σύνταγμα αφού πλέον η εγκατάσταση ΒΑΠΕ γίνεται και σε εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, παρότι η ανάκτηση καταστραφέντος δάσους είναι συνταγματική επιταγή και προτεραιότητα.

Δυστυχώς τελευταία είχαμε και αποφάσεις του ΣτΕ που απέρριπταν προσφυγές με το σκεπτικό ότι και να γινόταν αναδάσωση της περιοχής θα μπορούσε να δοθεί στην αιολική βιομηχανία ως δάσος.

Προβλήθηκαν οι ΒΑΠΕ ως η ενεργειακή τεχνολογική εφαρμογή που θα συνέβαλε σημαντικά στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως όχι μόνο δεν συμβάλουν αλλά τελικά κάνουν το αντίθετο. Επιστημονικές μελέτες βεβαιώνουν ότι η περιστροφή των πτερυγίων των ανεμογεννητριών αυξάνουν τοπικά τη θερμοκρασία παράγοντας θερμά ανοδικά ρεύματα.

Αυτό δεν χρειαζόταν να έλθει η επιστημονική μελέτη να μας το καταδείξει, εμπειρικά γνωρίζαμε ότι στους πορτοκαλεώνες της Αργολίδας και της Κορινθίας τοποθετούσαν πυργίσκους με πτερύγια για να αντιμετωπίσουν τους παγετούς.

Μας το έδειχναν οι αετοί και άλλοι θηρευτές του αέρα που σε κάθε νέα εγκατάσταση αιολικού σταθμού συγκεντρώνονται για να εκμεταλλευθούν τα θερμά ανοδικά ρεύματα, έως ότου κάποιοι χάσουν τη ζωή τους από τα πτερύγια των ανεμογεννητριών και οι υπόλοιποι αντιλαμβανόμενοι την απειλή εγκαταλείψουν τον τόπο.

Η Εύβοια πριν 30 χρόνια είχε πάνω από 100 ζευγάρια γυπαετών.

Σήμερα δεν έχει κανένα. Οι γυπαετοί αποδήμησαν στην ήσυχη Κρήτη. Σήμερα γεμίζει και η Κρήτη αιολικά και είχαμε σε ζωντανή καταγραφή βίντεο από τους αιωροπτεριστές το ατύχημα του γυπαετού από την ανεμογεννήτρια.

Ωστόσο σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης που βιώνουμε σήμερα η περιβαλλοντική μας ευαισθησία έχει αμβλυνθεί σημαντικά. Για αυτό και δεν θα επιμείνω στις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ΒΑΠΕ.

Θα επιμείνουμε στις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που θα καταδείξουν ότι η υπόθεση των ΒΑΠΕ είναι όχι μόνο ένα περιβαλλοντικό σκάνδαλο και έγκλημα, αλλά κυρίως ένα οικονομικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων.

Μας προβλήθηκαν αρχικά οι ΒΑΠΕ ως η ενεργειακή λύση που θα εκτόπιζε τα βρώμικα ορυκτά καύσιμα και θα μας έδινε τζάμπα και φθηνή ενέργεια.

Σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι οι ΒΑΠΕ δεν μπορούν να υπάρξουν αυτόνομα σε ένα ηλεκτρικό σύστημα αλλά συμπληρωματικά εγχέοντας περιοδικά ηλεκτρικό ρεύμα και εφόσον το δίκτυο δεν είναι κορεσμένο και μπορεί να το αποδεχθεί.

Άλλως το ρεύμα απορρίπτεται, όμως πληρώνεται.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η ένταξη ΒΑΠΕ στο σύστημα δεν μπορεί να υπερβαίνει σε ποσοστό το 5-6 % τη συνολικής ισχύος, αλλιώς δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα διαχείρισης.

Αλλά πόσο παράγουν οι ΒΑΠΕ (κυρίως οι ανεμογεννήτριες);

Από μελέτες της Γερμανικής αντίστοιχης ΔΕΗ γνωρίζουμε ότι η μέση ετήσια απόδοση τους έφθασε μόλις το 16-18 % της ονομαστικής του ισχύος. Στη χώρα μας φθάνει το 20% της ονομαστικής τους ισχύος. Κατά δε την περίοδο του καλοκαιριού που έχουμε ανάγκη σε ρεύμα οι αποδόσεις πέφτουν δραματικά.

Συνεπώς οι ΒΑΠΕ δεν αποτελούν ενεργειακή λύση. Η παραγωγή τους βασίζεται στην τυχαιότητα των καιρικών συνθηκών. Παράγουν ρεύμα όταν αυτές θέλουν και όχι όταν εμείς το χρειαζόμαστε. Και όταν παράγουν πιθανόν δεν το χρειαζόμαστε, αυτό δε το οποίο παράγουν είναι ελάχιστο.

Δεν καταργούν καμία θερμική μονάδα ως διαφημίζονται, αλλά αντίθετα δημιουργούν και νέες επειδή η ένταξη τους στο δίκτυο πρέπει να υποστηρίζεται από σταθερές θερμικές μονάδες για να διατηρείται η ευστάθεια της ισχύος του δικτύου όταν οι ανεμογεννήτριες ή τα φωτοβολταϊκά σταματούν.

Για να υποστηριχτούν τα αιολικά της Εύβοιας έγινε η θερμική μονάδα στη Βοιωτία, για να υποστηριχθούν τα αιολικά της Λακωνίας προγραμματίζεται η θερμική μονάδα στη Νεάπολη.

Αλλά πόσο φθηνό και τζάμπα είναι το ρεύμα των ΒΑΠΕ;

Όταν το κόστος αγοράς από τους συμβατικούς σταθμούς (Μεγαλόπολη, Πτολεμαϊδα) αλλά και του ρεύματος που κατά περίσταση εισάγουμε, είναι 25 ευρώ η μεγαβατώρα, οι εγγυημένες τιμές για τα μεγάλα αιολικά είναι 87, τα μικρά αιολικά 250 ευρώ και για τα φωτοβολταϊκά 450 ευρώ.

Παρά την μικρή συμμετοχή ακόμη των ΒΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, το τεράστιο αυτό κόστος έφερε από τη μία πλευρά μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές, λειτούργησε σε βάρος της ανταγωνιστικότητας των κλάδων της οικονομίας, αλλά και από την άλλη επειδή οι αυξήσεις αυτές δεν έφθαναν δημιουργήθηκαν τεράστια ελλείμματα στον ΛΑΓΗΕ που αγγίζουν πλέον το 1,5 δίς.

Το οικονομικό αδιέξοδο των ΒΑΠΕ είχαν επισημάνει τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι πρέπει να κοπούν οι επιδοτήσεις στις ΒΑΠΕ καθώς αυτό είναι σε βάρος της ανταγωνιστικότητας και δημιουργεί ελλείμματα.

Πρόσφατα υπήρξαν τέτοιες κυβερνητικές αποφάσεις και προφανώς μετά το Πάσχα θα έχουμε νέα κατάσταση.

Αλλά ποίες θα είναι οι επιπτώσεις από την υλοποίηση αυτού του φαραωνικού σχεδιασμού και τι προβλέπει αυτός για τη Λακωνία;

Μα κάποιος μπορεί να πει για τις δεσμεύσεις απέναντι στην Ε.Ε για το 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2020.

Αυτή τη στιγμή το δίκτυο Πελοποννήσου αναφέρεται ως κορεσμένο, αλλά και συνολικά στο ελληνικό σύστημα η διείσδυση ΑΠΕ είναι στα όρια του τεχνικά ανεκτού. Αν σε αυτό προσθέσουμε το ρεύμα που παράγεται από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, που είναι ΑΠΕ αλλά για λόγους σκοπιμότητας το Ειδικό Πλαίσιο δεν τα θεωρεί ΑΠΕ, τότε η υποχρέωση αυτή θεωρείται σχεδόν καλυμμένη

(17%).

Ο Ενεργειακός Σχεδιασμός αν και διαπιστώνει ότι κατά το διάστημα 2007 -2010 έχουμε μία μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος λόγω οικονομικής κρίσης που φθάνει το 12%, εντούτοις βάζει ως στόχο τον τριπλασιασμό της εγκαταστημένης ισχύος και το ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή σε 85 – 100%.

Εύλογα διερωτάται κανείς. Σε μία μνημονιακή Ελλάδα που η οικονομική ύφεση θα έχει βάθος χρόνου, που η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μάλλον θα μειώνεται περαιτέρω, ποία εθνική ανάγκη επιβάλει να περικόπτονται δαπάνες από την υγεία, την παιδεία, την εθνική άμυνα, την κοινωνική πρόνοια και να τριπλασιάζεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα που δεν μας χρειάζεται και ποίος θα το αγοράσει;

Οι γείτονες μας που είναι πλεονασματικοί και αγοράζουμε από αυτούς;

Ενέργεια που θα απαιτήσει επεκτάσεις και πανάκριβους εκσυγχρονισμούς δικτύων από έναν εξαθλιωμένο λαό.

Με μία διείσδυση 85 – 100% των ΒΑΠΕ στην ηλεκτροπαγωγή,

πόσοι από εμάς θα είμαστε σε θέση να πληρώνουμε τις εγγυημένες τιμές των 250 και 450 ευρώ/μεγαβατώρα των ΑΠΕ

αντί του ακριβού 57 που είναι σήμερα;

Και εδώ έρχεται να καταρρεύσει ο μύθος των ΒΑΠΕ και των επενδύσεων τους.

Πρόσφατα ακούσαμε για τις επενδύσεις της ενδιαφερόμενης DEUCZE AIOLIA.

Ας υποθέσουμε πως οι επενδύσεις αυτές των 100 εκατομμυρίων ευρώ έλθουν στον τόπο μας και ας δούμε πόσο θα επωφεληθεί η τοπική οικονομία και ο τοπικός πληθυσμός.

Ένα μεγάλο μέρος της συναλλαγής θα πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό και θα αφορά την αγορά του ακριβού εξοπλισμού.

Ένα μικρότερο μέρος της συναλλαγής (χωματουργικές εργασίες) θα εκχωρηθεί σε εργοτάξια που οπωσδήποτε δεν έχουν καμία σχέση με την τοπική οικονομία. Και όταν η εγκατάσταση τελειώσει το φτωχό μας κράτος θα πρέπει να πληρώσει 40 εκατομμύρια επιδότηση τα οποία θα φύγουν και θα πάνε στη Γερμανία. Επιπλέον θα είμαστε υποχρεωμένοι να επιδοτούμε το παραγόμενο ρεύμα με τις εγγυημένες είτε αυτό πετιέται είτε πωλείται στην διεθνή αγορά.

Και μέσα σε όλα αυτά μία χώρα που ματώνει θα είναι υποχρεωμένη να κατασκευάσει πανάκριβα δίκτυα για να διακινηθούν τα φορτία αυτά.

Οι αριθμοί θα ευημερούσαν αλλά ο λαός θα μάτωνε.

Η Λακωνία είναι ένας πρώην νομός η οικονομία του οποίου στηρίζεται σε δύο βασικού πυλώνες. Τον πρωτογενή (κυρίως γεωργία) και τον τουρισμό.

Τα Βάτικα και γενικά ο Πάρνωνας έχουν μία δρομολογημένη πορεία προς την ήπια τουριστική ανάπτυξη με αξιόλογες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού. Κάστρο Μονεμβασιάς, καταβυθισμένη πολιτεία στο Παυλοπέτρι, το μοναδικό σπήλαιο της Καστανιάς και τα 250 σπήλαια του Πάρνωνα, το απολιθωμένο δάσος των Βατίκων, αποτελούν πόρους πραγματικά αειφόρου ανάπτυξης σε δραστηριότητες που δεν είναι ανταγωνιστικές προς το περιβάλλον, που μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Ανεμογεννήτριες, υπερμεγέθη φωτοβολταϊκά, εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στα Βάτικα, δίκτυο υψηλής τάσης, διασύνδεση με Κρήτη, αγωγός φυσικού αερίου, συνθέτουν την εικόνα της μελλοντικής βιομηχανοποιημένης Λακωνίας. Μιας βιομηχανοποίησης η οποία θα πλήξει καίρια τον τομέα του τουρισμού, θα απαξιώσει περιουσίες και επενδύσεις, θα υποβαθμίσει περιβαλλοντικά τον τόπο, θα καταστρέψει πολιτιστικούς πόρους.1800 μέτρα από την καταβυθισμένη πολιτεία χωροθετείται το εργοστάσιο, σε επαφή με το απολιθωμένο δάσος εκχωρούνται εγκρίσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών, 1500 μέτρα από το κάστρο της Μονεμβασιάς μπορούν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες.

Η υπόθεση των ΒΑΠΕ καταφαίνεται πλέον πως είναι ένα περιβαλλοντικό σκάνδαλο, ένα περιβαλλοντικό έγκλημα ντυμένο με πράσινο μανδύα. Αλλά κυρίως ένα οικονομικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων.

Τους δίνουμε τζάμπα γη για να εγκαταστήσουν τις μονάδες τους.

Τους επιτρέπουμε να καταστρέφουν περιβάλλον και πολιτιστικούς πόρους.

Τους χρηματοδοτούμε με τη μορφή γενναίων επιδοτήσεων τις επιχειρήσεις τους.

Και υποχρεωνόμαστε εγγυημένα να πληρώνουμε το ρεύμα που παράγουν μέχρι και σε εικοσαπλάσιες σχεδόν τιμές από τις τιμές αγοράς.

Ο Σχεδιασμός αυτός δεν έχει σχέση με καμία εθνική ενεργειακή ανάγκη, παρά μόνο με τις ανάγκες των επενδυτών.

Οι τοπικές κοινωνίες αντιλαμβανόμενες αυτούς τους κινδύνους, αυτή τη δραματική ανατροπή της φυσιογνωμίας του τόπου, περισσότερο από 10 χρόνια τώρα αγωνίζονται είτε με κινητοποιήσεις είτε με προσφυγές στο ΣτΕ ενάντια στις αποφάσεις μιας αυταρχικής εξουσίας που καταργεί κάθε έννοια αυτοδιοίκησης και αυτοδιάθεσης των τοπικών κοινωνιών.

Σε όλα αυτά τα χρόνια τα μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονταν στην διακυβέρνηση της χώρας νομοθετούσαν και προωθούσαν την ανάπτυξη των ΒΑΠΕ σύμφωνα με τις επιθυμίες επιδιώξεις των οικονομικών συμφερόντων.

Αλλά και τα μικρότερα κόμματα φαίνεται να μην είχαν εμβαθύνει στην ουσία του ζητήματος και να έχουν παρασυρθεί από την εικόνα της προπαγάνδας της φθηνής και καθαρής ενέργειας, μένοντας έτσι αποκομμένα από τους αγώνες των κοινωνιών.

Ευτυχώς τον τελευταίο καιρό είχαμε επερωτήσεις στη βουλή τόσο από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την κ. Πατριανάκου.

Θετικό αυτό αλλά από μόνο του δεν φθάνει ούτε και ανατρέπει τίποτα.

Οι αγώνες των τοπικών κοινωνιών ενάντια στον αυταρχισμό των κυβερνητικών αποφάσεων και των ΜΑΤ είναι άνισος.

Το θέμα είναι βαθιά πολιτικό και μπορεί να λυθεί μόνο με πολιτικές λύσεις. Και τις πολιτικές λύσεις μπορούν να τις δώσουν μόνο οι πολιτικές δυνάμεις με τη στήριξη της κοινωνίας.

Δεν έχουν νόημα πλέον δεκάδες προσφυγές στο ΣτΕ, θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο Ενεργειακός Σχεδιασμός σε έναν πραγματικά εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό σύμφωνο με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, θα πρέπει να αποσυρθούν όλα αυτά τα Ειδικά Πλαίσια και νομοθετήματα που ουσιαστικά νομοθετήθηκαν από τα οικονομικά συμφέροντα του κλάδου.

Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί τι είναι ΑΠΕ και τι δεν είναι. Ποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον; Δεν μπορεί τα μεγάλα υδροηλεκτρικά να μην θεωρούνται ΑΠΕ και να θεωρείται η βιομάζα φιλική προς το περιβάλλον..

Πολιτικές λύσεις λοιπόν.

Υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις για αυτό;

Ενδεχομένως έκανα κατάχρηση της υπομονής σας, αλλά το θέμα είναι τόσο μεγάλο που για να διερευνηθεί σε όλες του τις παραμέτρους απαιτεί χρόνο.

Για την οικονομία του χρόνου δεν αναφέρθηκα σε δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους. Αναφέρομαι στο σύνδρομο των ανεμογεννητριών και τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και τις υβριδικές μονάδες και την αντλησοταμίευση που έχει πολύ μεγάλη σημασία στη διαχείριση των υδάτων.

Είναι θέματα που αν δεν αναλυθούν από κάποιον από τους ομιλητές που ακολουθούν, θα πρότεινα να αναφερθούν κατά τη διαλογική συζήτηση.

-----------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ

Μετάφραση περίληψης εισήγησης dr NINA PIERMONT

1ο Διεθνές Συνέδριο για τις αρνητικές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών

Απώλεια της κοινωνικής δικαιοσύνης?

Οντάριο, Καναδάς

29-31 Οκτωβρίου 2010

Ο ορισμός ενός συνδρόμου

Σύντομη Περίληψη

Εξετάζω τρείς πτυχές του Συνδρόμου των Ανεμογεννητριών- τις εμβοές (tinnitus),τις μαθησιακές/γνωσιακές δυσκολίες και τον πανικό. Αντιπαραβάλλω την περιγραφή των συμπτωμάτων από πάσχοντες με την δημοσιευμένη έρευνα για να δείξω πώς οι θόρυβοι και οι υπόηχοι που αντιλαμβάνεται το αυτί επηρεάζουν την λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι εμβοές δημιουργούνται όταν το ακουστικό σήμα στον κοχλία απουσιάζει και υπάρχει ταχεία αναδιοργάνωση στην ακουστικές οδούς. Είναι θόρυβος φάντασμα.(phantom noise). Ενώ μόνο το 4 % του γενικού πληθυσμού πάσχει από εμβοές,, από τις 10 οικογένειες που έπασχαν από Σύνδρομο Ανεμογεννητριών το 58% των ενηλίκων και των μεγαλύτερων εφήβων παρουσίαζαν εμβοές. Μία οικογένεια με έντονες εμβοές όταν βρίσκονταν κοντά στις ανεμογεννήτριες περιέγραψε πως αυτές εξαφανίστηκαν όταν έπαψαν να εκτίθενται .

Άλλοι θόρυβοι- π.χ από αεροδρόμια, τρένα, την κίνηση στους δρόμους επηρέαζουν αρνητικά την μαθησιακή ικανότητα των παιδιών. Η αρνητική επίπτωση στην ανάγνωση έχει τεκμηριωθεί στην βιβλιογραφία . Οφείλεται μάλιστα σε αλλαγές στον τρόπο που επεξεργάζεται ο εγκέφαλος τα ακουστικά ερεθίσματα .Το 70% των παιδιών σχολικής ηλικίας στις 10 αυτές οικογένειες είχαν πρόβλημα με το διάβασμα στο σπίτι , πρόβλημα συγκέντρωσης και οι επιδόσεις τους σε τέστ ήταν πολύ κακές όταν υπήρχε έκθεση σε ανεμογεννήτριες.

Πρόβλημα να σκεφτεί κανείς έχει και σε άλλες διαταραχές όπως στις διαταραχές της ισορροπίας . Επηρεάζεται αρνητικά η βραχυπρόθεσμη μνήμη, η ικανότητα συγκέντρωσης, η αναγνώση, η μαθηματική σκέψη και η ταυτόχρονη πραγματοποίηση ενεργειών ( multi-tasking).Οι διαταραχές της ισορροπίας συνδέονται επίσης με κρίσεις πανικού και έχουν νευρολογικό υπόβαθρο. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αποδείξεις ότι ο θόρυβος χαμηλής συχνότητας διεγείρει τα όργανα του αιθουσαίου συστήματος(vestibular organs) δημιουργώντας έναν μηχανισμό βάσει του οποίου οι υπόηχοι που δεν γίνονται αντιληπτοί από τον κοχλία επηρεάζουν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ισορροπία δημιουργώντας έτσι τα συμπτώματα του Συνδρόμου των Ανεμογεννητριών

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η Κυρία Piermont είναι η πρώτη ιατρός που ασχολήθηκε συστηματικά με τα συμπτώματα που προκαλούνται από τις ανεμογεννήτριες σε άτομα που ζούν κοντά σε μεγάλα αιολικά πάρκα. Τα συμπτώματα αυτά ανήκουν στο Σύνδρομο των Ανεμογεννητριών .Πέραν της κλινικής έρευνας στα αιολικά πάρκα, η Nina Piermont ;έχει ασχοληθεί με περιβαλλοντική έρευνα. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο John Hopkins και πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Yale. Έχει πάρει ειδικότητα στην παιδιατρική και μάλιστα στην Συμπεριφορική Παιδιατρική .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου