Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Νέο πλήγμα για την ήδη επιβαρυμένη φύση του Αμβρακικού Κόλπου

 


Άλλη μία περιοχή "δώρο" από το ΥΠΕΝ σε κυνηγετικά συμφέροντα

 
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2024, η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) εξέδωσε μία καταστροφική ρυθμιστική απόφαση θήρας για το Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Αμβρακικού. Αγνοώντας για μία ακόμη φορά τις τεκμηριωμένες θέσεις της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, όπως αυτές διατυπώθηκαν με κατεπείγουσα επιστολή προς τον ίδιο τον κο Σκυλακάκη, το Υπουργείο όχι μόνο δεν έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία της ορνιθοπανίδας κλείνοντας το κυνήγι στις περιοχές της Ζώνης Α’, αλλά επέτρεψε τη θήρα σε μία ακόμα περιοχή του Εθνικού Πάρκου.
 
Ο Αμβρακικός, ένας από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους των Βαλκανίων και αναγνωρισμένος ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας από τη Σύμβαση Ραμσάρ, μαστίζεται εδώ και χρόνια από ανεξέλεγκτη λαθροθηρία. Ωστόσο το ΥΠΕΝ, αντί να λάβει δραστικά μέτρα, υιοθετεί το παράλογο επιχείρημα της κυνηγετικής ομοσπονδίας που ζήτησε να ανοίξει το κυνήγι στην περιοχή επικαλούμενη ότι η παρουσία κυνηγών θα απέτρεπε τη λαθροθηρία.
 
Αυτό το οποίο, όμως, συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι οι λαθροθήρες χρησιμοποιούν το κυνήγι ως «άλλοθι» και ισχυρίζονται ότι το θήραμα προέρχεται από τις επιτρεπόμενες περιοχές, συνεχίζοντας ανενόχλητοι τη δράση τους. Επιπλέον, η θηροφύλαξη ουδόλως έχει πατάξει τη λαθροθηρία, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι φέτος τον Ιούλιο εντοπίσαμε τρία διαφορετικά περιστατικά λαθροθηρίας της απειλούμενης Βαλτόπαπιας (Aythya nyroca) στην περιοχή, είδους που δεν ανήκει καν στη λίστα των θηρεύσιμων, ενώ συνεχίζεται το παραεμπόριο θηρευμένων παπιών.
 
Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται τώρα να προστεθεί η καταστροφική απόφαση για άνοιγμα του κυνηγιού και στην περιοχή της Βίγλας. Εκτός από το ότι ευνοεί τη λαθροθηρία, η απόφαση του ΥΠΕΝ δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την όχληση στην οποία υποβάλλονται προστατευόμενα είδη που διαβιούν στον υγρότοπο. Επιπλέον, το κυνήγι στη Βίγλα θα εκθέσει σε άμεσο κίνδυνο πολλά μη θηρεύσιμα είδη που ζουν εκεί. Ειδικά τον Φεβρουάριο, φτάνουν στον Αμβρακικό τα πρώτα μεταναστευτικά παρυδάτια και θα βρεθούν απέναντι σε δεκάδες οπλοφόρους.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα κυνηγετικού ενδιαφέροντος, η απόφαση για προσθήκη νέας περιοχής βασίστηκε σε συγκεκριμένα επιστημονικά επιχειρήματα, ωστόσο στα «Έχοντας υπόψη» της πρόσφατης Ρυθμιστικής απόφασης που εξέδωσε το Υπουργείο, βρίσκουμε μόνο μελέτες που έχουν υπερβεί τη δεκαετία, ενώ έχουν αγνοηθεί οι φετινές προτάσεις της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ για τη θήρα.
 
Στην προσχηματική συνάντηση για το «Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία προστατευόμενων και μη ειδών της άγριας πανίδας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού» στις 28 Ιουνίου 2024, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση και προστασία της ευρύτερης περιοχής, αντί να συζητηθούν όντως μέτρα που θα περιόριζαν το φαινόμενο της λαθροθηρίας, τέθηκε απλά και μόνο το θέμα για περισσότερο κυνήγι. Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ήταν παρούσα στη συνάντηση και εξέφρασε σθεναρά την άποψη ότι τυχόν προσθήκη νέας περιοχής όπου επιτρέπεται η θήρα, θα ήταν καταστροφική, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται εις μάτην.
 
Ματαίως φαίνεται ότι εξέφρασε αντίρρηση και η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αμβρακικού του ΟΦΥΠΕΚΑ, καθώς γίνεται πλέον φανερό πως η μόνη γνώμη που πραγματικά μετράει είναι εκείνη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι προσθήκη νέας περιοχής για θήρα δεν είχε προτείνει ούτε το τμήμα Άγριας Ζωής και Θήρας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών του ΥΠΕΝ, κάτι που σημαίνει ότι για τη λήψη της απόφασης υπήρξε πολιτική άνωθεν παρέμβαση παρακάμπτοντας την εισήγηση του αρμοδίου τμήματος.
 
Φαίνεται πως το ΥΠΕΝ έχει αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η λαθροθηρία, είναι να αρχίσει να νομιμοποιεί το κυνήγι με κάθε μέσο, για κάθε είδος και σε κάθε περιοχή, αφού αν δεν υπάρχουν απαγορεύσεις, δεν υπάρχουν και παραβάσεις ούτε φυσικά και παραβάτες.
 
 


Κατέβασμα σχετικού οπτικού υλικού από ΕΔΩ

Περισσότερες πληροφορίες:

Γεωργία Αλεξοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Τύπου | τηλ. 210 8228704, εσωτ. 117 | Κιν. 6943 563666 | email: galexopoulou[@]ornithologiki.gr
 

Αντί να λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία της ορνιθοπανίδας, το ΥΠΕΝ υιοθετεί το παράλογο επιχείρημα της κυνηγετικής ομοσπονδίας ότι η παρουσία κυνηγών στην περιοχή θα απέτρεπε τη λαθροθηρία. Στην πραγματικότητα, οι λαθροθήρες χρησιμοποιούν το κυνήγι ως «άλλοθι», συνεχίζοντας ανενόχλητοι τη δράση τους.
Επιπλέον, η θηροφύλαξη ουδόλως έχει πατάξει τη λαθροθηρία, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι φέτος τον Ιούλιο εντοπίσαμε τρία διαφορετικά περιστατικά λαθροθηρίας της απειλούμενης Βαλτόπαπιας (Aythya nyroca) στην περιοχή, είδους που δεν ανήκει καν στη λίστα των θηρεύσιμων, ενώ συνεχίζεται το παραεμπόριο θηρευμένων παπιών.
Facebook
Website
Instagram
Twitter
YouTube

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου