Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Ρολόϊ η Δημοκρατία στην Τουρκία !

 

του Λεωνίδα Κουμάκη 

Η "Δημοκρατία αλα-Τούρκα στο σημερινό Ερντογανιστάν, συνεχίζει να λειτουργεί σαν ρολόι.

Το τελευταίο περιστατικό αφορά το "Ανοικτό Ραδιόφωνο" (Açık Radyo). 30 χρόνια παρά ένα μήνα στην συχνότητα των FM και 23 χρόνια παρά ένα μήνα μέσω διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο, πρόσφερε μια ξεχωριστή ενημέρωση αγγίζοντας τα όρια της αφόρητης λογοκρισίας που επέβαλε στην Τουρκία πληθώρα "προεδρικών διαταγμάτων" σχετικά με την ελευθερία έκφρασης. Σύμφωνα λοιπόν με απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβούλιο (RTÜK) η άδεια του "Ανοικτού Ραδιοφώνου" (Açık Radyo) ανεκλήθη και ο σταθμός των δεκάδων εργαζομένων φιμώθηκε.

Ο Ερόλ Οντέρογλου, αντιπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) στην Τουρκία, μίλησε για ένα "ραδιοσταθμό που από την ίδρυσή του, πριν από 30 χρόνια, ενσαρκώνει την πλουραλιστική ενημέρωση (...), σε μια χώρα όπου η πόλωση των μέσων ενημέρωσης δεν έχει πάψει να ενισχύεται" και ζήτησε από τις αρχές "Να επιτρέψουν στο Ανοικτό Ραδιόφωνο να εκπέμπει βάζοντας τέλος σ' αυτή τη σκανδαλώδη αγριότητα".

Ο σταθμός είχε καταδικασθεί στα τέλη Μαΐου σε πρόστιμο ενώ είχε απαγορευθεί για πέντε ημέρες η μετάδοση μιας εκπομπής του, στην οποία στα τέλη Απριλίου ένας προσκεκλημένος είχε μιλήσει για τις σφαγές των Αρμενίων, που διαπράχθηκαν το 1915 από τα οθωμανικά στρατεύματά, χαρακτηρίζοντάς τις "γενοκτονία", όπως ακριβώς κάνουν όλοι οι έγκυροι ιστορικοί στις περισσότερες χώρες του κόσμου ... εκτός Τουρκίας!. Η φωνή του "Ανοικτού Ραδιοφώνου" (Açık Radyo) φιμώθηκε από τις Τουρκικές αρχές απότομα, από τις 1 το μεσημέρι της 16ης Οκτωβρίου 2024. Ας ευχηθούμε να ακουστεί και πάλι κάποτε στο μέλλον...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου